02-01-2021

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής – Τι ειπώθηκε για Τουρκία

«Δυστυχώς η πρόοδος, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, δεν είναι τόσο άξια αναφοράς όσο θα επιθυμούσε», υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ

Σε τηλεδιάσκεψη με σκοπό την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετείχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ευρωπαϊκή Σύνοδο που πραγματοποιείται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας για την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είχε φανεί από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου

«Δυστυχώς η πρόοδος, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, δεν είναι τόσο άξια αναφοράς όσο θα επιθυμούσε», υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει… ελιγμούς.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (30/11) επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» έπειτα από έρευνες για σχεδόν ενάμιση μήνα σε περιοχή που είχε δεσμεύσει παράνομα με Navtex. Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε αποστολή που άρχισε τη 10η Αυγούστου. «Το πλοίο μας, το οποίο συνέλεξε 10.995 χλμ 2D σεισμικών δεδομένων, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Twitter. Τον ελλιμενισμό του σκάφους στην Αττάλεια επιβεβαίωσε και η εταιρεία δεδομένων εντοπισμού πλοίων Refinitiv.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και της Σλοβακίας Ίγκορ Μάτοβιτς.

«Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προκαλεί προβληματισμό»

«Επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε τη Δευτέρα (30/11) η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι. Σημείωσε όμως πως «εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες».

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι «δυστυχώς η πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας «δεν είναι τόσο άξια αναφοράς» όσο θα επιθυμούσε.

«Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προκαλεί προβληματισμό, από την άποψη των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας».

«Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο – και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου – όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών, έχουν έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα ή, θα έλεγα, έναν προκλητικό χαρακτήρα. Αλλά είναι καλό σημάδι το το πλοίο Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι. Εξακολουθούμε όμως να έχουμε στην Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες. Είπαμε ότι θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια έκανε επίθεση στη Γερμανία για τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα. «Επιθετικό και προκλητικό χαρακτήρα έχουν οι ενέργειές της Τουρκία στη Μεσόγειο», ανέφερε στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπερκ, μιλώντας τη Δευτέρα (30/11) στον Τύπο πριν από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας την Τρίτη (01/12), δήλωσε ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τόνισε ότι ταυτόχρονα εξακολουθεί να εργάζεται για να βοηθήσει «αποκλιμάκωση την απεμπλοκή και τη μείωση των εντάσεων», δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι όταν το πλοίο «Oruc Reis» είναι στο λιμάνι της Αττάλεια, «όπως αυτό συμβαίνει τώρα», αυτό βοηθά στην αποκλιμάκωση.

Κομισιόν: Τον Δεκέμβριο οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν αν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε από την πλευρά του τη Δευτέρα (30/11) ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο αναφέροντας πως οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αναφορικά με την Τουρκία.

Κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Στάνο τόνισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών – μελών της ΕΕ θα συναντηθούν κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και θα ξαναδούν εάν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους». Συμπλήρωσε ότι «οι προσδοκίες τους ήταν υπέρ της αποκλιμάκωσης και της δέσμευσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο».

«Δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά για συγκεκριμένη περίοδο. Όπως είπα το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

Ελληνική Λύση: Το εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση

Την πρότασή της να ληφθούν μέτρα κατά των εισαγωγών από την Τουρκία επαναλαμβάνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και προσθέτει ότι οι προτάσεις της είναι «σύννομες και απολύτως εφαρμόσιμες».

«Αντί να μειώνουμε το εμπορικό ισοζύγιο με την Τουρκία, το διευρύναμε κατά 112,7% εις βάρος της Ελλάδας ( 182,7 εκατ. ευρώ), σε σχέση με το αντίστοιχο ενιάμηνο του 2019», αναφέρει η Ελληνική Λύση και καταλήγει.

«Το εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα δεν είναι ‘επιλογή’, αλλά υποχρέωση» και καλεί την κυβέρνηση «να λάβει σκληρά μέτρα κατά των τουρκικών εισαγωγών. «Οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης σε αυτή την κατεύθυνση είναι σύννομες και απολύτως εφαρμόσιμες», τονίζει.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δολοφονία γυναίκας στη Γερμανία: H Interpol στη διαδικασία αναγνώρισης

Από τις γερμανικές Αρχές έχει υποβληθεί, μέσω της Interpol, αίτημα συνδρομής για την εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας άγνωστης γυναίκας, που βρέθηκε δολοφονημένη την 14η...

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι ημερομηνίες-κλειδιά για την άρση του lockdown – «Στα κάγκελα» οι πολίτες

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά τη λήψη νέων σκληρών έκτακτων και προληπτικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, μετά τα τελευταία στοιχεία για τη χώρα και την ανησυχία των...

Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση

Πένθος στη Λάρισα, καθώς ποδηλάτης παρασύρθηκε από αμάξι και έχασε τη ζωή του.Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, ένας 46χρονος άνδρας, που κινούνταν στην περιοχή της...

Ιστορική απόφαση για το Καζακστάν: Καταργήθηκε η θανατική ποινή στη χώρα

Καταργήθηκε η θανατική ποινή στο Καζακστάν, έπειτα από μορατόριουμ που είχε τεθεί στις εκτελέσεις εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ανακοίνωσε το Σάββατο (02/01) η...

Έκκληση για την 8χρονη Ειρήνη στην Πάτρα – Αναζητείται άμεσα μόσχευμα καρδιάς (video)

Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο Ρίου στην Πάτρα για την 8χρονη Ειρήνη, καθώς αναζητείται μόσχευμα καρδιάς.Όπως έγινε γνωστό, μέσω ρεπορτάζ και του «Mega», το...

Εκατοντάδες πουλιά νεκρά από τα βεγγαλικά στη Ρώμη την Πρωτοχρονιά – Τι συνέβη (video)

Ένα τραγικό θέαμα αντίκρισαν οι πολίτες της Ρώμης λίγο μετά τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, με τα οποία η δημοτική αρχή υποδέχθηκε το 2021.Όπως έγινε γνωστό,...