02-01-2021

Επίθεση Δένδια στο Βερολίνο για τη στάση απέναντι στην Άγκυρα – Τι χρεώνει στη Γερμανία (video)

«Δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό του ρόλο στην ΕΕ» - Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Politico»

H Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, τονίζει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο «Politico», κάνοντας επίθεση στο Βερολίνο. «Το τουρκικό πλοίο που ελέγχθηκε στη Μεσόγειο είχε μεταφέρει τεθωρακισμένα στη Λιβύη», αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.

«Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο», σημειώνει ο κ. Δένδιας.

«Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», αναφέρει.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα αυτό στο Βερολίνο «αντί της Γερμανίας να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ανάλογη με τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι εάν οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν το ίδιο με την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ακόμα και αν τελικά αποχωρήσει το «Oruc Reis» αυτή την εβδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους: «Εάν κάνεις τα ίδια πραγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη “αφέλεια”-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα».

«Η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Όποιος αυθαιρετεί, όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, αυτός στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος στη χειρότερη περίπτωση ή και αμοίβεται κιόλας», ανέφερε ακόμα…

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς τόσο ο νεοκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.


«Πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα τη στρατιωτικής τους παρουσίας, με τρόπο που θα αντισταθμίζει την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την «παραβατική και προκλητική πολιτική» της Άγκυρας. Με το «Oruc Reis» να φτάνει μόλις στα μόλις επτά μίλια από το Καστελόριζο.


«Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Γερμανικός Τύπος: Το τουρκικό πλοίο που ελέγχθηκε στη Μεσόγειο είχε μεταφέρει τεθωρακισμένα στη Λιβύη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με θέμα του «lawandorder.gr», που κάνει αναφορά στον γερμανικό Τύπο, οκτώ φορές είχε καταπλεύσει σε λιμάνια της Λιβύης, μόνο το 2020, το τουρκικό εμπορικό πλοίο, «Roseline A», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στη διάθεσή της δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν ότι σε προηγούμενο πλού του, από το πλοίο ξεφορτώθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα για τους συμμάχους της Άγκυρας στη Λιβύη.

Αυτά αναφέρει, μεταξύ των άλλων, η γερμανική εφημερίδα, «Süddeutsche Zeitung», σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Λιβύη – Θανατηφόρα απληστία για ενεργειακούς πόρους».

Επισημαίνει, μάλιστα, πως παρά το γεγονός ότι «τα όπλα έχουν σιωπήσει στη Λιβύη, οι αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζουν να εξοπλίζονται για τον πιθανό επόμενο γύρο των συγκρούσεων», ενώ υπογραμμίζει ότι και η υπόθεση του «Roseline A» ενισχύει αυτές τις υποψίες.

Ως γνωστόν, προ ημερών, κομάντος από το γερμανικό πλοίο, «Hamburg», το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη, «Irini», που έχει αποστολή της την τήρηση της απόφασης του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, έκαναν «ρεσάλτο» στο τουρκικό εμπορικό πλοίο που έπλεε προς τη Λιβύη.

Το πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για μεταφορά οπλισμού στη Λιβύη. H Τουρκία ζήτησε, ωστόσο, από την ΕΕ να διακοπεί η έρευνα στο πλοίο. Έτσι, οι κομάντος, αν και ερεύνησαν μερικά από τα κοντέϊνερ, αποχώρησαν χωρίς να βρουν κάτι.

Το θέμα μετετράπη σε νέα εστία έντασης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Παράλληλα, η Άγκυρα, για μια ακόμη φορά επετέθη κατά της Ελλάδας, θέλοντας έτσι να καλλιεργήσει την εικόνα ότι την ευθύνη γι’ αυτή την επιχείρηση φέρει ο έλληνας αξιωματικός, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των τεσσάρων πλοίων της δύναμης «Irini».

Την Τρίτη (24/11), τόσο η Κομισιόν, όσο και η Γερμανία απάντησαν στην Τουρκία, απορρίπτοντας παντελώς ως αβάσιμες τις κατηγορίες της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές Γερμανίας, Ιταλίας και ΕΕ για τη νηοψία σε πλοίο της.

Λαθρεμπόριο όπλων

Τώρα, όμως, τα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια ο γερμανικός Τύπος δείχνουν ότι το «Roseline A» μόνον «αθώο» δεν είναι. Αντίθετα, έχει εξαιρετικά βεβαρημένο μητρώο. Φυσικά, αναφέρει η «Süddeutsche Zeitung», και «δεν ελέγχονται τυχαία τα πλοία στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, δηλώνουν διπλωμάτες που γνωρίζουν τη διαδικασία.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι η Τουρκία αντιτάχθηκε στην έρευνα του φορτίου πέντε ώρες αργότερα, και έτσι η επιθεώρηση εγκαταλείφθηκε, ενισχύει αυτή την αρχική υποψία.

Αυτή συνίστατο στο ότι οι αξιολογητές της αποστολής της ΕΕ, «Ειρήνη», είχαν στη διάθεσή τους, όπως έγραψε το περιοδικό, «Spiegel», δορυφορικές εικόνες προηγούμενου κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της πόλης, Μισράτα (σ.σ. σύμμαχος πόλη της Τρίπολης, με ιδιαίτερα στενή σχέση με Κατάρ – Τουρκία), οι οποίες δείχνουν να ξεφορτώνονται τεθωρακισμένα οχήματα για τους συμμάχους της Άγκυρας στη Λιβύη.

Αυτή τη φορά, στα λίγα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία οι στρατιώτες της Bundeswehr (σ.σ. γερμανικού στρατού) κατάφεραν να ελέγξουν, δεν βρήκαν όπλα. Όμως, στο τουρκικό λιμάνι, Αμπαρλί (Ambarli) φορτώθηκαν ύποπτα εμπορεύματα, ενώ ήταν γνωστό ότι το φορτηγό πλοίο σχετίζεται με το λαθρεμπόριο όπλων. Μόνο φέτος φέρεται να κατέπλευσε οκτώ φορές σε λιμάνια της Λιβύης».

Κυρώσεις. Κατά τη γερμανική εφημερίδα, «ο θόρυβος που προκάλεσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος εικαζόμενη «παρενόχληση» του πληρώματος από τους γερμανούς στρατιώτες, θεωρείται από τους διπλωμάτες ως ελιγμός, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή». Ειδικότερα, από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο μέσον του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. «Μέχρι τώρα – αναφέρει η “Süddeutsche Zeitung” – το Βερολίνο είχε υιοθετήσει μετριοπαθή στάση και απέτρεπε τις κυρώσεις. Αυτό θα μπορούσε πλέον να αλλάξει».

Η ειρήνη σε τεντωμένο σκοινί

Η εφημερίδα, πάντως, τονίζει ότι η διαδικασία ειρήνευσης κινείται σε τεντωμένο σκοινί και ότι, εξαιτίας της αντιπαράθεσης για τους πλούσιους ενεργειακούς πόρους της Λιβύης, δεν αποκλείεται να ναυαγήσει. Κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια να ξεσπάσουν και πάλι εχθροπραξίες στην εμφύλια σπαρασσόμενη χώρα. Αφήνει, δε, να διαφανεί ότι, στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι μεταφορές όπλων και προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Της Ανατολικής και της Δυτικής Λιβύης.

Ειδικότερα, η «Süddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι στο συνεδριακό κέντρο, «Ouagadougou», στην παραλιακή πόλη της Λιβύης, Σύρτη, συναντώνται πέντε εκπρόσωποι της διεθνώς αναγνωρισμένης προσωρινής κυβέρνησης στην Τρίπολη, στα Δυτικά, υπό τον πρωθυπουργό, Φαγιέλ ελ Σαράτζ, και πέντε εκπρόσωποι του ανατολικού τμήματος της χώρας, το οποίο ελέγχεται στρατιωτικά από τον «πολέμαρχο», Χαλίφα Χάφταρ.

Από τη μεριά της, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Στέφανι Γουΐλλιαμς, κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη πρόοδο».

Δυτικοί διπλωμάτες, επίσης, βλέπουν πιθανότητες επιτυχίας του διαλόγου, επειδή, όπως λένε, οι Λίβυοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2011, μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Ακόμα, στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, εδώ και μερικές εβδομάδες, 75 Λίβυοι διαπραγματεύονται για το πώς η χώρα τους θα βγει από την κρίση. Έχουν συμφωνήσει ότι νέος πρόεδρος και νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν εκλεγεί έως τις 24 Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι τότε, της βορειοαφρικανικής χώρας θα ηγείται ένας (υπηρεσιακός, μεταβατικός;) πρωθυπουργός, μαζί με ένα Προεδρικό Συμβούλιο από τρία μέλη, τα οποία θα εκπροσωπούν τα τρία τμήματα της χώρας: Την Τρίπολη (Δυτικά), την Κυρηναϊκή (Ανατολικά με πρωτεύουσα τη Βεγγάζη) και το Φεζάν στο Νότο με «πρωτεύουσα» την πόλη Σάμπχα.

Προσθέτει ότι «στο παιχνίδι για το βασικό αξίωμα του πρωθυπουργού έχει μπει ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών στην Τρίπολη, Φάτχι Μπασάγκα, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, και την υπουργό Αμυνας, Φλοράνς Παρλύ, στο Παρίσι.

Να σημειωθεί πως η Γαλλία, μέχρι στιγμής, υποστηρίζει ανοιχτά τον Χάφταρ, ο οποίος μετά την ήττα του, κατά την επίθεσή του εναντίον της Τρίπολης, μένει στο παρασκήνιο, στην ανατολική Λιβύη. Στην ανατολική Λιβύη, επίσης, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ακίλα Σαλέχ, ετοιμάζεται για μεγαλύτερα αξιώματα. Πρόσφατα, μάλιστα, επισκέφθηκε τη Μόσχα, όπου τον δέχτηκε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ».

Η «Ημισέληνος του πετρελαίου»

Σημειώνει, ωστόσο, η «Süddeutsche Zeitung», «σε αυτό το σημείο τελειώνουν τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των αντιμαχομένων. Μέχρι τώρα, μάλιστα, οι εκπρόσωποί τους δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε ως προς την πλήρωση των παραπάνω αξιωμάτων, ούτε και ως προς την εκλογική διαδικασία». Έτσι, «σύντομα η Σύρτη και το συνεδριακό κέντρο, «Ouagadougou», που είναι γεμάτο τρύπες από σφαίρες, θα μπορούσαν και πάλι να γίνουν το επίκεντρο νέων μαχών.

Η πόλη είναι η πύλη προς τη λεγόμενη «Ημισέληνο του Πετρελαίου» στις ακτές της Λιβύης. Και η αντιδικία για τα έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου, η οποία έχει αυξηθεί και πάλι στα 1,2 εκ. βαρέλια την ημέρα, δεν έχει ακόμα διευθετηθεί, όπως και η διαμάχη για τα πολιτικά αξιώματα-κλειδιά.

Εξάλλου, η πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους αποτελεί εδώ και καιρό το σημαντικότερο κίνητρο πίσω από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των πολυάριθμων πολιτοφυλακών όλων των πλευρών».

Ροές όπλων

Μεταφορές όπλων, όμως, όπως αναφέρει η «Süddeutsche Zeitung», δε γίνονται μόνον προς τη δυτική Λιβύη. «Και η άλλη πλευρά συνεχίζει να εξοπλίζεται. Οι πτήσεις με μεταφορικά αεροπλάνα προς το ανατολικό τμήμα της χώρας συνεχίζονται.

Συχνά προέρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία είναι ο σημαντικότερος στρατιωτικός υποστηρικτής του Χάφταρ. Περισσότερο ακόμα και από την Αίγυπτο». Είναι εμφανές, καταλήγει η εφημερίδα, ότι «και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να ενισχύονται, όπως άλλωστε προειδοποίησε η ειδική διαμεσολαβήτρια του ΟΗΕ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού».

Η Στέφανι Γουΐλλιαμς, είπε, μάλιστα, ότι οι εξελίξεις στην κεντρική Λιβύη είναι «ανησυχητικές», αφού εκεί, οι μονάδες του Χάφταρ προχωρούν σε οχυρωματικά έργα αντί να αποσυρθούν από το μέτωπο, όπως προέβλεπε στην πραγματικότητα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Επιπλέον, οι πολιτοφυλακές που είναι πιστές στην κυβέρνηση της Τρίπολης συνεχίζουν τη δράση τους, ενώ και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές απέρριψαν την εποπτεία για την τήρηση της συμφωνίας από διεθνείς παρατηρητές.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Το Ισραήλ εμβολίασε 1 εκατ. πολίτες μέσα σε 12 μέρες – Πώς τα κατάφερε

Πάνω από το 10% των 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων του Ισραήλ έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της Covid-19, από τις 20 Δεκεμβρίου που άρχισε ο μαζικός...

Κορονοϊός: Αυστηρό lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 11/01 – Κλειστά σχολεία, μαγαζιά (video)

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, μετά τα τελευταία στοιχεία για τη χώρα και την ανησυχία...

Ήρθε… φτιαγμένος ο Ρέαμπτσιουκ στον Ολυμπιακό – «Χαρούμενος για τη νέα πρόκληση» (video)

Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είναι επίσημα ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ, καθώς το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στους «ερυθρόλευκους», μέχρι το καλοκαίρι ου 2025,...

Κορονοϊός: «Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση – Άνοιγμα των σχολείων τμηματικά» (video)

H καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξέφρασε την ανησυχία της για την άρση των μέτρων, καθώς όπως τόνισε δεν έχουμε ακριβή εικόνα...

Lockdown: «Παράθυρο» για άνοιγμα λιανεμπορίου σε ζώνες – Καμία συζήτηση για την εστίαση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή στον «ΣΚΑΪ», μετά και τα όσα έχουν...

Κορονοϊός: Αναβάλλεται ο εμβολιασμός υγειονομικών στην Ηλεία – Πανευρωπαϊκός προβληματισμός για την ανεπάρκεια δόσεων

Ασύμμετρη πίεση φαίνεται ότι δέχεται η εταιρεία «BioNTech» να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση των εμβολίων που παράγει μαζί τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό «Pfizer». Εν...