05-01-2021

Τσίπρας: Ιδεολογικά αντίθετη με το ΕΣΥ η ΝΔ – Νέο ΕΣΥ με 15.000 προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και 7% του ΑΕΠ για Υγεία (video)

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντάς την ως «ιδεολογικά αντίθετη με το ΕΣΥ», κατά τη σημερινή του ομιλία στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, κατηγορώντας την ότι αντί να λάβει «στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος, αξιοποίησε την κρίση ως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη».

«Η εξάπλωση του ιού, είναι ραγδαία και σε πολλές περιπτώσεις ανά τη χώρα, η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη. Και το χειρότερο είναι, ότι αυτή τη κρίση τη βιώνουμε με μια κυβέρνηση ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση «που είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και στο πρόγραμμά της είχε τη συρρίκνωσή του».

«Τη μια μας είπαν ότι ευτυχώς που δεν δαπανούν χρήματα στις ΜΕΘ γιατί θα ήταν πεταμένα λεφτά. Την άλλη ότι πανηγυρίζουν με τους πάνω από 100 θανάτους σε ημερήσια βάση γιατί ακόμη υπάρχουν χώρες με περισσότερους», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη, επισημαίνοντας ότι «ήρθε ο πιο κοντινός υπουργός στον κ. Μητσοτάκη, να μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ευτυχώς που δεν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ, γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, αφού η θνητότητα έχει ανέβει σχεδόν στο 50% για όσους νοσηλεύονται σε αυτές».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης, ότι «σε μια τόσο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία στιγμή, η χώρα χρειαζόταν μια πιο σοβαρή κυβέρνηση, πιο ταπεινή, με λιγότερες εμμονές ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας και χωρίς έπαρση», μεταφέροντας παράλληλα το κλίμα από τις πρόσφατες επισκέψεις του σε δημόσια νοσοκομεία, όπου συνάντησε «στρατιώτες σε μια μάχη που οι στρατηγοί απουσιάζουν γιατί μοιράζουν παράσημα μεταξύ τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε ότι την περίοδο που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο κύματα της πανδημίας, «ήταν η μεγάλη ευκαιρία μας να αξιοποιήσουμε τον χρόνο» και «να οργανώσουμε τις άμυνες μας, με μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και της κοινωνίας, ενόψει του νέου κύματος». Ωστόσο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι δεν έκανε «τίποτα πέρα από το να αυτοθαυμάζεται και να επιχειρεί να αξιοποιήσει τη πανδημία ως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη», υποστηρίζοντας ότι «αυτές τις αντιλήψεις για τη δημόσια υγεία τις είχε από πριν».

Συγκεκριμένα, άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού, για μη πραγματοποίηση μαζικών τεστ προκειμένου να επωφεληθεί ο ιδιωτικός τομέας «που ακόμη και από το δράμα και την αγωνία μιας ολόκληρης κοινωνίας διεκδικεί κέρδη», αλλά και για τη μη πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα δυσκόλευε «τη – μερική έστω – ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ» γιατί, όπως είπε, «αυτό ήταν το σχέδιο της κυβερνησης προεκλογικά». Αντί επένδυσης σε όλα αυτά, «είχαμε επένδυση στην εικόνα. Στην ψεύτικη εικόνα ενός ηγέτη που μόνος του νίκησε τον ιό. Μια εικόνα που καλλιεργήθηκε με επικίνδυνη αυταρέσκεια και πολλά εκατομμύρια κρατικού χρήματος στα μέσα ενημέρωσης», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια «εικόνα καθολικής αποτυχίας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταστροφή», με «αποκλειστική και προσωπική ευθύνη» του πρωθυπουργού, συμπληρώνοτας ότι το «πιο ανησυχητικό είναι πως συνεχίζει στην ίδια λογική».

Συγκεκριμέμα, αναφερόμενος στην κατάθεση του Προϋπολογισμού, τόνισε πως δεν περιλαμβάνει «καμία μέριμνα για πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, καμία προβλεπόμενη δαπάνη» και χαρακτήρισε ως «αδιανόητο» ότι προβλέπονται «μειωμένες δαπάνες υγείας κατά 600 εκατομμύρια».

«Πώς είναι δυνατόν; θα αναρωτηθεί κανείς. Κι όμως είναι. Γιατί αυτή είναι η ιδεολογία τους. Πιστεύουν βαθιά ακόμα και τώρα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ένα βαρίδι», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι «όταν επανέλθει κάποια στιγμή η κανονικότητα, να κάνουν απολύσεις γιατρών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση πτυχών της δημόσιας υγείας».

Επιπλέον, κατηγόρησε τα μέλη της κυβέρνησης ότι δείχνουν να πιστεύουν πως τα χρήματα των κρατικών ταμείων δεν είναι όχημα για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, αλλά «ο προσωπικός τους τραπεζικός λογαριασμός, από τον οποίο μοιράζουν χρήμα σε ημέτερους και κολλητούς, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα» και κατήγγειλε μεταξύ άλλων «απευθείας αναθέσεις σε μπακάλικα και εταιρείες αλουμινίου για να παράγουν μάσκες, σε εταιρείες φύλαξης στην Πάτρα για φύλαξη κτηρίων στον Πειραιά, σε εταιρείες φίλων και πολιτευτών της ΝΔ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως θα ζητήσει «την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορονοϊού», ενώ δήλωσε πως θα τεθούν αύριο σε ψήφιση στη Βουλή, «δύο τροπολογίες – ανάσα» που αφορούν ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

«Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση, που να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας παράλληλα πως όταν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, «θα γίνει λογαριασμός και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου».

Επιπλέον, προανήγγειλε πως με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, η αξιωματική αντιπολίτευση θα θέσει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και το δικό της σχέδιο: «Ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περεταίρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα περιλαμβάνεται η δέσμευση για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ, μεταξύ άλλων με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο Προϋπολογισμό, που πρέπει να φτάσουν άμεσα, από το 2021 το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην προοπτική του εμβολίου, υπογραμμίζοντας ότι «η μάχη τους επόμενους μήνες θα είναι δύσκολη και δεν πρέπει να υπονομεύεται από την καλλιέργεια καμίας μαγικής εικόνας, ότι δήθεν τον Γενάρη θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία».

«Δε χάνουμε την ελπίδα μας, αλλά γνωρίζουμε ότι για να βγούμε νικητές από τη δυσκολότερη μάχη των σύγχρονων γενιών, οφείλουμε να προσπαθήσουμε και να παρέμβουμε τώρα. Με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και των ανθρώπων του, αλλά και με αλληλεγγύη μέσα στην κοινωνία» είπε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στηρίξουν τους συναθρώπους τους και την κοινωνία που βρίσκονται σε κατάσταση ανασφάλειας και φόβου.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιοι το δικαιούνται (video)

Εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα με σκοπό να να δοθούν 50 εκατομμύρια ευρώ σε επιστήμονες και...

Με Τσίπρα η πρώτη ανακοίνωση Ταραντίλη: Να μας πει ποια είναι η απόφαση που επικαλείται για τη Θεσσαλονίκη

«Λυπάμαι που η πρώτη μου ανακοίνωση ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αφορά την απάντηση σε ανάρτηση του κ. Τσίπρα, το ύφος της οποίας κινείται στα όρια...

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Premier League – Αρνητικό ρεκόρ με 40 κρούσματα

Ραγδαία είναι η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην Premier League την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία έχει μπει ξανά (για 3η φορά) από το...

Κορονοϊός: Νέο άλμα με 928 κρούσματα, 40 οι θάνατοι, 405 διασωληνωμένοι – Πώς κατανέμονται

Στα ύψη και πάλι «σκαρφάλωσαν» τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα Τρίτη 5 Ιανουαρίου 928 νέες μολύνσεις, 40 νέους...

Κορονοϊός: Δραματική προειδοποίηση στη Γερμανία για 10.000.000 κρούσματα – Αυστηρότερα μέτρα (video)

Για «εκθετική αύξηση» του κορονοϊού αλλά και για τον κίνδυνο εκατομμυρίων κρουσμάτων στη Γερμανία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), Λόταρ...

Τσίπρας για ανασχηματισμό: Άτολμος και ανούσιος – Σε απόλυτο αδιέξοδο ο κ. Μητσοτάκης

«Οι πολιτικές εξελίξεις και οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το επόμενο διάστημα», ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Πολιτικού Κέντρου, του...