09-02-2021

Τσακαλώτος: Καλύπτουμε μέχρι και το 94% των δανειοληπτών (video)

Με ένα παράδειγμα θέλησε να περιγράψει το νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς, που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» θα επωφεληθούν από την συγκεκριμένη συμφωνία.

«Αν ένα σπίτι είχε 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία, και τώρα είναι εμπορική 50.000, σε τρία χρόνια θα υπάρχει διαγραφή του χρέους. Και θα πληρώνει δόση με βάση το τι θα έπαιρνε η τράπεζα αν έκανα αναγκαστική εκτέλεση για να πουλήσει το σπίτι», τόνισε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι το ποσοστό των φολοργουμένων που δεν «ευνοούνται» φτάνει, σε ποσοστό, μόλις το 6%.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος, επισήμανε ότι το οικογενειακό εισόδημα στην κατηγορία όσων δεν θα έχουν προστασία θα είναι πάνω από 35.000 ευρώ το χρόνο. «Να δούμε ποιους προστατεύουμε και ποιους όχι», είπε ο υπουργός και αποκάλυψε ότι εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ δήλωνε το 85,5% του πληθυσμού, μέχρι 29.000 ευρώ το 89% και μέχρι 35.000 ευρώ το 94%. «Μην μου πείτε ότι δεν προστατεύονται οι μεσαίες τάξεις. Εσείς αυτούς υποστηρίζετε, το 6%. Εδώ και οι υψηλές μεσαίες τάξεις μπαίνουν στο νόμο», τόνισε απευθυνόμενος προς την πλευρά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

«Το νομοσχέδιο μοιράζει πολύ καλά το βάρος ανάμεσα στους φορολογούμενους, τους τραπεζίτες και τους δανειολήπτες», υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας πως έχουμε «μία ολοκληρωμένη πολιτική». «Το κυρίαρχο είναι αν η κυβέρνηση πάει καλά με τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση. Έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που εκπληρώνεται βήμα βήμα, με κόστος, με συμβιβασμούς με πράγματα που δεν θα κάναμε εμείς. Είναι σημαντικό ότι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση συνοδεύεται με την ρύθμιση των δανείων», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «αυτά τα «ο Τσίπρας βάζει την υπογραφή του σε πλειστηριασμούς» φοβίζουν τον κόσμο, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, δημιουργούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν βλέπω ποιος μπορεί να κερδίζει από αυτή την διαδικασία». Το νομοσχέδιο, είπε, «προσπαθεί να μοιράσει το βάρος της αναπροσαρμογής ανάμεσα στις τράπεζες που υπάρχει κούρεμα, τους δανειολήπτες που μπορούν να πληρώσουν και τους φορολογούμενους».

Κλείνοντας -και απαντώντας στην κριτική που γίνεται ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση- ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε τις διαφορές που υπήρχαν την Κυριακή με το κουαρτέτο για την προστασία των δανειοληπτών, τις 100 δόσεις και τα ανείσπρακτα ενοίκια. «Υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση, όπου κερδίσαμε πράγματα και χάσαμε πράγματα», υπογράμμισε ο υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ