24-10-2020

Εγκρίθηκε η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων – Τι θα ισχύσει με τη θητεία στον Στρατό Ξηράς (video)

Τα τρία σενάρια για τις συνολικες δαπάνες των εξοπλισμών - Διακομματική συναίνεση για τις αποφάσεις

Σε αναδιοργάνωση οδηγούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς εκτός της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, για πρόσληψη 15.000 ΕΠΟΠ, αλλαγές έρχονται και στη στρατιωτική θητεία στον στρατό Ξηράς, που αναμένεται να αυξηθεί, τελικά, σε διάρκεια 12 μηνών…

Συγκεκριμένα, με διακομματική συναίνεση και τη σύμφωνη γνώμη Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, αλλά με τη διαφωνία του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης (το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών»), εγκρίθηκε από την Επιτροπή Aμυνας της Βουλής η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα ισχύσει την περίοδο 2020-2034.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις κλειστές πόρτες της επιτροπής έγινε αναλυτική συζήτηση για τη νέα δομή, αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να μην επεκταθεί στην ανάγκη για εξοπλισμούς της επόμενης δεκαπενταετίας.

Όπως αναφέρθηκε, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας φέρεται να έχει εισηγηθεί την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς, δηλαδή συνολικής διάρκειας 12 μηνών όπως ακριβώς στο Ναυτικό και την Αεροπορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που αποκτά προβάδισμα είναι αυτό της διζωνικής θητείας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι επιλέγουν να υπηρετήσουν στα σύνορα θα υπηρετούν εννέα μήνες, ενώ όσοι υπηρετήσουν στα αστικά κέντρα, η θητεία θα είναι διάρκειας 12 μηνών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί νέα δύναμη ειδικού πολέμου, που θα περιλαμβάνει όλα τα όπλα και θα κινείται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Το τελευταίο προκάλεσε, ωστόσο. την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο εξέφρασε την αντίθεσή του (όπως και σε άλλα σημεία σχετιζόμενα με την ευρωατλαντική συμμαχία). Από την πλευρά του, ο Αντ. Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης εκφράστηκε επιθετικά, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει ακόμα και για μερική αποστρατικοποίηση των νησιών λόγω του ότι αποχωρούν από αυτά 5 πυροβολαρχίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Θύελλα αντιδράσεων για το φιάσκο με τον Παππά - «Τα γυρίζει» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα ισχύσει.

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Νωρίτερα την Τετάρτη (23/09), στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσιάστηκαν στα μέλη της επιτροπής τρεις εκδοχές εξοπλισμών, που κινούνται μεταξύ 16 και 63 δισ. ευρώ, συνολικές δαπάνες.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, εξετάζεται και υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, όταν τελειώνουν το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος γύρος της ενημέρωσης από τον υπουργό Άμυνας της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής έλαβε χώρα σήμερα το πρωί, κατά την οποία συζητήθηκε επίσης η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα στο τι εξοπλιστικά χρειάζονται τα επόμενα 15 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Εξαφάνιση Χρήστου Παππά: Ευθύνες από Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη ζητάει ο Σπίρτζης

(πληροφορίες από ANT1, ant1news.gr)