20-01-2021

Ρ. Σβίγκου: Η χρονική στιγμή της επίθεσης του κ. Σόιμπλε προκαλεί ερωτηματικά

Στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, αποφάσισε να αναφερθεί η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο 105.5».

«Το ότι αποφάσισε, χθες, ο κ.Σόιμπλε να παρέμβει προσωπικά για να σχολιάσει τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ και να μιλήσει ακόμη και για ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και για το χρόνο που επέλεξε να κάνει αυτές τις δηλώσεις», ανέφερε η Ράνια Σβίγκου. Για τη στάση που τήρησε η ΝΔ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η ΝΔ, μετά και από αυτές τις απαξιωτικές δηλώσεις Σόιμπλε, αυτό που επιλέγει να κάνει είναι να εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση ότι προκαλεί κρίση στις σχέσεις της χώρας με τη Γερμανία».

«Δεν βλέπουμε κανένα σχόλιο από την πλευρά της ΝΔ για τις δηλώσεις Σόιμπλε αυτές καθ’ εαυτές κι ούτε βέβαια βλέπουμε καμία απολύτως έγνοια για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης σε μια τόσο δύσκολη φάση, τόσο για τα κόκκινα δάνεια, όσο και για το ασφαλιστικό, τον ΑΔΜΗΕ και μια σειρά άλλων ζητημάτων», δήλωσε η κ. Σβίγκου, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης και έχει σημασία ποια στάση θα κρατήσουν τα υπόλοιπα κόμματα.

«Οι απόψεις του κ. Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα είναι γνωστές. Και μάλιστα ο ίδιος δεν έχει χάσει ευκαιρία να τις δημοσιοποιεί αυτές τις απόψεις του με κάθε δυνατό τρόπο και με πολύ σκληρές και απαξιωτικές εκφράσεις, όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα μας», επέμεινε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε γίνονται την ίδια στιγμή που ανακοινώνεται και επίσημα ο έλεγχος της πορείας του ελληνικού προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και νομίζω ότι είναι μια νίκη της ελληνικής πλευράς, που έγινε δεκτή μετά από αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού, η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με τη γραμμή Σόιμπλε, η οποία θέλει να περάσει στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις που σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα, ούτε βέβαια στην ίδια του τη χώρα, θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτές», παρατήρησε η ίδια και τόνισε ότι η σύγκρουση των ακραίων κύκλων των δανειστών με την Ελλάδα, είναι ουσιαστικά μια σύγκρουση για το δρόμο που θα αποφασίσει να ακολουθήσει η Ευρώπη.

«Αυτό που είδαμε να εξελίσσεται και το πρώτο επτάμηνο της διαπραγμάτευσης, αυτή δηλαδή η σύγκρουση των ακραίων κύκλων των δανειστών με την Ελλάδα, η οποία αναζητά συμμαχίες και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών κομμάτων που δεν ανήκουν μόνο στην ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά και σε επίπεδο συμμαχιών με χώρες όπως η Γαλλία και άλλες χώρες, είναι μια σύγκρουση για το τι δρόμο τελικά θα ακολουθήσει η ίδια η Ευρώπη», πρόσθεσε η κ. Σβίγκου.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ