Σε ακραίους κύκλους της Ευρώπης αποδίδει η κυβέρνηση τα σενάρια για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας απο τη συνθήκη Σένγκεν, τα οποία διαψεύδουν κατηγορηματικά όχι μόνον η Αθήνα, αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

“Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν. “Υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αλλά υπάρχουν βελτιώσεις”, σημείωσε ο Άσελμπορν σε συνέντευξη του στο Reuters, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις διαρροές , σύμφωνα με τις οποίες,  έδωσε τελεσίγραφο στην Αθήνα, όσον αφορά τον κίνδυνο αποκλεισμού από την Σένγκεν.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για την Σένγκεν και την Ελλάδα, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από την Σένγκεν, καταγγέλλοντας ότι αυτοί που μιλούν για έναν αποκλεισμό της Ελλάδας ή για μια “μίνι-Σένγκεν” στον βορρά καταστρέφουν το “πνεύμα” της Ευρώπης.”Αν θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, να της δώσουμε άλλη μια κλωτσιά στο στομάχι ώστε να γίνει η Ευρώπη κάτι το αγνώριστο σε σχέση με την ιδέα μας για αλληλεγγύη, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την συζήτηση”, κατέληξε.

Ο Άσελμπορν επέκρινε επίσης τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ που αρνούνται να δώσουν πόρους για να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος χαρακτήρισε εικασία τα σενάρια και τις διαρροές. «Έχω καθήκον να προστατεύω το Σένγκεν. ʻΜίνι Σένγκενʼ σημαίνει ʻόχι Σένγκενʼ. Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε πάλι να αρχίσουμε να υψώνουμε σύνορα στην Ευρώπη. Και ποιες χώρες να απομονώσουμε; Την Ισπανία; Ή την Πολωνία; Ή μήπως τη Δανία; Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό, εάν δεν πρόκειται για εκβιασμό, είναι ένα ισχυρό επιχείρημα που προέρχεται από τη χώρα προορισμού των προσφύγων. Θα ήταν όμως καλύτερα να υψώσουμε και πάλι σύνορα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, αντί να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας;»

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μίλησε για διαστρεβλώσεις, εκφράζοντας, παράλληλαμ την λύπη του «γιατί μια σοβαρή εφημερίδα αντέγραψε τους Financial Times, η οποία είναι επίσης μια σοβαρή εφημερίδα, αλλά έγραψε ψέματα».

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός, χρησιμοποίησε τη φράση «για να δείτε τι θα πει διαστρέβλωση» παραθέτοντας τις δηλώσεις των αξιωματούχων για το θέμα, οι οποίες και παραποιήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτός ο θόρυβος.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, ενώ εμφανίζεται να μας καθυβρίζει, στο γράμμα που απέστειλε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, από όπου και ξεκίνησε όλος ο σάλος, περιγράφει υπαρκτές αδυναμίες της χώρας μας στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα, προτείνει στην ΕΕ μέτρα που πρέπει να λάβει για να μας βοηθήσει. «Όχι μόνον δεν μας καθυβρίζει αλλά θέλει και να μας βοηθήσει. Ο ίδιος δε, έχει δηλώσει στη Μυτιλήνη, στην επίσκεψή του, ότι η προσφορά του προσωπικού είναι πραγματικά αξιέπαινη κι αν κάποιος θέλει να δει την Ευρώπη της αλληλεγγύης να έρθει εδώ» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Μουζάλας ανέφερε:

– Ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιάζεται σαν να λέει ότι θα μας διώξουν από την Σένγκεν, ως επίτροπος, στο πλαίσιο του διττού του ρόλου, έχει κάνει μάλλον μια θετική δήλωση που μας βοηθάει.

– Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Σένγκεν και ότι η προσπάθεια της είναι να διατηρηθεί η Συνθήκη άθικτη.

– Η δήλωση του Ζαν Άσελμπορν αναφέρει ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε κάθε ιδέα για αποβολή από την Σένγκεν και επιπλέον πρέπει να αποφύγουμε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η Συνθήκη».

Σε  κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σέγκεν προχώρησε  και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντας τα αναληθή τα συγκεκριμένα σενάρια που αναπαράγονται το τελευταίο διάστημα.

«Στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης, των λεγόμενων hot spots, την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων».

Παράλληλα σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ενώ η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».

«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς», τόνισε η ίδια προσθέτοντας πως «οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

Αβραμόπουλος: Να σταματήσει η αμφισβήτηση της Συνθήκης Σένγκεν

«Το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν το «παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών», υπογραμμίζοντας επίσης πως «κάποιοι αμφισβητούν τη Συνθήκη Σένγκεν, είτε άκριτα είτε με κρυφές σκέψεις». «Έχουμε ρίξει τους τοίχους και τους φράχτες και διαπιστώνουμε τώρα ότι κάποιοι τους υψώνουν ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν «τις ευθύνες» τους.

«Υπάρχει μόνο το “εμείς” και το “μαζί” εδώ», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών «έχουμε καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να αφήσουμε πίσω όσα μας έχουν χωρίσει».

Τέλος, στη δήλωσή του σημείωσε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εχθροί μας, και εμείς δεν είμαστε μια Ευρώπη-φρούριο». «Πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν προστασία, και έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να τους την προσφέρουμε. Χρειαζόμαστε σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στη πράξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και στη Συνθήκη Σένγκεν», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Η Κομισιόν θέλει να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών, λέει η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν εξέφρασε η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό. «Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως «προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια».

Επιπλέον, ενημέρωσε πως θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο. Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και των ελληνικών αρχών για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα εν λόγω σύνορα, ενώ υποστήριξε πως ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις της μίνι-συνόδου των χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι να βοηθήσουν στην «καταγραφή και την ταυτοποίηση» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο εκεί.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας