27-01-2021

Ευρωπαϊκό ζήτημα το προσφυγικό τονίζουν Ξυδάκης και Ροτ

Στο υπουργείο Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης με τον Γερμανό υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, ο οποίος ολοκλήρωσε απόψε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Κατά τη συνάντησή τους, τα δύο πρόσωπα εξέφρασαν την κοινή τους πεποίθηση πως το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό θέμα.

Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις των Ξυδάκη και Ροτ, κατά τη διάρκεια των οποίων τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία και διατύπωσαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω βελτίωση των «ήδη καλών» σχέσεων των δύο χωρών.

Με επίκεντρο το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, το οποίο κυριάρχησε στη  συνάντηση, ο κ. Ροτ έστειλε μήνυμα στήριξης της Γερμανίας στην Ελλάδα:

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε καλύτερα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν είστε μόνοι σας» ανάφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να «εντείνουμε τις προσπάθειες μας να πείσουμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη» για την κοινή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Ο κ. Ροτ πρόσθεσε πως «πρέπει να φερθούμε στους πρόσφυγες με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο» και σημείωσε πως στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στηριχθούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, που είναι υπεύθυνες να προστατεύουν τα εξωτερικά της σύνορα.

«Δεν είναι απλώς μια εθνική υποχρέωση, αλλά ευρωπαϊκή» τόνισε και συμπλήρωσε πως «αυτή είναι η αφετηρία για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ».

Στο ίδιο πνεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκης ανέφερε πως ζήτησε από τον κ. Ροτ την ηθική στήριξη της Γερμανίας στον αγώνα που δίνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε πως «συμφωνεί απολύτως και μας στηρίζει». Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι δύο χώρες εργάζονται σκληρά για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και αναφέρθηκε στη «μίνι» σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Αυστρία συνεργάζονται στενά για να βρουν βιώσιμες ευρωπαϊκές λύσεις, επισήμανε από τη μεριά του ο κ. Ροτ.

Ειδική μνεία έκανε ο Γερμανός υφυπουργός στη Φρόντεξ, εξαίροντας τη διεύρυνση της συνεργασίας της με τις ελληνικές αρχές και εκφράζοντας τη στήριξή του.

Εκτός από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στη συνάντηση ετέθησαν επί τάπητος θέματα διμερούς και ευρωπαϊκής πολιτικής. Έχουμε κοινές απόψεις για την ενότητα και τη συνοχή της ΕΕ καθώς και για μια πολιτική λύση στη συριακή σύρραξη, δήλωσε ο κ. Ξυδάκης. Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα διάσωσης και στις δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει ότι «οι σχέσεις μας είναι καλές και βελτιώνονται συνεχώς».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ