19-05-2021

ΣτΕ: Απέρριψε την αίτηση Θάνου για ακύρωση της απομάκρυνσης της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Υποστήριζαν ότι το πλέγμα των αποφάσεων αντικατάστασης των μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήταν αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Νόμιμη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πως ήταν η απομάκρυνση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της πρώην πρόεδρου, Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, η οποία είχε «ξηλωθεί» με φωτογραφική διάταξη.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, απέρριψε τις αιτήσεις της κυρίας Θάνου και των τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εν λόγω επιτροπής, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθούν τόσο οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, όσο και αυτές με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

Υπενθυμίζεται, ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει εκτός από την η κυρία Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Άννα Νάκου και δυο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς, ενώ παρεμβάσεις είχαν πραγματοποιήσει από διαφορετικές σκοπιές, μεταξύ των άλλων, ο Ιωάννης Λιανός, η Καλλιόπη Μπενετάτου, η Μαρία-Ιωάννα Ράντου και η Μαρία Ιωαννίδου.

Στις αιτήσεις ακύρωσης υποστήριζαν ότι όλο το πλέγμα των αποφάσεων αντικατάστασης των μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήταν αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και ότι ήταν φωτογραφικές οι πράξεις διορισμού της νέας διοίκησης. Επίσης, υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις «είναι παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος και πάσχουν από πλημμελή και μη νόμιμη αιτιολογία».

Τα κείμενα των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ θα δημοσιευθούν το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ