01-12-2020

Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία συνεχίσει να έχει επιθετική συμπεριφορά θα υπάρξουν «συνέπειες»

Ο έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε τη λέξη «κυρώσεις» στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παρά το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά η Ευρώπη, όχι μόνο δεν προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά παρέλειψε ακόμα και την αναφορά της λέξης «κυρώσεις», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε «απολύτως ικανοποιημένος» από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής», τόνισε, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «συνέπειες», λέγοντας τα εξής: «Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες», συνέχισε και συμπλήρωσε:

«Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

«Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο»

«Αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης. «Υπάρχει και η θετική ατζέντα. Ότι εμείς προσδοκούμε σε γόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως «υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο. Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας. Μια πολύ σημαντική αναφορά ως προς την Κύπρο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί να λύσει τις διαφορές της για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Πολύ σημαντική αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο», συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το αρχικό. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας».

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του»

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του», τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Για κορονοϊό

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην «ατζέντα» της σημερινής, δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός είπε πως «σήμερα αφιερώσαμε 3 ώρες για τον ζήτημα του covid. Υπάρχει ανησυχία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Υπάρχει εντονότατη ανησυχία από όλους πώς θα κρατήσουμε ανοικτές τις οικονομίες μας περιορίζοντας τον ιό και πώς θα έχουμε καλύτερη συνεργασία».

Και ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Ένα ζήτημα είναι τα εμβόλια όπου η ΕΕ έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο. Υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας. Ένας από αυτούς αφορά τα ταξίδια εντός ΕΕ. Και βέβαια έχουμε στη διάθεσή μας ένα καινούργιο εργαλείο και δεν είναι άλλο από τα αξιόπιστα «rapid» τεστ. Είναι πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα μας. Να το χρησιμοποιήσουμε για να διευκολύνουμε τα ταξίδια.

Συζητήσαμε στο τέλος και το ζήτημα του Brexit. Είναι ζήτημα στην ημερησία διάταξη του επόμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου».

Τι αναφέρεται στο χθεσινό κείμενο

«Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να υπάρχει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία», τονίζεται το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στο οποίο κατέληξαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ είναι απόλυτη απαίτηση ως προς αυτό, υπογραμμίζεται.

Παράλληλα, οι ηγέτες σημειώνουν ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατρανώνει ότι πρέπει να σταματήσουν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, καθώς αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Καλεί την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για την έναρξη διαλόγου με σκοπό την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ, με την τήρηση των αρχών στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Αναμένει το ίδιο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη, έναν εκπρόσωπο στην αποστολή του ΟΗΕ.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι με προϋπόθεση πως θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και τη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, δυνάμει της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (2016). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον πρόεδρό του, σε συνεργασία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να εκπονήσει πρόταση για την ανανέωση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θα επανέλθει και θα λάβει αποφάσεις αναλόγως, κατά περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το κείμενο.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκαλεί πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την οργάνωσή του.

Η συμμετοχή, το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με όλα τα μέρη. Η διάσκεψη αυτή θα μπορούσε να καταπιαστεί με ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας, εξηγείται στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Αντίδραση Τουρκίας: Η ΕΕ δεν κερδίζει τίποτα με τις απειλές για κυρώσεις

Από την πλευρά της, η Τουρκία απορρίπτει την απειλή των συνεπειών που διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της σε απάντηση των παράνομων δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η συνεχιζόμενη χρήση μίας ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία είναι θετικά, αλλά πολλά σημεία βρίσκονται σε διάσταση με την πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζεται να δημιουργήσουν από κοινού έναν μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Όσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αξιολογήσουμε πλήρως τα μέτρα που έχουμε πάρει»

«Υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή ανησυχία για το πρόβλημα που είναι παγκόσμιο», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νέα έξαρση της πανδημίας με τον κορονοϊό. Επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι υπάρχει παραπάνω ανησυχία από το γεγονός ότι έρχεται το φθινόπωρο, ακολουθεί ο χειμώνας και κατ’ επέκταση δεν θα μπορούμε να είμαστε τόσο έξω όσο είμαστε το καλοκαίρι.

Επεσήμανε ότι το γεγονός πως άλλες χώρες καταγράφουν χειρότερη εικόνα δεν σημαίνει ότι εμείς στην Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχούμε, με ξεχωριστή αναφορά στην έξαρση στην Αττική.

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αξιολογήσουμε πλήρως τα μέτρα που έχουμε πάρει», επισήμανε και αναγνώρισε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μία πραγματικότητα με την οποία ο κόσμος είναι κουρασμένος. «Υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις», επανέλαβε.

Τόνισε επίσης ότι ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη η δυσαρέσκεια για τα μέσα μεταφοράς. «Παντού σε όλο τον κόσμο τις ώρες αιχμής στα μέσα μεταφοράς δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις». Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και επανέλαβε πως υπάρχει σταθερά θέμα ατομικής αλλά και επαγγελματικής ευθύνης, με έμφαση την προστασία των ευπαθών ομάδων.

«Υπάρχει ένα ζήτημα σημαντικό το οποίο θα μας απασχολήσει και στο επόμενο Συμβούλιο πώς θα μπορέσουμε να λύσουμε τη διαφορετική ερμηνεία που υπάρχει ως προς το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτό που αποκαλείται κράτος δικαίου και ποιο θα είναι το πεδίο αναφοράς για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

«Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να έχουμε καθυστερήσεις ως προς τα ζητήματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης». Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των χωρών Βίζενγκραντ, όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό και εκφράστηκε η εμπιστοσύνη τους στη γερμανική προεδρία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Είναι μία διαδικασία δρομολογημένη σε επίπεδο στρατιωτικών αρμοδίων. Οποιοσδήποτε μηχανισμός εκτόνωσης είναι ευπρόσδεκτος. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση υπήρξε ρητή αναφορά και δέσμευση από πλευρά Τουρκίας που αφορά στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν έχει προσδιοριστεί κάποια συνάντηση αλλά «θεωρώ λογικό αυτή τη στιγμή να εκκινήσουν οι διερευνητικές, να πάρουμε λίγο τη θερμοκρασία του κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις μας και στη συνέχεια να δούμε το χρονοδιάγραμμα των όποιων πολιτικών επαφών», απαντώντας σε ερώτημα για το αν έχει δρομολογηθεί συνάντηση ή επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο και αν μια τέτοια επικοινωνία θα γίνει πριν ή μετά τις διερευνητικές επαφές.

«Κι εμείς και η Κύπρος πείσαμε τους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές στο τελικό κείμενο ήταν επιβεβλημένες, ισορροπημένες και ενδεδειγμένες»

Σε ερώτηση για το εάν τον ενόχλησε το ότι στο αρχικό κείμενο δεν υπήρχαν οι πρόνοιες που είχαν τεθεί νωρίτερα και για το πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι Σύνοδοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μια δυναμική διαδικασία όπου γίνεται πάντοτε μια επεξεργασία κειμένων. Αυτή φορά έγιναν πολύ πιο σημαντικές αλλαγές απ’ ότι συνήθως, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «κι εμείς και η Κύπρος πείσαμε τους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, ισορροπημένες και ενδεδειγμένες».

Τόνισε ακόμη ότι σε αντίθεση με το παρελθόν όπου τα θέματα που αφορούν την Τουρκία συζητούνταν στο τέλος, «τώρα αφιερώσαμε παραπάνω από τον μισό χρόνο ενημερώνοντας για το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, και αυτό είναι μια παρακαταθήκη γνώσης για το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και στο εξής».

Αναφερόμενος στα κείμενα που απέρριψε η Ελλάδα είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε απόλυτη κατανόηση των τεκταινομένων σε επίπεδο αρχηγών. «Δεν είχαν τις ίδιες με εμάς γνώσεις στο θέμα. Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις ελληνικές και τις κυπριακές θέσεις, αλλά τονίστηκε ότι διακυβεύονται και τα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα στο σύνολό τους. Αφορά όλη την ΕΕ και όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο. Διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης για διερευνητικές.

Σε ερώτηση για πιθανή διεύρυνση της ατζέντας των συνομιλιών που ζητούν οι Τούρκοι, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες αλλά το κείμενο δεν αλλάζει, και πάντα ήταν το ίδιο σε όλους τους γύρους που προηγήθηκαν.

«Υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί συζήτησης με την Τουρκία για άλλα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μας. Προφανώς υπάρχουν και συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο πρωθυπουργού-προέδρου», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το αντικείμενο των διερευνητικών συνομιλιών αφορά μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, και αν δεν συμφωνήσουμε τότε είμαστε πρόθυμοι να πάμε στη Χάγη. Αναφερόμενος στην απόρριψη των αρχικών κειμένων είπε ότι τα πρώτα δεν κάλυπταν τις θέσεις μας το τελικό κείμενο τις καλύπτει.

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του τουρκολυβικού μνημονίου στον ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι τυπική διαδικασία η οποία καθυστέρησε 9 μήνες. «Ευελπιστώ ότι το Ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο επικυρωμένο από κυρίαρχα κοινοβούλια θα αναρτηθεί στον ΟΗΕ πριν το τέλος το χρόνου» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ήταν χρονική σύμπτωση η χθεσινή ανάρτηση στον ΟΗΕ.

«Ήταν μια καθαρά διαδικαστική ενέργεια, δεν γίνεται κανένας έλεγχος και ήταν υποχρεωμένος ο ΟΗΕ να αναρτήσει το μνημόνιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόφτασε να την δει γιατί ήταν απασχολημένος τις τελευταίες ώρες και σημείωσε ότι «καλύτερη απάντηση είναι τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου που λένε ποιο είναι το πλαίσιο που έχει μπει και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην Τουρκία αν συνεχίσει τις προκλήσεις. Η κύρωση κατά της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή της κύρωσης είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς. Και αυτή θέλουμε» είπε ο πρωθυπουργός. Είπε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να γνωρίζει πως γίνονται αυτά, καθότι συμμετείχε σε ευρωπαϊκά συμβούλια, αλλά πρόσθεσε ότι «ως διαπραγματευτής δεν τα κατάφερε περίφημα ο κ. Τσίπρας».

Τέλος ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τελικό κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι αυτό προέκυψε μετά από πολλή δουλειά.

«Στα συμβούλια πολλές φορές δεν εμπλέκονται όλα τα κράτη μέλη, εμπλέκεται η προεδρία η οποία έχει και την ευθύνη να καταγράψει τις προτάσεις και κάποια κράτη-μέλη τα οποία έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος για τα ζητήματα αυτά. Θα επαναλάβω ότι καταστήσαμε απολύτως σαφές και η Ελλάδα και η Κύπρος ότι το πρώτο κείμενο δεν ήταν αποδεκτό, καταθέσαμε γραπτώς πολλές προτάσεις, οι πιο πολλές αυτές μπορώ να σας πω ότι έγιναν δεκτές κι αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι δείχνει ότι όταν έχεις το δίκιο με το μέρος σου μπορείς τελικά να πείσεις τους Ευρωπαίους συναδέλφους σου ότι αυτά τα οποία λες πρέπει τελικά να μπορούν να αποτυπωθούν και στο χαρτί γιατί τα συμπεράσματα του συμβουλίου είναι δεσμευτικές αποφάσεις οι οποίες δεσμεύουν και αφορούν όλη την Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη». είπε.

Επίσης εκτίμησε ότι «η συμφωνία για την Τουρκία ήταν κι αυτή η οποία μας επέτρεψε με ακόμη μεγαλύτερη άνεση να μπορέσουμε να εγκρίνουμε και να υπερθεματίσουμε κιόλας στην ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας» και κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αποκαλύψει τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε καραντίνα ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου μετά από κρούσμα στη μητρόπολη

Προληπτικά σε κατ' οίκον περιορισμό τίθεται ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη, καθώς συνεργάτης του Μητροπολίτη βρέθηκε...

Εκλογές στις ΗΠΑ: Επικυρώθηκε η νίκη του Τζο Μπάιντεν σε Αριζόνα και Γουισκόνσιν

Η Αριζόνα και το Γουισκόνσιν επικύρωσαν σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία...

Μέρκελ για Τουρκία: Επιθετικό και προκλητικό χαρακτήρα έχουν οι ενέργειές της στη Μεσόγειο

«Επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το...

Γαργαλιάνος: Στο τέλος της εβδομάδας εικόνα για τα κρούσματα – «Εστίαση με… ραντεβού» (video)

«Μέχρι και την Παρασκευή ίσως να ξέρουμε πώς κινούνται τα κρούσματα και τα περιστατικά θετικότητας», υποστηρίζει, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος,...

«Τρίποντο» του Ολυμπιακού στην προσφορά, έδειξε έτοιμος για ΤΣΣΚΑ – Ανοιχτό… του Σπανούλη για Εθνική (video)

Με τον Ολυμπιακό να δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο άνοιξε η αυλαία του προγράμματος «Monday Night Against Covid-19» της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ. Στο πρώτο τους...

Γαλλία: Συντάσσεται ξανά ο νόμος που απαγορεύει τη φωτογράφιση αστυνομικών

Αναδιπλώνεται ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την καθολική ασφάλεια και το επίμαχο άρθρο που απαγορεύει τη φωτογράφιση αστυνομικών...