23-09-2020

Η Μέρκελ απέτρεψε σύρραξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας – Τι αποκαλύπτει η «Bild» (video)

 

Για τη γερμανική εφημερίδα, Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης (21/07) στα πρόθυρα πολέμου, αλλά την πιθανή σύρραξη σταμάτησε η καγκελάριος της Γερμανίας

Με δραματικούς τόνους περιγράφει η «Bild» την ένταση που προκαλεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας και για την παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ, αναφέροντας πως η γερμανίδα καγεκλάριος απέτρεψε μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η γερμανική εφημερίδα επιλέγει να παρουσιάσει τα πράγματα αν Ελλάδα και Τουρκία να βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου. Στην ηλεκτρονική της έκδοση έχει ως υπέρτιτλο πως «τα πλοία του Ερντογάν είχαν ήδη ξεκινήσει» αλλά «η Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική αντιπαράθεση Ελλήνων και Τούρκων».

Παράλληλα το γερμανικό Μέσο αναφέρει ότι σύμφωνα με ελληνικό ρεπορτάζ, δόθηκε εντολή σε πλοία της χώρας μας να κινηθούν προς το Καστελόριζο, ενώ περιγράφεται μια κατάσταση που μπορούσε από λεπτό σε λεπτό να κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Bild», σχεδόν προκλήθηκε πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα το βράδυ της Τρίτης (21/07), στη διαμάχη για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου ανοιχτά του μικρού νησιού στη Μεσόγειο, του Καστελόριζου.

«Τα πολεμικά πλοία είχαν ήδη ξεκινήσει, τα πολεμικά αεροσκάφη ήταν στον αέρα αλλά η διάσωση ήρθε από τη Γερμανία» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, που υποστηρίζει ότι «η Άγκελα Μέρκελ σταμάτησε ένα πιθανό πόλεμο ανάμεσα σε δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ την τελευταία στιγμή». Η κατάσταση ανοιχτά του Καστελορίζου θύμισε στη Bild μέχρι και την… Κρίση των Χοίρων το 1962 στην Κούβα…


Υπενθυμίζεται ότι Άγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε το απόγευμα της Τρίτης (21/07) στον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος της έθεσε το θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας, που λίγο νωρίτερα είχε εκδώσει την προκλητική NAVTEX που δέσμευε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για σεισμικής έρευνες.

Αργά το ίδιο βράδυ (πιθανώς κοντά στα μεσάνυχτα) η καγκελάριος της Γερμανίας τηλεφώνησε και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε, μάλιστα, το τηλεφώνημα, που υποστήριξε πως έγινε για τη Λιβύη και μόνο, στις 07:00 το πρωί της Τετάρτης (22/07).

Σημειώνεται ότι η Γερμανία αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της ΕΕ και δεν θέλει, όπως έχει τονιστεί, να γίνει θερμό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

Την ίδια ώρα, η  αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί τηλεφωνικής συνομιλίας της Άγκελα Μέρκελ με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της με τον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι έγινε το βράδυ της Τρίτης (21/07) και στο πλαίσιό της «συζητήθηκαν διάφορα θέματα, ιδιαίτερα η κατάσταση στην Λιβύη και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και διάφορα διμερή ζητήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι τουρκικές γεωτρήσεις αποτέλεσαν θέμα της συνομιλίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η κ. Ντέμερ δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θέμα ήταν η Ανατολική Μεσόγειος. Η θέση μας επί της αρχής σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, για το θέμα των θαλασσίων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γνωστή. Υπάρχει και απόφαση για κυρώσεις από την ΕΕ».

Εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΕΞ: Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση

«Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά «αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη χθεσινή δήλωση του υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι «θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ασφαλώς δεν θέλουμε καμία κλιμάκωση. Αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος και για αυτόν το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Μπούργκερ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε και πάλι στις δηλώσεις του κ. Μάας από την Αθήνα: Ο υπουργός «επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο και ότι πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή μόνο εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα βλέπουμε στην ΕΕ την αναγκαιότητα για έναν διάλογο με την Τουρκία, διότι η Τουρκία είναι μια στρατηγικά σημαντική χώρα», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και υπενθύμισε ότι κατά το τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία «ήταν πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη». Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα «θα εξακολουθήσει να αποτελεί θέμα το οποίο θα χειριζόμαστε κατά προτεραιότητα κατά την προεδρία μας στην ΕΕ».

Αρχισυντάκτης «Bild»: Πώς η Μέρκελ κατάφερε να ρίξει τους τόνους στο Καστελόριζο

Ο αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας «Bild», Γιούλιαν Ρίπιε, μίλησε για το ρεπορτάζ που υπέγραψε ο ίδιος και έκανε αίσθηση, καθώς αποκάλυψε τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε η Άγκελα Μέρκελ, σταματώντας, όπως τονίζει, το κείμενό του μία πιθανή ένταση εκτός ελέγχου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες.

«Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι η Καγκελάριος γύρο στις 8 μίλησε με τον κ. Μητσοτάκη και αργότερα με κ. Ερντογάν. Κάποιοι λένε ότι το τηλεφώνημα ήταν κανονικό (σ.σ. όχι έκτακτο) αλλά μίλησαν στο τέλος για τη Μεσόγειο. Έπειτα ξαναέγινε επείγον τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε στον «ΑΝΤ1».

Απαντώντας πως θεωρεί ότι πέτυχε να ρίξει του τόνους η κυρία Μέρκελ απάντησε: «Είναι δύσκολο να πούμε πως το κατάφερε. Αλλά για εκείνη είναι σημαντική στη γερμανική προεδρία να υπάρχει ειρηνική ΕΕ. Έχει μία κληρονομιά που θέλει να παραδώσει».

Ερωτώμενος για το κλίμα στην επικοινωνία των τριών αρχηγών κρατών είπε: «Ξέρουμε ότι ήταν έντονη η κατάσταση, και οι στρατοί ήταν έτοιμοι. Δεν μπορούμε να πούμε για το κλίμα αλλά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Ξέρουμε ότι η κυρία Μέρκελ είναι μεσολαβητής. Δεν παίρνει το μέρος καμίας πλευράς. Ο κ. Ερντογάν έχει ένα ταμπεραμέντο».

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.