26-01-2021

Επισφράγισμα της νέας εποχής με την υπογραφή στη “Διακήρυξη των Αθηνών” (video)

Στην στενή συνεργασία από τα ενεργειακά ζητήματα μέχρι και σε αυτά της εξωτερικής πολιτικής που τέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και που επιστεγάστηκαν κάτω από την υπογραφή στην “Διακήρυξη των Αθηνών”, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των τριών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο.

Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν οτι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών.

Συμφώνησαν, είπε, στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που αφορά σε τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας.

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επομενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών».

Αναφερόμενος στα επίπεδα συνεργασίας των τριών χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».

16047961Η σημερινή, για τρίτη φορά, σύγκληση της τριμερούς, στην Αθήνα «αντανακλά και αποδεικνύει την επιμονή όλων μας να συνεχίσουμε την πορεία μας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόοδος και η ανάπτυξη, καθώς επίσης, συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας στην από κοινού συνεργασία, με βάση ένα κοινό όραμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Μ. Ανατολή», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτάλ Φατάχ αλ Σίσι στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν για την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σε πολλούς τομείς, «που εξασφαλίζουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο τομέας της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων και της ναυτιλίας».

Πρόσθεσε οτι «προσβλέπουμε σε συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, η οποία θα αποδώσει τα οφέλη στους λαούς μας για ένα καλύτερο μέλλον, προσβλέπουμε την επόμενη περίοδο να υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα στην πραγματικότητα μέσα από κοινά έργα».

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη «αντανακλά την συμφωνία μας και την ταυτισή μας στα οράματα, καθώς συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεχίσουμε την άοκνη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση των ιδεολογικών ριζών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε μια περιοχή που βασίζεται στην ανεξιθρησκεία με διαχρονικό τρόπο».

«Εδώ οι θρησκευτικοί θεσμοί και τα θρησκευτικά όργανα οφείλουν να ασχοληθούν με το θέμα, ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για την διοργάνωση του θρησκευτικού διαλόγου τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, στην διάσκεψη αυτή συμμετείχε η Αίγυπτος σε υψηλό επίπεδο λόγω της πεποίθησής μας για την σημασία αυτής της διάσκεψης και ελπίζουμε να παρακολουθήσουμε την εκτέλεση των εισηγήσεων αυτής της διάσκεψης», επισήμανε στη συνέχεια.

ÔÑÉÌÅÑÇÓ ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÓÉÐÑÁ ÁË ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇ Í ÁË ÓÉÓÉΑνέφερε ότι στην σημερινή διάσκεψη κορυφής, οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν «στην ανάγκη εύρεσης δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου κάτι τέτοιο να συμβάλλει στην εξάλειψη ενός από τους μεγαλύτερους παράγοντες έντασης και αποσταθεροποίησης στην Μ. Ανατολή».

Υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο “απαιτεί πολλές προσπάθειες από όλες τις πλευρές”.

«Επίσης, σύμφωνα με τις συζητήσεις μας, προκύπτει η ανάγκη εύρεσης λύσης των θεμάτων της Συρίας και της Λιβύης» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της διάσκεψης εξέφρασε «την συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου στις προσπάθεις επίλυσης του Κυπριακού με στόχο την εξασφάλιση της ενότητας του νησιού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Άκουσα με πολύ προσοχή τον εξοχότατο πρόεδρο της Κύπρου και τον εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδας, σχετικά με την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κίνησης, με βάση ανθρώπινη και όχι μόνο με πρίσμα την ασφάλεια, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα με ανθρώπινο πλαίσιο βάσει των διεθνών συνθηκών», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή διοργάνωση της τριμερούς και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την συμμετοχή του και την σημαντική συμβολή του στην στήριξη της τριμερούς διαβούλευσης.
«Αδημονώ να συγκληθεί η επόμενη συνάντησή μας στο Κάιρο για να εξασφαλίσουμε περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων μας στην κοινή εργασία. Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο εξοχότατος Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την κοινή συνεργασία, προσβλέπουμε να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα συμβάλλει στην κοινή ανάπτυξη και πρόοδο προς όφελός μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.

«Η σημερινή συνάντησή μας σε επίπεδο κορυφής υπήρξε απόλυτα επιτυχής ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους δηλαδή, την περαιτέρω εμβάθυνση, εμπέδωση και διεύρυνση του τριμερούς μηχανισμού με στόχο να αποτελέσει ένα πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας»» είπε αρχικά από την πλευρά του  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Διακήρυξη της Αθήνας επιβεβαιώνει ότι ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ενίσχυση της κοινής ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κοινή διαπίστωση των τριών χωρών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας, στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού, δηλαδή της απόφασης της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού που να υλοποιεί πλέον εμπράκτως τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και που θα μετατρέπει τους στόχους που έχουν τεθεί σε έργα», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Κύπρος και Ελλάδα επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ -Αιγύπτου, ειδικότερα στα θέματα που προάγουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και των μεταναστευτικών ροών», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου και προσέθεσε ότι σημαντικός στόχος των τριών χωρών είναι η, από κοινού και με άλλες δυνάμεις, αντιμετώπιση των αιτίων των προσφυγικών ροών στη ρίζα του.

Ανέφερε, επίσης, ότι κατά την Τριμερή αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφωνήθηκε να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης και επανέναρξης το συντομότερο των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε τις ευχαριστίες του, τόσο προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι όσο και προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, «για την απόφαση στήριξης του ενδοκοινοτικού διαλόγου, του κοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο, προκειμένου να εξευρεθεί μόνιμη λύση με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Ανέφερε δε στο σημείο αυτό πως συστατικά της λύσης δεν μπορεί παρά να είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και βεβαίως ο τερματισμός του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

Ευχαρίστησε επίσης τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ως προς το αποτέλεσμα της συμμετοχής, αλλά και της συμβολής του στην Ισλαμική Διάσκεψη συνεργασίας, διότι έχει δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα και μια άλλη αντίληψη μέσα στους κόλπους της Ισλαμικής Διάσκεψης, με αποτέλεσμα τα ψηφίσματα να είναι πλησιέστερα προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στην ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερες συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην ευημερία και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής. «Είμαστε της άποψης ότι ο φυσικός πλούτος πρέπει να αποτελεί την πηγή συνεργασίας και όχι την αιτία τριβών και πιστεύουμε ότι, μέσα από αυτό που χτίζουμε, μπορεί να επιτύχουμε», είπε ο κ. Αναστασιάδης και προσέθεσε ότι «στόχος δεν είναι να αποκλείσουμε κανέναν», «γιατί οι ενεργειακές πηγές μπορεί να εξασφαλίσουν τις ανάγκες πολλών, όχι μόνο των Ευρωπαίων αλλά και άλλων από τους γείτονές μας».

Για την προοπτική δημιουργίας μικτής οικονομικής επιτροπής σε θέματα γαλάζιας οικονομίας, είπε ότι θα αφορά θαλάσσιες μεταφορές, έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, εκπαίδευση και θαλάσσιο περιβάλλον.

«Προσβλέπω στη συνέχεια και εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας επ’ ωφελεία των δικών μας χωρών, αλλά και των χωρών της περιοχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κοινές δηλώσεις μετά την Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Αναλυτικά η “Διακήρυξη των Αθηνών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου” που υπεγράφη σήμερα από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Νίκο Αναστασιάδη:

Εμείς, ο Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Abdel-Fattah Al-Sisi, Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας επίγνωση των τεράστιων προκλήσεων ως προς τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου και της ανάγκης για συντονισμένη και συλλογική απάντηση, συναντηθήκαμε στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στις 9 Δεκεμβρίου 2015, για την τρίτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και να ενισχύσουμε τις βάσεις της τριμερούς συνεργασίας μας στα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα.

Η τρίτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής υπογραμμίζει την παγιωμένη και συνεχή τριμερή μας συνεργασία με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε διάφορους τομείς (στον πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα). Δέσμευσή μας παραμένει η αποτελεσματική προώθηση των κοινών μας αξιών και συμφερόντων και η συνέχιση του έργου μας για τη βελτίωση της τριμερούς μας διαβούλευσης σε όλους τους τομείς. Αυτό το πλαίσιο χρησιμεύει ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, μέσω, μεταξύ άλλων, στενού συντονισμού και συνεργασίας στα πολυμερή φόρα, καθώς και μέσω των προσπαθειών περαιτέρω προώθησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού κόσμου.

Αναγνωρίζουμε τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου. Συμφωνούμε ότι είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα της τελευταίας κατά της τρομοκρατίας, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό της ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζουμε την ολοένα αυξανόμενη σημασία της ευρωμεσογειακής συνεργασίας για τις χώρες της περιοχής και υπογραμμίζουμε με την ευκαιρία της 20ης επετείου της Διακήρυξης της Βαρκελώνης, τον ενισχυμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ένωση για τη Μεσόγειο προς αυτό το σκοπό, όπως αποτυπώνεται στο Κοινό Ανακοινωθέν της ΕΕ σχετικά με την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας της 18ης Νοεμβρίου 2015. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη Υπουργική Σύνοδο της Ένωσης στη Βαρκελώνη.

Υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την πλήρη στήριξή μας στη συνολική, συλλογική και στοχευμένη δράση της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα κράτη να αντιμετωπίσουν ενεργά και αποτελεσματικά αυτή την απειλή και να επιταχύνουν τη συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας με σκοπό να ηττηθούν αυτές οι οργανώσεις και να αποκαλυφθούν οι κύριοι υποστηρικτές τους.

Η διεθνής τρομοκρατία συνιστά παγκόσμια και πρωτοφανή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τη συλλογική διεθνή προσπάθεια του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/Da’esh) καθώς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους διεθνούς δικαίου και υπογραμμίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για να σταματήσει η ροή ξένων μαχητών και να αντιμετωπιστεί η προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/Da’ esh) αλλά και να διακοπεί η παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι αυξημένες μεικτές μεταναστευτικές ροές, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αναταραχής στη γειτονία μας, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν μέσω μιας προσέγγισης ολιστικής και συνολικής που θα εστιάζει στα γενεσιουργά αίτια του προβλήματος και ειδικότερα στην επίλυση των συρράξεων, την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί, ως ζήτημα προτεραιότητας, οποιαδήποτε άλλη απώλεια ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και να καταπολεμηθούν οι δραστηριότητες των διακινητών. Εκφράζουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών πτυχών της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Η κινητοποίηση της ΕΕ και όλων των κρατών μελών της είναι πρωταρχικής σημασίας καθώς η προσφυγική κρίση συνιστά σημαντική πρόκληση που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο εάν συνεργαστούμε στενά και παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και υιοθετώντας μια γνήσια προσέγγιση συνεργασίας και επιμερισμού των ευθυνών και των βαρών.

Υποστηρίζουμε σθεναρά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και πιστεύουμε ότι οι συμμετέχοντες στη Διαδικασία της Βιέννης πρέπει να απέχουν από ενέργειες που ουσιαστικά υπονομεύουν το πνεύμα της συμφωνίας που υπογράψαμε εκεί. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Staffan de Mistura, Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία και θεωρούμε ότι οι δύο σύνοδοι της Βιέννης αποτέλεσαν σημαντικό βήμα προόδου τόσο για τη δέσμη των συμφωνηθέντων αρχών για τη μελλοντική κατάσταση της Συρίας, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.

Εκφράζουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες για την κατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, η οποία επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Martin Kobler, Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα μέρη να εργαστούν εποικοδομητικά με σκοπό τον άμεσο σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Η κατάσταση στην Υεμένη συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης και τη διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητάς της. Οι προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών, χωρίς προϋποθέσεις, αποτελούν τη μοναδική ενδεδειγμένη οδό για την επίτευξη προόδου και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, προκειμένου να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα η απειλή των εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη.
Ανησυχούμε για την ανθρωπιστική κρίση και απευθύνουμε έκκληση για την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλου του άμαχου πληθυσμού στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στην κυβέρνηση του Ιράκ και στις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίτευξη σταθερότητας, ειρήνης και πολιτικής συνοχής, καθώς και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία και η ενότητα του Ιράκ πρέπει να τύχουν σεβασμού. Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, χωρίς αποκλεισμούς.

Θεωρούμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη από την ομάδα των χωρών E3/EU+3 και το Ιράν στη Βιέννη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας. Προσμένουμε την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για τη λύση των δύο Κρατών η οποία θα εγγυηθεί στον Παλαιστινιακό λαό ένα βιώσιμο, κυρίαρχο, ανεξάρτητο και με εδαφική συνέχεια Κράτος στα σύνορα του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, το οποίο θα συμβιώνει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με όλους τους γείτονές του. Εκφράζουμε τη σταθερή πεποίθησή μας ότι το ιστορικό καθεστώς όλων των ιερών τόπων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό. Ανησυχούμε βαθύτατα για την τρέχουσα κλιμάκωση της βίας. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε στενά και με τις δύο πλευρές και τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της ηρεμίας. Η βία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της επανέναρξης, το ταχύτερο δυνατό, μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας που θα δημιουργεί τις συνθήκες ενός ξεκάθαρου πολιτικού τοπίου για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της Αιγύπτου παραμένει ζωτικός.

Δεδομένου του πολιτικού κενού στο Λίβανο, υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη για την εκλογή νέου Προέδρου. Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, κ. Salam να διατηρήσει την κυβέρνηση σταθερή και λειτουργική και στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό του Λιβάνου στον αγώνα που καταβάλλει κατά της τρομοκρατίας και στις προσπάθειές του για τη διατήρηση της ασφάλειας στη χώρα.

Εκφράζουμε την πλήρη και αταλάντευτη στήριξή μας στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική επίλυση του κυπριακού ζητήματος, βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση, η οποία θα επανενώσει τη νήσο, επί τη βάση του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, δεν θα ήταν μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του, αλλά θα συνέβαλε επίσης σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε εκ νέου ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζohr» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο εν λόγω σκοπός θα εξυπηρετείτο καλύτερα μέσω της προσχώρησης των χωρών της περιοχής στις παγιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου. Αναγνωρίζοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία και οι τρείς χώρες είμαστε συμβαλλόμενα μέρη, συμφωνούμε να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα της οριοθέτησης των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών των τριών χωρών μας.
Αναγνωρίζοντας ότι η ναυτιλία και ο τουρισμός αποτελούν ζωτικά στοιχεία της οικονομίας των χωρών μας, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με σκοπό να ενισχύσουμε την συνεργασία μας στην υλοποίηση κοινών έργων, με τη συμμετοχή φορέων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοινών τουριστικών πακέτων και κρουαζιέρων και της ενίσχυσης της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών για τη μεταφορά τόσο εμπορευμάτων όσο και επιβατών.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Μέσης Ανατολής καθώς και για την οργανωμένη λεηλασία και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, στις οποίες εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS/Da’esh). Συμφωνούμε να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση αυτού του ανησυχητικού φαινομένου και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για μία ισχυρή Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα προβλέπει περιορισμούς με παγκόσμια ισχύ σχετικά με την εμπορία και τη μεταφορά αντικειμένων τέχνης που προέρχονται από όλες τις εμπόλεμες ζώνες, με την υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας της εμπορίας να βαρύνει τους εμπόρους, τους οίκους δημοπρασιών και τους αγοραστές και όχι τα κράτη προέλευσης.

Παραμένουμε πεπεισμένοι για τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής.

Για το σκοπό αυτό, αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας διαρκούς Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, η οποία θα διαμορφώσει, θα αναπτύξει και θα προωθήσει πρακτικά σχέδια τριμερούς ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ