24-10-2020

Αποκάλυψη Παναγιωτόπουλου για δημιουργία νέου ναυστάθμου στην Κρήτη – «Ειλημμένη απόφαση»

Στόχος η ενίσχυση της παρουσίας της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο

Για «ειλημμένη» απόφαση σχετικά με τη δημιουργία νέου ναυστάθμου στην Κρήτη που θα φιλοξενεί πλοία και υποβρύχια του ελληνικού στόλου σε μόνιμη βάση έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή.

Όπως είπε, κατά την ενημέρωση των μελών της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου στο πλαίσιο συζήτησης συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ για αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων, ο ναύσταθμος θα δημιουργηθεί με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Σούδας, ενώ έχει ενταχθεί στο συνολικό πρόγραμμα εξοπλιστικής αναβάθμισης της χώρας.

«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει Ναύσταθμο και στην Κρήτη αντίστοιχο του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας. Αυτό θα γίνει με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Σούδα για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το συνολικό σχέδιο προβλέπει και αναβάθμιση υποδομών Σούδας για πλήρη οργανωμένο και λειτουργικό ναύσταθμο ώστε να αποτελέσει μόνιμο οργανωμένο και λειτουργικό μηχανισμό υποστήριξης πλοίων και υποβρυχίων. Είναι υπόθεση που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Το βασικό είναι να ληφθεί η σχετική απόφαση προς τούτο. Αυτή την απόφαση μπορείτε να την θεωρήσετε ειλημμένη», ανέφερε.

Σχετικά με το πότε θα δημιουργηθεί είπε πως «δεν είναι υπόθεση επικείμενης ίδρυσης του ναυστάθμου, θέλει χρόνια, αλλά η απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού, αφού η υλοποίησή του κρίθηκε απαραίτητη για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  28η Οκτωβρίου: Θρασύτατη τουρκική πρόκληση με νέα NAVTEX – Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα (video)

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Real, η συζήτηση για τη δημιουργία ναυστάθμου είχε επανέλθει στο τραπέζι τους τελευταίους μήνες μετά την ένταση που προκλήθηκε με το Oruc Reis.  H ελληνική πλευρά αναζητούσε ναύσταθμο ο οποίος θα δίνει δυνατότητα στα ελληνικά πολεμικά πλοία να προσεγγίσουν ταχύτερα την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.