24-10-2020

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ για την ανατολική Μεσόγειο

Συζητήθηκε η αποκλιμάκωση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μετά την αποχώρηση του Oruc Reis - Τιτίβισμα από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ επικοινώνησε τηλεφωνικά την Πέμπτη (24/09) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, συζητήθηκε η αποκλιμάκωση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis.

«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ αποτελεί σημαντική πλατφόρμα για διάλογο μεταξύ συμμάχων. Η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί υπό το πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και με βάση το διεθνές δίκαιο» έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά τη συνομιλία.

Υπενθυμίζεται ότι το «Oruc Reis» επέστρεψε στην Αττάλεια την περασμένη εβδομάδα και η Άγκυρα λέει ότι αυτό έγινε προκειμένου να γίνει μια συντήρηση ρουτίνας.

Ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για εργασίες συντήρησης δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε δηλώσει μερικές ημέρες αργότερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό CNN Türk.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα εθνικών επετείων - Τι είπε ο Στόλτενμπεργκ