23-04-2021

Εκλογές Ν.Δ.: Πρωτιά Μεϊμαράκη-Δεύτερος ο Κυριάκος

00:44 «Στις 11 Ιανουαρίου ξημερώνει μια καινούργια ημέρα για τη ΝΔ και την Ελλάδα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για ρεύμα δημιουργικής ανανέωσης που στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στις 10 Ιανουαρίου θα είναι νικηφόρο καθώς είπε, πρόκειται για άλλη εκλογή. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε τους 400.000 πολίτες που ψήφισαν και είπε ότι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ ενώθηκαν με νέους φίλους του κόμματος.
«Η σιωπηλή πλειοψηφία δεν είναι σιωπηλή. Έστειλαν το μήνυμα να ξανακάνουμε τη ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ανανεωμένη και αξιόπιστη κυβερνητική λύση», ανέφερε ενώ σημείωσε πως το μήνυμα όσων ψήφισαν απευθύνεται και προς την κυβέρνηση.

00:35 Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι μονομάχοι που θα διεκδικήσουν την ηγεσία της ΝΔ στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στις 10 Ιανουαρίου.
Από την ροή των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι πρώτος, αλλά χωρίς να αγγίζει το 50% που θα του επέτρεπε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως ξεπερνά το 40%, δεύτερος είναι ο κ. Μητσοτάκης που πλησιάζει το 30% και τρίτος ο Απόστολος Τζιτζικώστας με τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη τέταρτο με μονοψήφιο ποσοστό.

00:15  Ξεκαθαρίζει η εικόνα στη ΝΔ: Πρώτος ο Β. Μεϊμαράκης, δεύτερος ο Κ. Μητσοτάκης, τρίτος ο Απ. Τζιτζικώστας και τελευταίος ο Άδωνις , ο οποίος δήλωσε ήδη ότι στο δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον Κ.Μητσοτάκη.

Καθαρή πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με πάνω από 40%, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθεί στην δεύτερη θέση γύρω στο 30% και τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην τρίτη θέση δίνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ.
Στην τέταρτη θέση ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης με μονοψήφιο ποσοστό.
Ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το ύψος της διαφοράς μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου που θα καθορίσει εν πολλοίς τον επόμενο γύρο των εκλογών.

Στην δήλωση που έκανε όταν ξεκαθάρισε ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους της ΝΔ. “Απευθύνομαι προσωπικά στους 400.000 πολίτες, σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μία νέα εποχή στη ΝΔ”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “Στις 11 Ιανουαρίου ξημερώνει μία νέα εποχή για τη ΝΔ και την Ελλάδα”.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του κόμματος και σημείωσε: “Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σήμερα παραδοσιακοί ψηφοφόροι ενώθηκαν με χιλιάδες νέους. Έστειλαν μήνυμα να κάνουμε την ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Έστειλαν όμως μήνυμα και κατά της ανίκανης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”.

11:15 Κλείδωσε η πρωτιά Μεϊμαράκη με ποσοστό που ξεπερνά το 40%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που συγκεντρώνουν τα επιτελεία των υποψηφίων για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης, με τέταρτο τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο, σε σημαντικό βαθμό η δεύτερη θέση θα ξεκαθαρίσει όταν θα καταμετρηθούν τα αποτελέσματα στις μεγάλες περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ στις 11:00 το βράδυ δήλωσε ότι «θέλω να ευχαριστήσω τους 400.000 που προσήλθαν στις κάλπες, ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός. Ζητώ συγγνώμη από τους λίγους χιλιάδες που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν. Επεξεργαζόμαστε την ροή των αποτελεσμάτων. Θα ακολουθήσουμε ότι προβλέπει το καταστατικό, τα στοιχεία βγαίνουν από τα φαξ των κατά τόπους εφορευτικών επιτροπών και διασταυρώνονται και ηλεκτρονικά».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «όταν θα έχουμε ένα δείγμα που να αντανακλά το τελικό αποτέλεσμα θα ενημερώσουμε».

22:44 Σύμφωνα με διαρροή από συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο ίδιος βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε 197 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 16.500 ψήφους, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 10.650, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 8.400 και ο Άδωνις Γεωργιάδης 3.050.

22:33 Σύμφωνα με κύκλους του Κυριάκου Μητσοτάκη η διαφορά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που λέγεται και γράφεται και ο ίδιος βρίσκεται στο 30%. «Πάμε στο Β´ γύρο και θα κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

22:22 Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ λόγω της αυξημένης προσέλευσης και όχι στις 7:00 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Από την λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι τελικά προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες περίπου 400.000 πολίτες και η συμμετοχή ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

21:30 Σύμφωνα με πληροφορίες του altsantiri.gr, έχει κλειδώσει ήδη η πρωτιά Μεϊμαράκη με ποσοστό πάνω απο 40% και διψήφια διαφορά από τον δεύτερο με ποσοστό που ξεπερνά το 10%. Τα αποτελέσματα αυτά διαμορφώνουν την συνθήκη να εκλεγεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από τον πρώτο γύρο. Για τη δεύτερη θέση κονταροχτυπιούνται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Αυτό θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά που θα πάρει ο δεύτερος και την ισορροπία ανάμεσα στην Αττική και την κεντρική Μακεδονία που είναι το προπύργιο του Απόστολου Τζιτζικώστα.

20:20 Περίπου στις 8.20 το βράδυ έκλεισαν οι κάλπες στο μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο της Ν.Δ στη Βόρεια Ελλάδα, που λειτούργησε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.
Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος του εν λόγω εκλογικού κέντρου Δημήτρης Παππάς, οι πόρτες έκλεισαν αφού ψήφισε και ο τελευταίος που περίμενε στην ουρά. Στις 12 κάλπες ψήφισαν 6.000 μέλη και φίλοι της Ν.Δ. και ήδη άρχισαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να αρχίσει και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και η ενημέρωση της ΚΕΦΕ της Ν.Δ. για τα αποτελέσματα.

19:45 Συνεχίζεται αυτή την ώρα χωρίς προβλήματα η διαδικασία της εκλογικής αναμέτρησης για τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας μετά από προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της προσωρινής διακοπής, διάρκειας περίπου μισής ώρας. Ο αριθμός των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες μέχρι αυτή την ώρα υπολογίζεται στους 403.000.

17:55 325.000 άνθρωποι έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον προεδρο της ΚΕΦΕ της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Τραγάκη, ο οποίος ευχαρίστησε τους 4 υποψήφιους γιατί, όπως τόνισε, συνέβαλαν ώστε να είναι μεγάλη η προσέλευση του κόσμου, ενώ δήλωσε ότι αν και οι κάλπες κλείνουν στις 20.00, όπου υπάρχουν ακόμα πολίτες παρόντες που θα επιθυμούν να ψηφίσουν, η εφορευτική επιτροπή θα δύναται να συνεχίσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος.

16:38 Εντυπωσιακή χαρακτήρισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Ο Επίτροπος ψήφισε στην Κηφισιά και επεσήμανε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, μέλος της μεγάλης οικογένειας των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κομμάτων, σήμερα με αυτή την διαδικασία αλλάζει σελίδα, αλλάζει κεφάλαιο». Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «πριν από λίγα χρόνια είχα πάρει αυτή την πρωτοβουλία και ειλικρινά χαίρομαι σήμερα που η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται ως μια από τις σημαντικότερες δημοκρατικές παρατάξεις, όπου τον τελευταίο και τον πρώτο λόγο τον έχει πάντα ο κόσμος της».

15:00 Στις 215.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ψηφοφόρων που έχουν προσέλθει μέχρι αυτή την ώρα στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

14:42 Παράταση πήρε η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 20:00.

13:35 Για γιορτή για τη Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φτάνοντας στο ΕΒΕΑ προκειμένου να ψηφίσει για τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος του. «Το βράδυ δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μεγάλος νικητής θα είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία με αισιοδοξία θα προχωρήσει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να γίνει κυρίαρχη δύναμη», δήλωσε. Στην ερώτηση αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος απάντησε: «Θα το δούμε», ενώ ευχαρίστησε τους νεοδημοκράτες που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, την ΚΕΦΕ και όσους προσφέρουν εθελοντικά.

13:32 Ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε εκλογικό τμήμα στην Κηφισιά και κατά την αποχώρησή του δήλωσε: «Η ενότητα είναι η δύναμή μας», ενώ πρόσθεσε «Η ενότητα είναι μεγάλη προϋπόθεση για να μπει τέλος σε αυτή την αδίστακτη και ανίκανη κυβέρνηση».

12:20 Η συμμετοχή στις «γαλάζιες» εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζει περίπου τις 120.000, μέχρι αυτή την ώρα. Παράλληλα, τεχνικό πρόβλημα παρουσιάστηκε στο σύστημα σε εκλογικό στο Κουκάκι, χωρίς να υπάρχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες.

11:34 Αισιόδοξος ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία, εμφανίστηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο όποιος ζήτησε την κατανόηση των ψηφοφόρων για τα μικροπροβλήματα που μπορεί να υπάρξουν ακριβώς λόγω της μεγάλης προσέλευσης. Ο κ.Γεωργιάδης ψήφισε στο εκλογικό κέντρο Περιστερίου και ακολούθως δήλωσε: «Θα είμαστε από αύριο όλοι μαζί ενωμένοι και ισχυροί για να φτιάξουμε μια παράταξη όπως την ονειρευόμαστε».

11:29 Για ημέρα γιορτής έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κηφισιά. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι οι φίλοι του κόμματος παίρνουν σήμερα τις τύχες της παράταξης στα χέρια τους και τόνισε πως αυτο που θα συμβεί ειναι σημαντικό και για τον τόπο συνολικά.
«Η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενωμένη από την εκλογική διαδικασία. Καλώ τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει. Ο τόπος χρειάζεται μια αξιόπιστη, δυνατή κεντροδεξιά παράταξη. Η επόμενη μέρα θα βρει την παράταξη ενωμένη με την δύναμη των πολιτών που έρχονται σήμερα. Το 2016 θα ειναι καλή χρονια για τη ΝΔ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

11:25 Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή στις εκλογές μέχρι αυτή την ώρα αγγίζει τις 60.000. Με βάση το επίπεδο συμμετοχής για την ώρα, γίνονται εκτιμησεις απο τα επιτελεία των υποψηφίων ότι οι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία θα φτάσει τις 300.000.

10:08 Ψήφισε ο υποψήφιος για την ηγεσία Απόστολος Τζιτζικώστας στις 10:00 το πρωί στο Βελλίδειο Συνδριακό Κέντρο. «Τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι μηνύματα υψηλής συμμετοχής», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Οι Νεοδημοκράτες και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας πήραν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους. Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε για ένα κόμμα ανοικτό, σύγχρονο, δημοκρατικό. Για μία παράταξη συγχρονη, ευρωπαική που θα μπορέσει σύντομα να απαλλάξει την χώρα από την σημερινή κυβέρνηση».

09:40 Ομαλά ξεκίνησε και συνεχίζεται σε όλη τη χώρα η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προεδρου της Νέας Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε πριν απο λιγο η ΚΕΦΕ του κομματος. «Καλούμε όλους τους νεοδημοκράτες να συμμετάσχουν στην κορυφαία εκλογική διαδικασία. Η εκλογή προέδρου της ΝΔ είναι υπόθεση που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και καθορίζει το μέλλον του τόπου», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΦΕ.

09:20 Ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στο εκλογικό κέντρο που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του Δήμου, στη συμβολή των οδών Β. Όλγας και 25ης Μαρτίου.

09:05 Ψήφισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. «Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της Παράταξης μας. Με τη ψήφο μας διασφαλίζουμε την ενότητα και στηρίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής και σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας», δήλωσε ο ίδιος κατά την αποχώρησή του.

07:15 Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα μέλη, στελέχη και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7:15 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7:00 το βράδυ της Κυριακής.

Νικητής της ψηφοφορίας θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%. Σε περίπτωση που κανείς δεν πετύχει αυτό τον στόχο, θα ακολουθήσει επαναληπτική ψηφοφορία με τους δύο επικρατέστερους του πρώτου γύρου, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου.

Πληροφορίες για τους ψηφοφόρους

  • Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.
  • Πριν κάποιος ψηφίσει, συμπληρώνει αίτηση επαναβεβαίωσης/εγγραφής μέλους υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία του, στην οποία επισημαίνεται ότι αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η ΝΔ, καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος.
  • Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας www.nd.gr, ή να ενημερωθούν από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ)
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι η επίδειξη επισήμου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Δίπλωμα οδήγησης, Διαβατήριο)
  • Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.
  • Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, όσοι προσέλθουν ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν και την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.
  • Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ