21-01-2021

Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των “θεσμών” – Επί τάπητος τα νέα προαπαιτούμενα

Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τα προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου μέτρων μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση καθώς επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο των “θεσμών”.

Στον κατάλογο με τα νέα προαπαιτούμενα, που αναμένεται να έρθει στη βουλή μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το νέο μισθολόγιο του δημοσίου, το χρονοδιάγραμμα για τον ΑΔΜΗΕ, η στρατηγική για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Αντικείμενο συζήτησης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι πιθανό αυτές τις ημέρες να αποτελέσει, έστω και άτυπα, και το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, το οποίο πάντως δεν θα περιλαμβάνεται στη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα καθώς οδεύει για τη Βουλή τον Ιανουάριο.

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία σε συνδυασμό με διαρθρωτικές αλλαγές, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είχαν τύχη στον εργασιακό τους βίο ή ήταν μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας να έχουν μια εθνική σύνταξη ως βάση πάνω στην οποία δομείται η σύνταξη. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Αναφορικά με το ζήτημα της συνέχεια του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει το συμβιβασμό και αν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα ή όχι, επισημαίνοντας ότι ζητάει εξαιρετικά σκληρές μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.

«Η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και έχει ξεπεράσει τους δυσκολότερους κάβους», είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας» και πως αισθάνεται πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153.

Τόνισε ωστόσο ότι σε αυτόν τον ορίζοντα 4ετίας υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και γι΄αυτό, για τις κρίσιμες αλλαγές, θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, πρώτα απ’ όλα στην κοινωνία και, γιατί όχι, αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Χθες, ο επίτροπος Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πάει καλά αλλά πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Θετικές οι δηλώσεις και του Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο οποίος εκτίμησε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ