30-10-2020

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Υποχρέωσή μας η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας (video)

«Διάλογος με την Άγκυρα Τουρκία επί των πραγματικών διαφορών» - Τι είπε για τον καθορισμό AOZ με την Αίγυπτο

Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τοποθετήθηκε εν μέσω αποκλιμάκωσης της έντασης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA…

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα επί των πραγματικών διαφορών και όχι «φανταστικών διαφορών», ενώ έστειλε ηχηρό μήνυμα πως σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν θα υπάρξει καμιά υποχωρητικότητα. «Είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα», τόνισε χαρακτηριστικά ερωτηθείς για ενδεχόμενη στρατιωτική απάντηση προς την Άγκυρα. Για κάτι που προειδοποίησε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως δεν είμαστε προ των θυρών για συμφωνία, ωστόσο «έχουμε σημειώσει πρόοδο».

Αναφερόμενος στην προκλητική συμπεριφορά της γείτονος και τις κινήσεις της για αποκλιμάκωση της έντασης, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση από μεριάς Τουρκίας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως η ένταση έχει παρέλθει.

«Βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και τους ναυστάθμους της. Αυτό δε σημαίνει ότι η ένταση που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», ήταν τα λόγια του.

Υποχρέωσή μας η διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από τη λογική των χωρών που ενεργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι κάνει κακό στον εαυτό της, ενώ διαμήνυσε πως σε περίπτωση που η Τουρκία καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την στρατιωτική εμπλοκή.

«Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, είχαν και διατηρούν τη συνταγματική υποχρέωση προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Προφανώς, όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την κυριαρχία της, δε θα μπορούσε να χωρέσει οποιαδήποτε υποχωρητικότητα. Είναι υποχρέωσή μας. Δεν έχουμε καμιά δυνατότητα επιλογής ή υποχώρησης. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει», ήταν τα λόγια του.

«Θεσμική υποχρέωση της Γερμανίας η προστασία των κρατών της ΕΕ»

Σχετικά με τον ρόλο της Γερμανίας στην αποτροπή της σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η καγκελάριος Μέρκελ και η Γερμανία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ, έχει θεσμική υποχρέωση προστασίας των χωρών της Ένωσης: «Η εκάστοτε προεδρία έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Αν η Γερμανία άσκησε τις εκ του ρόλου υποχρεώσεις της, αυτό είναι απολύτως συμβατό και νομικό».

Οι ενέργειες για την Αγία Σοφία

Αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανάφερε ότι η θέση της Ελλάδας είναι συγκεκριμένη, ενώ αναμένονται και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

«Μαζί με την κ. Μενδώνη θα ανακοινώσουμε μια σειρά ενεργειών για να διατηρήσουμε την προστασία του μνημείου στην επικαιρότητα. Η Αγία Σοφία, η προστασία του μνημείου, είναι ένα διεθνές ζήτημα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

«Έχουμε ζητήσει κατάλογο κυρώσεων»

Σχετικά με τις κυρώσεις που έχει ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η χώρα μας έχει ζητήσει κατάλογο κυρώσεων και όχι επιβολή κυρώσεων: «Έχουμε ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους μας να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων, όχι να επιβληθούν κυρώσεις. Θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας».

Ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα δε θέλει σε καμία περίπτωση να αυξήσει την ένταση με τη γείτονα.

eurokinissi Δένδιας Υπουργός Εξωτερικών Υπουργείο Άμυνας

Πρόοδος στις συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Σημαντική είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ο κ. Δένδιας επέμεινε στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανύπαρκτο, χαρακτηρίζοντάς το «βιασμό της κοινής λογικής»

«Εμείς διαπραγματευόμενοι με την Αίγυπτο, διαπραγματευόμαστε μέσα στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας. Έχουμε κάνει πρόοδο», υπογράμμισε…

«Μακρινή» η προσφυγή στη Χάγη

Σχετικά με ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως πρώτα θα πρέπει να γίνει πραγματική συζήτηση με την Τουρκία.

«Δεν έχουμε καν αρχίσει να συζητάμε πραγματικά με την Τουρκία. Πρέπει πρώτα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητάμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και αν καταλήξουν οι συζητήσεις σε αδιέξοδο, να μπορέσουμε να παραπέμψουμε τα ζητήματα στη δικαιοσύνη», επισήμανε…

Πηγή: Mega