04-01-2021

Τσίπρας: Και απολιγνιτοποίηση και επενδύσεις και χαράτσι στους παραγωγούς ΑΠΕ δεν γίνεται

Τι είπε στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας

Τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η τροπολογία για το χαράτσι στις ΑΠΕ και μάλιστα αναδρομικά, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στη Βουλή, όπου σήμερα κατατέθηκε η τροπολογία που πλήττει οριζόντια τις ΑΠΕ στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μέσα σε αυτή προβλέπεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς 6% επί του τζίρου του 2020 για τα έργα που τέθηκαν σε λειτουργία μέχρι 31/12/2015.

Η επιβολή της εισφοράς αυτής, η οποία μάλιστα έρχεται να προστεθεί στα συνεχή πλήγματα που δέχονται από το 2014 οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην ενέργεια, έχει προκαλέσει την κάθετη αντίδραση της αγοράς και πολλών φορέων, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που δε συνάδει με την εμπορική πρακτική και καθιστά ζημιογόνες τις παρελθούσες επενδύσεις, δημιουργώντας κλίμα αναξιοπιστίας και αποτροπής νέων επενδύσεων.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Βουλή: «Και απολιγνιτοποίηση και επενδύσεις και χαράτσι στους παραγωγούς ΑΠΕ δεν γίνεται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην τροπολογία είπε χαρακτηριστικά: «Από πότε τα χαράτσια ονομάζονται στήριξη;

Εσείς δεν είστε που μιλάτε για επενδύσεις και ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Και έρχεστε τώρα και για δεύτερη φορά κ. Χατζηδάκη, το είχατε ξανακάνει και την περίοδο 2012 -2014 με το κατ΄ ευφημισμό «New Deal» στις ΑΠΕ, και βάζετε χαράτσι στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Και τότε μάλιστα είχατε δεσμευθεί ότι δεν θα ξαναπαρέμβετε αναδρομικά στις τιμές αποζημίωσης των παραγωγών.

Πείτε μας λοιπόν, πού πήγε τώρα το φιλοεπενδυτικό σας ενδιαφέρον;

Το χαράτσι που βάζετε πλήττει οριζόντια όλο τον κλάδο και κυρίως τους μικροεπενδυτές. 50.000 συμπολίτες μας που επέλεξαν να επενδύσουν τους κόπους μίας ζωής σε ένα μικρό φωτοβολταϊκό.

Που πήραν ένα δάνειο από την τράπεζα για να το φτιάξουν και που έχουν ολόκληρο επενδυτικό πλάνο με χρονοδιαγράμματα και αποπληρωμές, βρίσκονται με την τροπολογία σας στον αέρα.

Γιατί ξαφνικά τους λέτε, εσείς οι υποτιθέμενοι φίλοι των επενδύσεων, ότι τους βάζετε χαράτσι 6% με το έτσι θέλω.

Αυτή είναι η αξιοπιστία σας λοιπόν απέναντι σε όσους σας άκουσαν, πίστεψαν τις καθημερινές παροτρύνσεις σας και επένδυσαν τους κόπους μίας ζωής στις ΑΠΕ;

Αυτό είναι το μήνυμα εμπιστοσύνης που στέλνετε σε όσους θέλετε να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα».

Όπως σημείωσε: «την ίδια ώρα που βάζετε τέλος στο λιγνίτη, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αντέχει η χώρα και η οικονομία μας, την ώρα που ετοιμάζεστε να μετατρέψετε σε νεκρή ζώνη της Ευρώπης

ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, έρχεστε και βάλλετε κατά αυτών που υποτίθεται ότι θα καλύψουν τις ενεργειακές απώλειες από την απολιγνιτοποίηση.

Και βίαιη απολιγνιτοποίηση και χαράτσι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ε δεν γίνεται κύριοι της κυβέρνησης.

Και τα κάνετε όλα αυτά γιατί;

Γιατί ξέρετε πολύ καλά, ότι ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ είχε ισοσκελιστεί και μάλιστα τον παραλάβατε σημαντικά πλεονασματικό, προτού η κυβέρνησή σας και ο κ.Χατζηδάκης αποφασίσει ξαφνικά να του αφαιρέσει πόρους για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το δήθεν success story που έχετε στήσει στη ΔΕΗ.

Με λίγα λόγια, αυτό που κάνετε είναι να βάλετε τους πολίτες, μέσα από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, και τώρα τους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ, να πληρώσουν την πολιτική σπέκουλά σας και τα εγκληματικά λάθη σας στη ΔΕΗ.

Δηλώσατε πρόσφατα: Όλοι πλήρωσαν για τον κορονοϊό, πρέπει να πληρώσουν και οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Ποιόν κοροϊδεύετε ;

Γιατί δε το λέτε ανοιχτά;

Η μόνη επιχειρηματικότητα που σας ενδιαφέρει είναι η επιχειρηματικότητα των αναθέσεων, της μίζας, της διαπλοκής και της δοσοληψίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της ομιλίας του εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους λάθος χειρισμούς της στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Τα χαράτσια που μοιράστηκαν

Χαράτσι σε diesel οχήματα βάζει το υπουργείο περιβάλλοντος ίσο με 0,03 ευρώ/λίτρο, ως αντικίνητρο επιλογής του ρυπογόνου αυτού καυσίμου για χρήση από τον τομέα των μεταφορών.

Τα έσοδα θα κατευθύνονται –μεταξύ άλλων- για την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ και την αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Με Υπουργική Απόφαση το ποσό θα κατανέμεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες.

Επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά σε όλους τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν τεθεί σε λειτουργία έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 6% επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα 1η Ιανουαρίου-31η Δεκεμβρίου 2020. Καθορίζονται επίσης η διαδικασία και ο τρόπος είσπραξης της προαναφερθείσας εισφοράς, τα ποσά της οποίας υπολογίζονται και παρακρατούνται από τον ΔΑΠΕΕΠ για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και από τον ΔΕΔΔΗΕ για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Επιβάλλεται έκτακτη χρέωση για το 2021 ίση με 2 ευρώ/Μεγαβατώρα στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τις εκκαθαρίσεις για το χρονικό διάστημα 1η Ιανουαρίου 2020 – 31η Δεκεμβρίου 2020. Καταργείται επίσης από 1η Ιανουαρίου 2021 η υποχρέωση των προμηθευτών να αποδίδουν χρέωση που υπολογίζεται με βάση το μεσοσταθμικό κόστος των θερμικών συμβατικών σταθμών (ΜΜΚΘΣΣ).

Θεσπίζεται –με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2021- πράσινο τέλος στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) ίσου με 0,03 ευρώ/λίτρο, ως αντικίνητρο επιλογής του ρυπογόνου αυτού καυσίμου για χρήση από τον τομέα των μεταφορών.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυροβολισμοί σε εκκλησία στο Τέξας – Νεκρός ένας πάστορας

Ένας πάστορας δολοφονήθηκε και ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σήμερα μέσα σε μια εκκλησία μεθοδιστών στη Ουινόνα, μια πόλη του Τέξας, ανακοίνωσε ο σερίφης, διευκρινίζοντας πως...

Basket League: Το Λαύριο ταπείνωσε τον προβληματικό Παναθηναϊκό (video)

Το Λαύριο σημείωσε την έκπληξη της 10ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών/Basket League, υποχρεώνοντας τον Παναθηναϊκό στην πρώτη εφετινή ήττα του στο πρωτάθλημα. Η ομάδα...

Στη φόρα συνομιλία όπου ο Τραμπ πιέζει αξιωματούχο της Τζόρτζια να αλλάξει αποτελέσματα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τον κορυφαίο εκλογικό αξιωματούχο της Τζόρτζια να «βρει» επαρκείς ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του στην...

Τροχαίο στον Κηφισό με οδηγό μηχανής σοβαρά τραυματία

Τροχαίο ατύχημα κατά το οποίο τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ο οδηγός μιας μηχανής, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον Κηφισό, στο ύψος του Αιγάλεω, στο...

Κορονοϊός: Πρωτότυπη διαμαρτυρία με χιλιάδες ποτήρια μπύρας στην Πράγα από εστιάτορες & ιδιοκτήτες παμπ

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, ποτήρια μπίρας τοποθετημένα στο έδαφος, με αναμμένα κεράκια στο εσωτερικό τους: με αυτόν τον τρόπο εστιάτορες και ιδιοκτήτες παμπ στην...

Σε κρίσιμη κατάσταση κοριτσάκι 3,5 ετών που έπεσε από μπαλκόνι τρίτου ορόφου

Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ένα κορίτσι ηλικίας 3,5 ετών.Περίπου στις 20:30 και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το...