21-04-2021

Ζεεχόφερ: Κίνδυνος διάλυσης της Ε.Ε λόγω εγωισμού κρατών – μελών

Ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της εγωιστικής στάσης που κρατούν ορισμένα κράτη-μέλη, τα οποία δεν δέχονται να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης προς την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, με την ανακοίνωση της πρόθεσής του να μην προσφύγει τελικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να μπει πλαφόν στον αριθμός προσφύγων που θα γίνονται αποδεκτοί στη Γερμανική επικράτεια.

«Έχουμε τώρα μια κατανόηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και αυτή τη στιγμή σε πρώτο πλάνο τίθεται η εφαρμογή (του σχεδίου για την προσφυγική κρίση) και όχι οι μεταξύ μας αντιπαράθεση», δηλώνει ο Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφού κόμματος της CDU στην Βαυαρία, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Η κυβέρνηση της Βαυαρίας, του κρατιδίου που έχει δεχθεί ως τώρα την μεγαλύτερη επιβάρυνση από την προσφυγική ροή, είχε απειλήσει με προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι η πολιτική που ακολουθεί η κεντρική κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο το κρατίδιο. «Θα δούμε πρώτα τι αποτελέσματα θα φέρουν οι προσπάθειες της Καγκελαρίου σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορεί κανείς να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά αν η διαδικασία εξελίσσεται θετικά, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και σε ό,τι αφορά τον χρόνο», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και άσκησε έντονη κριτική στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και απορρίπτουν την ποσόστωση. Η προσφυγική κρίση, προειδοποίησε, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε αποτυχία. «Στην Ευρώπη έχουμε βιώσει έναν βαθμό εγωισμού που ήταν άγνωστος μέχρι τώρα. Αν παραμείνει έτσι η κατάσταση, κάτι που δεν θα ήθελα να πιστεύω, το θέμα θα είναι τα θεμέλια της Ένωσης», τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαλυθεί από αυτό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ