13-01-2021

Τσίπρας: Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες – Μόνο ένας δεν έχει, ο Μητσοτάκης (video)

Φουλ επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, κατηγορώντας τον για διχαστική ομιλία. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

«Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει δύο απλές λέξεις: «πέσαμε έξω», παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι “νικήσαμε τον κορονοϊό” και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;», συμπλήρωσε.

«Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο κι έρχεστε σήμερα και λέτε τα ίδια, ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε».

«Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξησή τους στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Νομίζω κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική».

«Κύριε Κικίλιας ήσασταν άφαντος οκτώ μήνες…»

Την ώρα της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον Βασίλη Κικίλια να αντιδρά στα λεγόμενά του και να δυσφορεί. «Μην εξάπτεστε κύριε Κικίλια. Ήσασταν εξαφανισμένος επί οκτώ μήνες. Μόλις προχθές σας είδαμε» του είπε σε έντονο ύφος.

Πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής στο πρόσωπο της Αθηνάς Λινού

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και μάλιστα είχε και συγκεκριμένο πρόσωπο για να αντικαταστήσει τον κ Κικίλια. «Προτείνουμε την κα Αθηνά Λινού. Αν δεν συμφωνείτε, εδώ είμαστε να συζητήσουμε».

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τη στάση της ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κι είπε ότι δεν κάνει τυμβωρυχία ζητώντας εκλογές σε μια περίοδο που η χώρα θρηνεί θύματα.

«Δεν βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας και της δημόσιας Υγείας. Ζητάμε όμως μια στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση. Αποτελεί ομολογία αποτυχίας να προσλαμβάνονται τελευταία στιγμή 300 εντατικολόγοι. Δεν εισακούσατε τις προτάσεις μας όταν έπρεπε».

«Αν δεν έχει σημασία ο αριθμός των ΜΕΘ, γιατί δεν καταργείτε και αυτές που υπάρχουν;»

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την αναφορά του κ. Μητοστάκη στις ΜΕΘ, λέγοντας «αν δεν έχει σημασία ο αριθμός των ΜΕΘ, γιατί δεν καταργείτε και αυτές που υπάρχουν;» Έκανε δε λόγο για εγκληματικό εφησυχασμό μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αλχημεία της κυβέρνησης στον αριθμό των ΜΕΘ γιατί προσθέτει στον αριθμό των ΜΕΘ του ΕΣΥ αυτές των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Στην πραγματικότητα, έχουν προστεθεί περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ. Επανέλαβε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού τόσο στις ΜΕΘ όσο και στο ΕΣΥ γενικά.

Δευτερολογία Τσίπρα: Κύριε Μητσοτάκη δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών

«Δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό και του άσκησε κριτική για την άρνησή του να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Επιχειρηματολογώντας ότι δεν «συναισθάνεται την πραγματικότητα» ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Τι έχετε να απαντήσετε στους συγγενείς εκείνων που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό; Ήλθατε σε αυτή την αίθουσα για να μας πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι… Δεν μας είπατε τι θα κάνετε για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Για άλλη μία φορά επιτεθήκατε στην Αριστερά».

Δευτερολογία στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να απορρίπτει κάθε χρήσιμη πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Δεν συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών. Εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταγγέλλει τις ελλείψεις εργαζομένων στα Νοσοκομεία. Και η απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι μόλις προχθές κατέθεσε τροπολογία για την πρόσληψη 300 εντατικολόγων. Η Θεσσαλονίκη ασφυκτιά, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, η πληρότητα αγγίζει το 100%. Θα ανοίξετε το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο; Πρέπει άμεσα, τώρα, να επιτάξετε ιδιωτικά θεραπευτήρια στη Βόρεια Ελλάδα, για να μπορέσει να ανασάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. #Βουλη #Vouli

Posted by Alexis Tsipras on Thursday, November 12, 2020

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις. Εσείς αυτάρεσκα υπερηφανεύεστε ότι τα έχετε κάνει όλα καλά και αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση. Μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών θα ήταν χρήσιμη για να καταλάβετε κι εσείς ότι πρέπει να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί. Εσείς όμως το αρνείστε».

Απάντησε στην μομφή του κ. Μητσοτάκη ότι μοιράζει την ομιλία του στους δημοσιογράφους που περιλαμβάνει και χαρακτηρισμούς προς τον πρωθυπουργό πριν ακούσει τη δική του λέγοντας: «Στέλνω σχέδιο ομιλίας στους δημοσιογράφους, εσείς στέλνετε φιρμάνι στους δημοσιογράφους τι θα παίξουν, όπως την περασμένη εβδομάδα που στείλατε φιρμάνι παίξτε ότι “ο Τσίπρας χτυπάει τον Τσιόδρα”. Αυτή είναι η αντίληψή σας για την δημοκρατία και την ενημέρωση των πολιτών», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο lockdown, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι εάν είναι υπέρ ή κατά τώρα, όπως τον ρώτησε ο πρωθυπουργός, αλλά “γιατί φτάσαμε ως εδώ”, ενώ σχολίασε πως η κυβέρνηση «κάθε μέρα φέρνει ένα επιπλέον μέτρο και αναιρεί τα προηγούμενα» ενώ τώρα φαίνεται πως συζητά ακόμα και μέτρα «στρατιωτικού τύπου».

«Μόνο με την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Χρειάζεται και πρόληψη», διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία της Β. Ελλάδας έχουν “οριακή πληρότητα 100%”, τα ιδιωτικά είναι “άνετα” και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για μη αξιοποίησή τους με συμφέροντα τρόπο για το δημόσιο, επαναφέροντας το ζήτημα των διπλάσιων ημερήσιων νοσηλίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την κριτική του για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, κυρίως όσον αφορά τη στελέχωση των ΜΕΘ και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σημειώνοντας πως «η απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι ότι ενώ όλη η αντιπολίτευση μιλούσε για ελλείψεις προσωπικού, μόλις προχτές ανακοίνωσε την πρόσληψη 300 ενταντικολόγων».

«Έχετε διαρκή μονομέρεια απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και διαρκή παραμέληση των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επέκρινε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις στο στρατό, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσε για “πόλεμο” στα νοσοκομεία.

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε για ακόμα μία φορά στον πρωθυπουργό για «ιδεολογική εμμονή» στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προκειμένου να «δίνονται οι υπηρεσίες σε ιδιώτες», ενώ όπως είπε, η ίδια αντίληψη επικρατεί και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναφορικά, δε, με το ζήτημα του ρόλου της επιστημονικής κοινότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “κρύβεται” πίσω από ορισμένους επιστήμονες και ζήτησε τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να φανεί αν ήταν σύμφωνη με τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός, την αύξηση της πληρότητας των πλοίων, τα ΜΜΜ, το άνοιγμα των σχολείων με αύξηση του αριθμού των μαθητών, αλλά και το άνοιγμα των γηπέδων, την ώρα που αυξάνονταν σημαντικά τα κρούσματα, τη μη λήψη μέτρων σε κλειστές δομές και γηροκομεία. «Θέλετε να τους επιρρίπτετε τις ευθύνες των δικών σας πολιτικών αποφάσεων», υπογράμμισε.

Συγχρόνως, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε “συγκλονιστική” την προσωπική εμπειρία που κατέθεσε η Φ. Γεννηματά σχετικά με τη μη ύπαρξη πρωτοκόλλου σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό, ενώ υποστήριξε και το ζήτημα που έθεσε ο Γ. Βαρουφάκης για την “ταξικότητα” στα σχολεία καθώς, όπως είπε, δεν έχουν όλες οι οικογένειες τη δυνατότητα να έχουν 2, 3, 4 υπολογιστές.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει για το μήνα των Χριστουγέννων «σε μία εισοδηματική ενίσχυση- ανάσα για την ελληνική κοινωνία που στενάζει», υλοποιώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που παρέχει 400 ευρώ στο πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ στο δεύτερο και 100 ευρώ στο κάθε παιδί. «Θα ωφεληθούν 1,9 εκατ. νοικοκυριά και συνολικά 4 εκατ. άνθρωποι». Επιπλέον, πρότεινε να αναλάβει το κράτος το δώρο Χριστούγεννων για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.

«Αντιληφθείτε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι ο δικός σας ο κόσμος. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι πράγματι εξαρτημένη από μισθό που δεν έχει, είναι άνεργοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν, είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι άνθρωποι στο χώρο του πολιτισμού. Στενάζουν και σεις διαρκώς θριαμβολογείτε ότι τα κάνατε όλα καλά», είπε και κατέληξε: «Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει δει ουσιαστική στήριξη για να ξεπεράσει αυτήν την μπόρα. Οι μόνοι που βλέπουν ουσιαστική στήριξη είναι τα funds και οι τραπεζίτες».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημοσκόπηση Marc: Οι πολίτες τώρα λένε «ναι» στο εμβόλιο – «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Εν αντιθέσει με προηγούμενους μήνες και σχετικές έρευνες, θετικοί εμφανίζονται, πλέον, οι πολίτες στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με η δημοσκόπηση της «Marc»...

Αποπομπή Τραμπ: «Πρέπει να φύγει» λέει η Πελόζι – Κρίσιμη ψηφοφορία στο «στρατοκρατούμενο» Καπιτώλιο (live)

Στο αμερικανικό Κογκρέσο συνεχίζεται την Τετάρτη (13/01, τοπική ώρα) η συζήτηση για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι ενθάρρυνε την εισβολή...

Κορονοϊός: Ανησυχούν οι επτά «κόκκινες» περιοχές – Προβληματίζουν τα κρούσματα στους νέους

Παρά τους σχεδόν δύο μήνες lockdown, λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού, επτά είναι οι περιοχές που προβληματίζουν τις Αρχές αναφορικά με την αύξηση του ιικού...

Το τρυφερό μήνυμα της Λασκαράκη στον Σουλτάτο για τα γενέθλιά του

Με ένα τρυφερό μήνυμα στο instagram ευχήθηκε η Βάσω Λασκαράκη χρόνια πολλά στον σύζυγό της, Λευτέρη Σουλτάτο για τα γενέθλιά του.Πόσταρε φωτογραφία τους και...

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Παραιτούνται οι υπουργοί του Ρέντσι – Οι επιλογές του Τζουζέπε Κόντε

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην Ιταλία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (13/01) ότι δυο υπουργοί και ένας υφυπουργός...

Κορονοϊός: Δικαστής διέταξε τον εμβολιασμό ηλικιωμένης στην Ισπανία, παρά την άρνηση της κόρης της

Ισπανός δικαστής διέταξε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μια τρόφιμος γηροκομείου παρά τις αντιρρήσεις της κόρης της, σε μια απόφαση που δημοσιοποίησε...