25-10-2020

Υπ. Εργασίας για αναδρομικά: Θα συνεκτιμήσουμε τις αντοχές της οικονομίας για την καταβολή τους

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

«Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι της παραπάνω ανακοίνωσης προηγήθηκε η απόφαση του ΣτΕ, το οποίο άναψε το «πράσινο φως» για την επιστροφή αναδρομικών 11 μηνών στους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ δικαιώνει τους προσφεύγοντες για το 11μηνο, Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016, περίοδο για την οποία θα πρέπει να τους δοθούν αναδρομικά.

Ωστόσο, όσοι δεν έχουν καταθέσει προσφυγές διεκδικώντας την επιστροφή των «κομμένων», δεν χάνουν το δικαίωμά τους να το πράξουν στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά. Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τζιτζικώστας: Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown οι Σέρρες (video)

Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.