16-04-2021

Πέτσας: Περιμένουμε από την Τουρκία να δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση (video)

Πλούσια η θεματολογία στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Με αναφορά στο τηλεφώνημα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε «στη συζήτηση που είχαν, ο πρωθυπουργός έθεσε στον αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε, επίσης, πως ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα «ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «σήμερα μετά την αναίτια καθυστέρηση που προκάλεσε η ανεκδιήγητη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία την ώρα που δηλώνει «παρών» η Βουλή των Ελλήνων κυρώνει τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Σας ενημερώνω ότι δύο βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ οι κ.κ. Γιαννάκης και Διγαλάκης, θα απουσιάσουν από την ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Γιαννάκης προληπτικά για λόγους υγείας και ο κ. Διγαλάκης επειδή βρίσκεται σε καραντίνα».

«Οι δύο συμφωνίες που κυρώνονται σήμερα εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά μας και διεμβολίζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή. Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν αναμφίβολα επείγουσα καθώς, όπως επεσήμανε, ο πρωθυπουργός εξελίσσεται στην περιοχή η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας να συναλλαγεί με δυνάμεις της Λιβύης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών. Και η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει την ακυρότητα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης» ανέφερε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε ακόμη «την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο, με το οποίο η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιονίου μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου»

Και επισήμανε: «Πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας κατοχυρωμένου στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η χώρας μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές όποτε κρίνει η ίδια».

«Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει – όπως έχει δεσμευτεί – κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει», επεσήμανε επίσης ο κ. Πέτσας.

«Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας».

«Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει – όπως έχει δεσμευτεί – κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει», επεσήμανε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας».

Ερωτηθείς για το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι είναι η συνέπεια που χαρακτηρίζει την αμερικανική θέση σε αυτό το πεδίο λέγοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών συμφερόντων η ένταση.

«Επιδιώκουν σταθερότητα και αυτό ήταν σαφές και από τις επικοινωνίες του κ. Τραμπ. Την ένταση δεν την δημιουργεί η Ελλάδα, η οποία αντιθέτως είναι έτοιμη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση πάντα με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, εν προκειμένω του δικαίου της θάλασσας, και στους κανόνες καλής γειτονίας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα αναλάβουν συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση, απάντησε: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω εξ ονόματος των ΗΠΑ. Καταγράφουμε τις δύο συνομιλίες. Περιμένουμε από την Τουρκία να δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση». Σε ό,τι αφορά το διάλογο Μπορέλ-Καρεμπάουερ, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Για την κριτική στην κυβέρνηση ότι ως αντιπολίτευση δεν συμφωνούσε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Πέτσας είπε ότι δόθηκε η πρέπουσα απάντηση χθες στη Βουλή και στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια. «Είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες και έχει προηγηθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν προχωράμε σε επέκταση των χωρικών υδάτων και ανατολικά και νότια της Κρήτης, είπε πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας και θα το ασκήσει σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή όποτε κρίνει η ίδια».

Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις Ακάρ, ο κ. Πέτσας είπε ότι στις ίδιες δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου. «Δεν μπορούμε από τη μια να στέλνουμε μήνυμα κλιμάκωσης και από την άλλη αποκλιμάκωσης η οποία πρέπει να εκφραστεί αποσύροντας οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» για την πλεύση του Oruc Reis, απάντησε πως κάθε ελληνική κυβέρνηση έχει «κόκκινη γραμμή» την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Επιπλέον για τις κυρώσεις που θα «δαγκώσουν» την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει τον κατάλογο που θα παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ. «Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι σαφής: Είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα διέψευσε δημοσίευμα του «Spiegel» ότι ο πρωθυπουργός δεν συμφώνησε με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εν αντιθέσει με τον υπουργό Εξωτερικών. «Δεν υπάρχει τέτοιου είδους διαφωνία και το δημοσίευμα δεν απηχεί την πραγματικότητα της συζήτησης με τον κ. Μάας στην οποία ήμουν παρών», συμπλήρωσε.

Για το θέμα της εκπροσώπησης της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις στο Γράμμο είπε ότι έχουν δοθεί απαντήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα σύνορα και σε συγκεκριμένες περιοχές, είπε ότι θα υπάρξουν αύριο ανακοινώσεις για παράταση των περισσότερων από αυτά. «Κάποια μέτρα τοπικού χαρακτήρα θα λήξουν όπως στον Αμπελώνα Λάρισας. Μέχρι αύριο θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα γίνουν συνολικά ανακοινώσεις», ανέφερε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ