12-04-2021

Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στην παράνομη τουρκική: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται (video)

Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη, καθώς αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Με αντι-NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης, απαντά η Αθήνα στη νέα, παράνομη NAVTEX που εξέδωσε χθες, Δευτέρα, η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS.

Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη, καθώς αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σχολιάζοντας σε ανακοίνωσή του την παράνομη τουρκική NAVTEX, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Εξακολουθεί να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ερντογάν: Δε θα επιτρέψουμε πειρατείες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Σε νέες ακραίες και προκλητικές δηλώσεις προχώρησε τη Δευτέρα (31/08) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε εγκαίνια στο λιμάνι της Κερασούντας σε σχέση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η Άγκυρα συντηρεί, λοιπόν, την ένταση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τα μηνύματα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δε θα επιτρέψουμε ληστείες και πειρατείες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Τη χώρα μας που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή κανένας δεν θα μπορέσει να την εγκλωβίσει στον κόλπο της Αττάλειας. Όσοι κάνουν τους μάγκες, επειδή τους ξεσηκώνουν οι πρώην αποικιοκράτες, τους συστήνω να μελετήσουν την πρόσφατη ιστορία του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι το «Orus Reis», θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις ενέργειες του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είχε αναφέρει και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από λίγες ώρες. «Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα ευχάριστα νέα (σ.σ. από τις έρευνες)», ήταν τα λόγια του «Σουλτάνου».

Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Έχετε έναν μήνα προθεσμία για αποκλιμάκωση της έντασης

Για τις αποφάσεις που έλαβαν την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο οι ΥΠΕΞ της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία και τις πιθανές κυρώσεις που μπορεί να της επιβληθούν αν δεν αλλάξει στάση και συνεχίζει τις αυθαιρεσίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο κ. Μπορέλ είχε την Κυριακή επικοινωνία με τον τούρκο ΥΠΕΞ και του μετέφερε ότι η Τουρκία έχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση. Αν δεν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου θα έχει στην ατζέντα της τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Άγκυρα, οι οποίες ενδέχεται να είναι και οικονομικής φύσης προκειμένου να ασκηθεί πίεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ΑΠΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ