18-04-2021

Παρασκευόπουλος: Η κατάργηση των φυλακών “τύπου Γ” βοήθησε την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος

Την πεποίθηση ότι το 2016 θα είναι μια ομαλότερη χρονιά για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος, τονίζοντας την κατάργησης των φυλακών «τύπου Γ» ως κομβική προς αυτή την εξομάλυνση.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9», o υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει τα «ειδικά κελιά» επισημαίνοντας πως «το 2016, η κατάσταση στις φυλακές θα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν το 2015 και οπωσδήποτε καλύτερη από ό,τι το 2014. Λεγόταν, όταν πέρασε ο νόμος 4322, ότι αν καταργηθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα τρίτου τύπου, θα διαλυθεί η ασφάλεια. Τα καταστήματα αυτά καταργήθηκαν, δεν είχαμε ούτε απόδραση, ούτε μεγάλη ταραχή στις φυλακές έκτοτε. Περάσαμε από τότε και μετά το πιο ήσυχο διάστημα στις φυλακές, που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αφού σημείωσε στη συνέχεια τις αντικειμενικές δυσκολίες, “δεν μπορεί να γίνουν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη, δε μπορεί να αλλάξει η κατάσταση άρδην, αλλά τα βήματα τα οποία γίνονται, είναι βήματα προς τα μπροστά», εξήγησε τον σχεδιασμό που γίνεται για την αποσυμφόρηση των ελληνικών φυλακών: «Η μείωση του συνωστισμού επιτεύχθηκε ως έναν βαθμό. Εκεί που ο αριθμός ήταν περί τις 11.000, είναι περί τις 9.000 και επομένως η κατάσταση είναι πολύ πιο ανθρώπινη. Δεν έχει φθάσει εκεί που θέλαμε, αλλά είναι πολύ περισσότερο ανθρώπινη από πριν”.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι μέλημα τις κυβέρνησης είναι να βελτιωθεί η ποιότητα των δομών του σωφρονιστικού συστήματος, δηλώνοντας ότι “η φυλακή χρειάζεται δομές επανένταξης στο εσωτερικό, που να ασχολούνται με την περίθαλψη των κρατουμένων, για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, όπου υπάρχουν αλλά όχι στον βαθμό, που θα θέλαμε”, ενώ “οπωσδήποτε χρειάζεται αναβάθμιση το νοσηλευτικό σύστημα, που υπάρχει για τους κρατουμένους”.

“Αυτή τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια αναβάθμισης των δομών. Απλώς αυτά, με συνθήκες ανέχειας οικονομικής, λόγω κρίσης, και με ελλείψεις προσωπικού, που όντως υπάρχουν, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν με την απαιτούμενη ταχύτητα και είναι πάρα πολύ δύσκολο, επίσης, μέσα σε λίγους μήνες να χτιστεί ένα νέο σύστημα, το οποίο τόσες δεκαετίες δεν είχε χτιστεί” είπε.

Εξάλλου, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή του συμφώνου συμβίωσης από το πολιτικό σύστημα, “η οποία υπερβαίνει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος”, ενώ σημείωσε ότι “οι διαφωνίες, που υπάρχουν, οφείλονται σε παρεξήγηση, διότι το νομοθέτημα αυτό δεν εισάγει την τεκνοθεσία, ούτως ή άλλως”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ