02-03-2021

Τσίπρας: Κάνετε τα ίδια λάθη που οδήγησαν στο δεύτερο κύμα – Είστε ανεύθυνος πρωθυπουργός (video)

Η ομιλία του Τσίπρα στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας

Στην κυβέρνηση επέρριψε όλες τις ευθύνες «για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για «ιδεοληψίες, αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, που απαιτεί από όλους, «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης».

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που συνομολογούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ότι «έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», υπογράμμισε.

Δηλώνετε ικανοποιημένος «πάνω στα συντρίμμια», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό καυτηριάζοντας το γεγονός πως εκείνος αρνείται να παραδεχθεί τις παραλείψεις της κυβέρνησής του.

«Είναι αυτό η στάση ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού ή είστε απλώς ανεύθυνος;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρθηκε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και νοσηλευτές που συμμετέχουν στη μάχη της πανδημίας.

Εκ των πραγμάτων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της άρσης του καθεστώτος της πατέντας των εμβολίων που είχε θέσει δημοσίως, ζήτημα για το οποίο νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στερείται σοβαρότητας και ότι είναι πυροτέχνημα. «Σπεύσατε να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια», τόνισε για να επισημάνει: «Είστε τόσο αναξιόπιστος που καταγγείλατε μία πρόταση που είχε διατυπώσει ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Μόσιαλος, αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε υπερασπιστεί δημοσίως».

Υποστηρίζοντας την πρότασή του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις. Σήμερα, ανέφερε, υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 19 παραγωγικές μονάδες εμβολίων στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων αν εξασφαλιζόταν η πατέντα. Συνέχισε λέγοντας πως ήδη η πρωτοβουλία αυτή έχει την στήριξη των ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να αποκτήσει όσο μεγαλύτερη στήριξη γίνεται. «Ε όχι κ. Μητσοτάκη δεν σάς ζητάμε να κρατικοποιήσετε την Pfizer», συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετικό πρωθυπουργικό σχόλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο τόπος πληρώνει τις ευθύνες ενός «ανέμελου πρωθυπουργού» και μίας «ανερμάτιστης κυβέρνησης» που είναι μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες κάθε ελληνικής οικογένειας, κάθε εργαζόμενου, κάθε καταστηματάρχη, κάθε νέου και νέας. Τόνισε πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι όχι μόνο σοβαρές αλλά «εγκληματικές» και σχολίασε πως δεν εννοεί να απομακρυνθεί από την παγίδα της αυτοϊκανοποίησης στην οποία έχουν πέσει όλοι οι κυβερνώντες μέσα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε: «Θα προσπαθήσω να μην επιτρέψω σήμερα τον δικαιολογημένο θυμό που νιώθω ως πολίτης να επηρεάσει τους τόνους της κριτικής μου». Σχολίασε πως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη “υπάρχουν ευθύνες όλων των άλλων εκτός από την κυβέρνηση” και τόνισε ότι το χειρότερο που μπορεί να πάθει ένας πρωθυπουργός είναι να είναι κλεισμένος σε μία γυάλα και να μην μπορεί να διορθώσει τα λάθη γιατί πιστεύει ότι όλα τα κάνει καλά.

«Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown και μέσα σ’ αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θρηνούν τον πατέρα, τη μητέρα, τη γιαγιά, τον παππού, τον συγγενή! Είναι συγκλονιστικό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγεία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις για να μας πει ότι τα έχουμε πάει καλά».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην άρνηση του πρωθυπουργού για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σχολιάζοντας πως ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ένα τέτοιο συμβούλιο είναι «πρωτοβουλία πίσω από κλειστές πόρτες». «Εσείς αλήθεια κ. Μητσοτάκη τις αποφάσεις σας τις παίρνετε πίσω από ανοιχτές πόρτες;» ρώτησε καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι αδιαφόρησε σε πολλές περιπτώσεις για την γνώμη των ειδικών κι επιπροσθέτως ότι λαμβάνει τις αποφάσεις και με κλειστά αυτιά και με κλειστά μάτια.
Σε σχέση με τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανέφερε ότι παρατηρούνται απίστευτες παλινωδίες, που αφορούν από τον αριθμό των δόσεων, τον χρόνο παραλαβής τους και το πού εμβολιάζονται οι πολίτες. «Δυστυχώς η χώρα είχε την ατυχία, να διαχειρίζονται τη δημόσια υγεία, εν μέσω πανδημίας, οι ιδεολογικοί και πολιτικοί της πολέμιοι» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «το πιστεύω σας είναι η ιδιωτική υγεία, η ιδιωτική ασφάλιση, η κερδοσκοπία επί της ζωής και της υγείας».
Συνέχισε λέγοντας πως είναι case study πως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά επιτεύγμτα της επιστήμης μπορεί να μείνει αναξιοποίητο στην ολότητά του, όταν πέσει στα χέρια μίας ανίκανης κυβέρνησης. «Μακάρι τη μισή ενέργεια που ξοδέψατε στο να προπαγανδίζετε ότι με το εμβόλιο και μόνο θα ξεμπερέψουμε με τον ιό σύντομα, να την δίνατε στην οργάνωση ενός σοβαρού και αξιόπιστου σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά προβλέποντας πως οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση για εμβολιασμούς ως τον Μάρτιο «είναι εκτός πραγματικότητας». Επομένως είναι το λιγότερο ύβρις να πανηγυρίζετε και από πάνω για τον πενιχρό αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών» ανέφερε ψέγοντας την πρωθυπουργική δήλωση πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

Σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μεριμνήσει για τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας «που τούς έχετε αφήσει στο έλεος»:

  • Με μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα
  • Με συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματίες, τους μικρομεσαίους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, που προέβλεπε και 120 δόσεις και μερική διαγραφή της βασικής οφειλής
  • Θεσμοθέτηση της κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για περίοδο μετά την άρση του Lockdown.
  • Aπόσυρση του πτωχευτικού νόμου.

Δευτερολογία Τσίπρα: Η επίθεση του πρωθυπουργού στην αντιπολίτευση δείχνει ότι δεν έχει καθαρό μυαλό για να παίρνει αποφάσεις

Ανασφάλεια και απώλεια ψυχραιμίας καταλόγισε στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε σε όλους τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι αυτό «δείχνει ότι δεν έχει καθαρό μυαλό για να παίρνει αποφάσεις». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ενώ όλοι οι πολιτικοί έχουν βάλει πλάτη «τους αντιμετωπίζει αλαζονεία και επιθετικότητα».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει διαφορετικές δηλώσεις για την προμήθεια των εμβολίων και προσέθεσε ότι «είναι ανοησία να λες ότι έχω επάρκεια γιατί έχω προαγοράσει εμβόλια και μετά να έρχεσαι στη Βουλή και να λες ότι δεν ξέρω αν θα μου δώσουν οι εταιρείες τα εμβόλια».

Κριτική στον πρωθυπουργ για την αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του ότι «βασική σας έγνοια δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή». Συνεχίζοντας με σκωπτικό ύφος είπε: «Πήγατε το πρόστιμο από τα 300 στα 500 ευρώ, όταν ο μισθός που παίρνουν οι εργαζόμενοι μέσα στη πανδημία είναι 534 ευρώ. Γιατί δεν κάνετε το πρόστιμο 534 ευρώ ώστε να είναι το ίδιο και να μην έχετε πάρε δώσε;».

«Είσαστε αποτελεσματικοί στα μέτρα και στην τήρησή τους. Η πανδημία αντιμετωπίζεται περισσότερο από τον κ. Χρυσοχοΐδη, παρά από τους υπουργούς Υγείας. Αναρωτιέμαι τι εξυπηρετεί η αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των μέτρων; Έχετε εικόνα τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο των 534 ευρώ να πληρώσει 500 ευρώ; Η ανεμελιά της Πάρνηθας, αν πληρώνατε γι αυτή, μπορεί να μην είναι σημαντικό ποσό για εσάς ή και για εμάς που έχουμε τις αμοιβές των βουλευτών. Όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους, όπως ανακαλύψατε πρόσφατα, είναι σημαντικό ποσό… Η αύξηση των προστίμων σηματοδοτεί το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζετε τα πράγματα… Ο μέσος πολίτης αισθάνεται ασφυκτικά γιατί πρέπει να στείλει sms για να πάει στο περίπτερο και κινδυνεύει να πληρώσει αν κάνει κάποιο λάθος στην ώρα, και την ίδια ώρα όμως όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα κάνει διακοπές στο Ντουμπάι και όταν γυρίσει να μείνει τρεις μέρες στο σπίτι και αν μείνει», ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί αίσθημα αδικίας στη κοινωνία η διαφορετική αντιμετώπιση.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό. Είπε ότι πριν από λίγες μόνο ημέρες στην συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 2.000.000 εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου και μετά από τρεις ημέρες ήλθε στη Βουλή για να πει ότι δεν είναι βέβαιο αν θα δώσουν τα εμβόλια οι εταιρείες.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού είπε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τη δημόσια υγεία παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς» και επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς στον κ. Μητσοτάκη ρωτώντας «πόσες ΜΕΘ δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από την πανδημία». Υποστήριξε ακόμη ότι είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ η ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα των rapid test και των μοριακών τεστ (PCR) είπε ότι «ο τρόπος με τον οποίο διεξάγετε την ανίχνευση του ιού στην κοινότητα είναι λάθος και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα» και ρώτησε ξανά «γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην δίνει στα κόμματα τις συνεδριάσεις των επιστημόνων».

Αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας ότι «θα είναι το μεγάλο θέμα μετά την αρχή του τέλους της πανδημίας». Σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα μέσα στην πανδημία και θα συνεχίσουν να το καταβάλλουν και επανέλαβε τις προτάσεις του για την οικονομία, τονίζοντας τη διαγραφή και συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στο πρότυπο της ρύθμισης που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ζήτησε ακόμη από τον κ. Μητσοτάκη: «Αποσύρετε τον πτωχευτικό νόμο γιατί θα είναι η ταφόπλακα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Έκλεισε με μία σύντομη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών που την συνέδεσε με την αξιοπιστία του πρωθυπουργού: «Η αξιοπιστία είναι κρίσιμο θέμα και δεν φαίνεται μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας… Είδα την συνάντησή σας με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Χθες είπατε ότι είναι ανάγκη η αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών… Η ίδια Συμφωνία για την οποία είχατε πει ότι είναι εθνική ήττα και έχει ακυρωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού». Έκανε δε αναφορά και στο tweet του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι «όταν εμείς υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και λέγαμε ότι η Συμφωνία εξασφαλίζει την αρχαία κληρονομιά μας λέγατε ψεύτες… Η ιστορία όμως τιμά αυτούς που την γράφουν όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ