27-10-2020

Σύνοδος Κορυφής: Νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για Τουρκία μετά το «μπλόκο» της Ελλάδας (video)

Μετά το μπλόκο της Ελλάδας στο πρώτο προσχέδιο - Ποια είναι τα πέντε σημεία της ελληνικής πρότασης

Νέο προσχέδιο, μετά από συμβιβαστική πρόταση της Αθήνας, αναμένεται μετά το δείπνο, οπότε οι 27 θα συζητήσουν εκ νέου το νέο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, καθώς το πρώτο προσχέδιο απορρίφθηκε από την Ελλάδα, επειδή δεν υπήρχε αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία.

Το νέο προσχέδιο αποφασίστηκε στην έκτακτη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, το νέο κείμενο-προσχέδιο θα έχει «σαφή αναφορά στην Τουρκία», αλλά δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη «κυρώσεις».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η Αθήνα ελπίζει πως το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να αρθεί το αδιέξοδο, μετά το «μπλόκο» της Ελλάδας στο πρώτο προσχέδιο συμφωνίας, στο οποίο δεν υπήρχε η διατύπωση για προοπτική κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που εκείνη συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Xαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο έλληνα αξιωματούχου ότι το προσχέδιο κείμενο προβλέπει «πολύ καρότο και όχι αρκετό μαστίγιο».

Ποια είναι η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε

Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με το Real, περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

– αναφέρει ότι «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία»

– τονίζει ότι «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως»

– ζητά «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιαο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση»

– προσθέτει τη φράση: «η ΕΕ καλοσωρίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».

– αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Σύγκρουση στη Βουλή για τον πτωχευτικό νόμο - Αντίστροφη μέτρηση για την ονομαστική ψηφοφορία

Διακοπή της Συνεδρίασης για 45′

Η συνεδρίαση διεκόπη στις 20:10 (ώρα Ελλάδος) για 45′ λόγω της ελληνικής αντίδρασης, όπως ανακοίνωσε ο ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Το προσχέδιο που αρνήθηκε η Ελλάδα

Το προσχέδιο που απέρριψε η Ελλάδα σύμφωνα με το Politico ανέφερε:

Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «διαλόγους και συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Το σχέδιο ζητά επίσης μια «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Σύγκρουση στη Βουλή για τον πτωχευτικό νόμο - Αντίστροφη μέτρηση για την ονομαστική ψηφοφορία

Για την Κύπρο, το κείμενο τονίζει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών. Το σχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζει επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας «διακοινοτικής ομοσπονδίας» στο νησί.

Στο κείμενο δεν υπήρχε διατύπωση για κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε νωρίτερα την πληροφορία ότι το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα αναγράφεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η Άγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ξεκαθάρισε με ήπιο τόνο ότι δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ανατροπές υπήρξαν και στο πρόγραμμα της Συνόδου, καθώς λίγο πριν ξεκινήσει η Συνεδρίαση ο Σαρλ Μισέλ έκανε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με το θέμα της Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στο δείπνο των «27», να έρχεται πρώτο στην ατζέντα.