27-10-2020

Σπίρτζης: Αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη και της Δημοκρατίας και όχι υποχείριο πολιτικών σκοπιμοτήτων

Τι είπε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ για άλλα σημαντικά θέματα

«Πρέπει να αφήσουμε την ΕΛΑΣ να κάνει τη δουλειά της για την καταπολέμηση και της εγκληματικότητας και των παραβατικών συμπεριφορών και της τρομοκρατίας. Ευχόμαστε να έχει πολλές ανάλογες επιτυχίες», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης σχολιάζοντας τις συλλήψεις από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Κουκάκι, αλλά ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε με νόημα ότι: «Δεν ευχόμαστε να γίνεται η Ελληνική Αστυνομία υποχείριο σε πολιτικές σκοπιμότητες ή σε δράσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το δημοκρατικό αίσθημα της πλειοψηφίας των αστυνομικών και του ελληνικού λαού».

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, φιλοξενήθησε στον Alpha «98,9» και στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή. Διευκρίνισε στη συνέχεια πως: «Η αναφορά γίνεται για το πως χρησιμοποιούν την Ελληνική Αστυνομία στις καταλήψεις των σχολείων, στην αντιμετώπιση νέων ανθρώπων που πηγαίνουν σε μια πλατεία να πιουν ένα καφέ, σε περιστατικά απαράδεκτης αστυνομικής βίας τα οποία έχουμε αναδείξει».

Ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε και για άλλα σημαντικά θέματα. Είπε ακόμη για:

– τις καταλήψεις

«Οι καταλήψεις γίνονται γιατί υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά σε κάθε αίθουσα, γιατί υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών, γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της

υγειονομικής κρίσης, γιατί δεν επαρκούν οι υποδομές ενώ το υπουργείο Παιδείας γνώριζε ότι χρειάζονται περισσότερες αίθουσες. Συμφωνούμε με οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα εκφράζει την αντίθεσή της αρκεί η έκφραση αυτή να γίνεται με δημοκρατικό τρόπο.

Όταν μια γενική συνέλευση μαθητών αποφασίζει μία κινητοποίηση αυτό είναι κάτι το παράνομο; Αυτό ως λογική δεν ταιριάζει σε μία δημοκρατική χώρα και σίγουρα δεν ταιριάζει στη δημοκρατική παράδοση που έχει η δική μας χώρα».

– τη χρήση μάσκας:

«’Όλοι οφείλουν, ακόμα και αν διαφωνούν, να τηρούν το μέτρο. Συγχρωτισμός μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί».

– το πως χρησιμοποιεί την ΕΛΑΣ η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

«Η Αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει και να κάνει συστάσεις όταν σε πλατείες παραβιάζονται οι υγειονομικοί κανόνες αλλά είδαμε όλοι τι έγινε στην Κυψέλη, στην Ορεστιάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δεν πρέπει η ΕΛΑΣ να χρησιμοποιείται για πολιτικές σκοπιμότητες, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μια λογική του τρόμου και της πάταξης που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της χώρας.

Σήμερα δίνουμε συγχαρητήρια και ελπίζουμε να έχει μια μεγάλη επιτυχία η Αστυνομία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όχι να υποκαταστήσει την τρομοκρατία στην δημοκρατική ζωή της χώρας. Και έχει μεγάλη αξία να ακουστεί ο μέσος δημοκράτης αστυνομικός που υπηρετεί το Σώμα».

– για τα κυκλώματα στις άδειες οδήγησης:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδιών για τζιχαντιστές η Τουρκία (video)

«Συγχαρητήρια στο Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΛΑΣ που εξάρθρωσε ένα κύκλωμα έκδοσης πλαστών αδειών οδήγησης στη Θεσσαλία. Είναι η δεύτερη σχετική επιτυχία μετά την εξάρθρωση ενός παρόμοιου διεθνούς κυκλώματος.

Δεν είναι, αλήθεια, παράξενο που ο πρώτος νόμος που κατήργησε η ΝΔ ήταν ο νόμος για τον τρόπο έκδοσης αδειών οδήγησης για να μην έχουμε αυτήν την κατάσταση; Κατηγορούμενος για τέτοια υπόθεση ήταν συνεργάτης του υπουργού και ήταν στο κοινοβούλιο. Όταν θέλουμε, ως κοινωνία, να πάμε δύο βήματα παρακάτω, κάποιος πρέπει να τα βάλει με αυτά τα κυκλώματα δεκαετιών».

– για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς:

«Θα μπορούσαμε να έχουμε 750 περισσότερα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά ακύρωσε τον διαγωνισμό ο κύριος Καραμανλής. Εμείς δεν βρήκαμε ένα ευρώ δεσμευσμένο από το ΕΣΠΑ για την αγορά λεωφορείων, παλέψαμε να συντηρήσουμε και να παράξουμε νέα λεωφορεία. Συνεννοηθήκαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, εξασφαλίσαμε πόρους, βγάλαμε τον διαγωνισμό. Η ΝΔ ακύρωσε αυτόν τον διαγωνισμό χωρίς όμως να τον επαναλάβει. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι λύση αυτό που κάνει η ΝΔ: να δίνει σε ΚΤΕΛ και μάλιστα όπως αυτά της Αττικής, δρομολόγια.

Είμαστε υπέρ στο να τονωθούν, να ενισχυθούν οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες. Από τον Μάρτη μέχρι σήμερα έχουν περάσει οκτώ μήνες. Πρέπει επιτέλους να επαναλάβουν τον διαγωνισμό. Μπορούν να κάνουν απευθείας αναθέσεις δισ. ευρώ με πρόσχημα τον κορωνοϊό για έργα όπως ο Μεγάλος Περίπατος για παράδειγμα αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφανείς διαδικασίες για άμεση προμήθεια λεωφορείων…».

– για τον χαρακτηρισμό “πολιτικός απατεώνας” που απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παρέμβαση Τσακαλώτου:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Σύγκρουση στη Βουλή για τον πτωχευτικό νόμο - Αντίστροφη μέτρηση για την ονομαστική ψηφοφορία

«Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολιτικό απατεώνα για όσα έταξε προεκλογικά στα μεσαία στρώματα, για τη στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών, για όσα έλεγε για την ανάπτυξη, το Ελληνικό, για όσα έλεγε για τις φυσικές καταστροφές… Ποιον τομέα να βρούμε που ο κύριος Μητσοτάκης φάνηκε συνεπής και δεν παραπλάνησε τον ελληνικό λαό;

Θεωρώ απαράδεκτη την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, το λέω ευθαρσώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει και την ανοχή στη διαφορετικότητα και της άποψης και των ενεργειών του κάθε μέλους μας, πόσο μάλλον των στελεχών μας. Σε όλα τα κόμματα, όμως, όταν υπάρχουν διαφωνίες πρέπει να συζητώνται στα όργανα, όχι μέσω facebook. Αν το κάναμε όλοι αυτό για όλα όσα διαφωνούμε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκεί να δείτε τι θα γινόταν».