13-04-2021

“Σημαντική η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα” σημειώνει ο Πέτερ Πράετ

Με θετικό πρόσημο αποτιμά την πορεία των διαπραγματεύσεων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πέτερ Πράετ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει εύθραυστη.

Μέσω δηλώσεών του στην εφημερίδα La Libre Belgique, ο Πράετ εξηγεί ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται και είναι ακόμα πολύ εντατικές σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, αλλά υπάρχει η θέληση για επιτυχία και το κλίμα των συνομιλιών έχει βελτιωθεί σημαντικά».

Ερωτηθείς για το εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τώρα υπό έλεγχο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, απαντά πως «είναι σαφώς πιο θετικό απ’ ό,τι ήταν στις αρχές του χρόνου. Έχει γίνει ήδη μεγάλη πρόοδος μέσω αυτών διαπραγματεύσεων. Έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι τράπεζες θα είναι ανακεφαλαιοποιημένες», ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη στη χώρα».

Αναφορικά με τη συνέχιση της παρούσας χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Πράετ, που είναι επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα «θα επιδιώξει μια διευκολυντική νομισματική πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί. Χωρίς να δίνει κανείς μια συγκεκριμένη ημερομηνία, το χρονοδιάγραμμα είναι σχετικά μεγάλο».

«Έχουν προκύψει επιπλέον ρίσκα από την επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες, ρίσκα που είναι αρκετά σημαντικά για την ευρωζώνη. Υπάρχουν επίσης πτωτικές πιέσεις στις τιμές στον μεταποιητικό τομέα, ως αποτέλεσμα της πλεονάζουσας παραγωγής και της πολύ υψηλής ανεργίας», καταλήγει ο Πράετ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ