18-05-2021

Μητσοτάκης για Αγία Σοφία: Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας

Η απόφαση αυτή επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά, τονίζει ο πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν για πραγματοποίηση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στον ναό στις 24 Ιουλίου.

«Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Και η δήλωση του πρωθυπουργού καταλήγει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Η απόφαση

Μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ και την υπογραφή του σχετικού διατάγματος, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε πως στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

«Θα ανοίξουμε την Αγία Σοφία για προσευχή στις 24 Ιουλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε πως η χώρα του ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε προσβλητική αλλά και λυπηρή από τον πολιτικό κόσμο σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η Unesco ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά μετά την ιστορική απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο που επιτρέπει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, κόσμος άρχισε να συρρέει με τουρκικές σημαίες στον προαύλιο χώρο του ναού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ