10-05-2021

Όλο το παρασκήνιο για τη συνομιλία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Πώς «κλείστηκε» το ραντεβού (video)

Οι δύο ηγέτες δε συζήτησαν, πάντως, τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας

Υπό άκρα μυστικότητα προετοιμάστηκε η επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής (26/06) ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όπως έγινε γνωστό ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν πως πρέπει να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία έγινε το τελευταίο πενθήμερο από την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, κατά πληροφορίες, διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως το «κρατούμενο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», είναι ότι αποκαθίσταται ο δίαυλος επικοινωνίας στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο και προσθέτουν ότι «έσπασε» ο πάγος ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η απουσία επικοινωνίας δε βοηθάει στην αποκλιμάκωση της αυξανόμενης έντασης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Με βάση το προσχέδιο που είχε συμφωνηθεί Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για «ανώδυνα» ζητήματα. Δηλαδή για θέματα που οι διπλωμάτες «βαφτίζουν» χαμηλής πολιτικής και δεν είναι άλλα από τον κορονοϊό και από την αποκατάσταση τουριστικών ροών. Σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα μας είναι σύμμαχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πιέζει να συμπεριληφθεί η γειτονική χώρα, σε εκείνες που τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα ανοίξουν τα σύνορά τους από τις αρχές Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά οι δύο ηγέτες δε συζήτησαν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας. Όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου «αυτό δεν σημαίνει ότι «η Αθήνα υπαναχωρεί με οποιονδήποτε τρόπο από την πάγια θέση της που έχει να κάνει με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της». «Τέτοια πράγματα δεν συζητούνται από το τηλέφωνο», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν, ακόμα, για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει θέμα με τις προκλήσεις της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Έβρο, ενώ την Πέμπτη (25/06), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία και με τον Εμανουέλ Μακρόν, με το… βλέμμα και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια ώρα που η Τουρκία ζητάει διάλογο με την Ελλάδα, αλλά το κάνει αυτό και με απειλές.

Λιτή η ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας για το τηλεφώνημα

Σύμφωνα με το «Open TV», στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, τόσο ο τουρκικός Τύπος όσο και η γειτονική χώρα εξεπλάγησαν από την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Κανείς δεν περίμενε αυτή την επικοινωνία ενώ η αρχική τους πληροφόρηση ήταν από τα ελληνικά ΜΜΕ.

«Ο Πρόεδρος μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις καθώς και η συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της ασφάλειας και της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας εξετάστηκαν επίσης τρόποι συνεργασίας για την καταπολέμηση του Covid-19, ενώ συμφωνήθηκε να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών» αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Πηγές: OPEN TV, ethnos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ