07-02-2021

Γεννηματά: Όχι άλλη διαπραγμάτευση

Κριτική στην στρατηγική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση άσκησε η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «δήθεν Αριστερά» που μέσω των διαπραγματεύσεων μειώνει «δικαιώματα και κατακτήσεις».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η διαπραγμάτευση της “δήθεν” Αριστεράς φέρνει τη μία ήττα μετά την άλλη. Όχι πια άλλη διαπραγμάτευση, μας πάει πίσω σε δικαιώματα, κατακτήσεις, ποιότητα ζωής», ενώ απαντώντας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για «συνεννόηση και διάλοφγο μεταξύ για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την χώρα», η κ. Γεννηματά επισήμανε: «Τώρα ο πρωθυπουργός με μια συνέντευξη ζητεί διάλογο. Εμείς το καλοκαίρι είπαμε ναι και επιτεύχθηκε η εθνική συνεννόηση. Μιλάει τώρα ο ίδιος άνθρωπος, που γύρισε τότε την πλάτη, πήγε σε εκλογές και έλεγε: στις 20 Σεπτέμβρη ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Αναφερόμενη στην αναβολή των εκλογών για τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η ίδιασημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και δεν έβγαλαν καμία ανακοίνωση, τονίζοντας ότι είναι λυπηρό να παρουσιάζει τέτοια εικόνα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εμείς θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει», ανέφερε χαριτολογώντας.

Στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, στην οποία κατατέθηκαν προς συζήτηση 15 προτάσεις για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα τονίστηκε, από την ίδια την πρόεδρο του κόμματος, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη «θα πει ένα ηχηρό όχι στη αύξηση της φορολογίας των αγροτών από 13% στο 16% και θα κάνει ό,τι είναι κοινοβουλευτικά δυνατό για να μην υιοθετηθούν

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξήγησε ότι πήρε την πρωτοβουλία γι’ αυτή την ημερίδα με στόχο τη διαμόρφωση μαζί με τους κοινωνικούς-παραγωγικούς φορείς της χώρας και τους πολίτες, ενός «νέου Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης», ενός συνεκτικού, οραματικού και ρεαλιστικού σχεδίου, για το παραγωγικό και αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα μετά από πάνω από 5 χρόνια ύφεσης και την κοινωνία στα όρια της συλλογικής κατάθλιψης.

Οι προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αφορούν την αποκατάσταση της ομαλής καταβολής των οικονομικών εισροών στους αγρότες, στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας με τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων της νέα ΚΑΠ 2014-2020, σ’ ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των αγροτών, με αναγνώριση του ιδιαίτερα κρίσιμου ρόλου της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για την απασχόληση, στην εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τη ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και το χτύπημα των καρτέλ που κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών.

Επίσης προτείνεται:

– Λήψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, με έμφαση στην ενέργεια (αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο) και στα αγροτικά εφόδια

– Εισαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στην πρωτογενή παραγωγή, και η βελτίωση και επέκταση της Συμβολαιακής γεωργίας,

– Πιστοποίηση των προϊόντων και των παραγωγών τους και η εξασφάλιση για τα προϊόντα.

– Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την κτηνοτροφία (βοσκοτόπια, αδειοδοτήσεις, βελτίωση ζωικού κεφαλαίου) για την ουσιαστική βελτίωση του ισοζυγίου εισαγωγών κρέατος και γάλατος.

– Στήριξη της δημιουργίας των συμπράξεων καινοτομίας (cluster) για την Βιο-Αγροδιατροφή.

– Ριζικές αλλαγές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Οργανισμούς και στις υπηρεσίες υλοποίησης της αγροτικής πολιτικής, ώστε να υποστηριχθεί με αποτελεσματικότητα το σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου, με μεγάλη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.

– Θέσπιση κινήτρων για την προώθηση νέων, σύγχρονων και ισχυρών συλλογικών δομών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων, ζωοτροφών και στην εμπορία των προϊόντων.

– Εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του νερού, ώστε ως θέμα εθνικής σημασίας, να γίνει κομβικό σημείο για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας.

– Συμβουλευτικές δομές, αποτελεσματικές, αποκεντρωμένες, αξιόπιστες και φιλικές για τη διασφάλιση συνεχούς, έγκυρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αγροτών για τις νέες παραγωγικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

– Σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας (Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι).

– Και η τελευταία αλλά πολύ σημαντική πρόταση, όπως είπε η κ. Γεννηματά: Ενασχόληση πιο πολλών νέων ανθρώπων με την πρωτογενή παραγωγή, με δωρεάν γη από το κράτος, με χρηματοδοτικά κίνητρα για την εγκατάστασή τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ