21-01-2021

Σκουρλέτης: Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ενεργειακός κόμβος

Η Ελλάδα επιθυμεί να αποτελέσει χώρα διέλευσης του κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είτε μέσω δεξαμενόπλοιων μεταφοράς από εξαγωγικούς σταθμούς σε Κύπρο, Αίγυπτο ή και Ισραήλ, είτε απευθείας μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Σε χαιρετισμό του στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο στην Λευκωσία, τον οποίο διάβασε ο εμπορικός σύμβουλος της πρεσβείας της Ελλάδος Βασίλης Σκρόνιας, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στη Ν/Α Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής και στην τροφοδοσία της Ευρώπης από νέες πηγές ενέργειας. Επίσης, αναφέρθηκε στην κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για την προμήθεια φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, με σαφή προσανατολισμό και μακροπρόθεσμη στόχευση την ενίσχυση της ασφάλειας του περιφερειακού σχεδιασμού φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής περιφέρειας.

Όπως είπε, η Ελλάδα επιδιώκει να αποκτήσει κεντρικό ρόλο ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, με τον συνδυασμό αγωγών φυσικού αερίου, όπως του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ), του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), τη συνδρομή υγροποιημένου αερίου από τερματικό κόμβο αερίου στη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη) και τον υπό σχεδιασμό νέο αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου του Νοτίου Διαδρόμου, που θα επεκταθεί στη συνέχεια προς την Ελλάδα και στην Ιταλία.

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου τροποποιεί τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή, φέρνοντας την Κύπρο στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη της ΝΑ Μεσογείου, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Έλληνας υπουργός.

Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της συνάντησης Σκουρλέτη – Γάλλου πρέσβη

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Cristophe Chantepy πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενεργειακή απόδοση, αλλά και στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή θωράκιση των μη διασυνδεδεμένων ελληνικών νησιών και τις εγχώριες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή υλοποίηση, ενώ εξετάστηκαν και οι προοπτικές συνεργασίας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με τον αντίστοιχο φορέα της Γαλλίας.

Παράλληλα, με την ευκαιρία και της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21), συζητήθηκε η ανάγκη υλοποίησης δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνάντηση Σκουρλέτη – Ιταλού πρέσβη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ιταλίας Luigi Efisio Marras.

Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ένα πεδίο όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες που αναμένεται να προκύψουν για επενδύσεις, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα.

Κοινή ήταν η διαπίστωση για τα σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης της υφιστάμενης συνεργασίας, η οποία μπορεί να αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη και στα δύο μέρη.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ