13-07-2020

Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για Τουρκία: Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε και στρατιωτικά

Για τις προκλήσεις Ερντογάν και τις κινήσεις της Αθήνας μίλησε ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος

«Θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και όπως φαντάζονται όλοι, ακόμη και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί», τόνισε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιναύαρχος, Αλέξανδρος Διακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα υδάτινα σύνορα μας. 

Σε ερώτηση για το αν «θα προχωρήσει, τελικά, η Τουρκία στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», ο κ. Διακόπουλος μιλώντας στο Open, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (01/06) το ελληνικό ΥΠΕΞ επέδωσε διάβημα προς τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση», τόνισε ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, που συνεχίζει τις επαφές σε όλα τα επίπεδα. Με την Άγκυρα να απαντάει: «Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι γεωτρήσεις, συνεχίζουμε κανονικά».

Την Τρίτη (02/06) συνεδρίαση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, μιλώντας για την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά η ανακοίνωση ανέφερε«Είναι δίκαιες και νόμιμες οι ενέργειές μας στη Μεσόγειο, δεν υποχωρούμε».

Ακολούθησε σαφές μήνυμα και των ΗΠΑ σε Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον μιλώντας την Τρίτη (02/06) σε διαδικτυακή συζήτηση για τον «East Med», υπογράμμισε με νόημα: «Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

Νέο μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Σταματήστε τις έρευνες στα χωρικά ύδατα Κύπρου και Ελλάδας

Νωρίτερα την Τρίτη (02/06), για ακόμα μία φορά η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των Υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου. «Αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είχε δηλώσει τότε ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Όπως τόνισε «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία». Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Συμβουλίου είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Σε νομικό επίπεδο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται στη ρητή και κατηγορηματική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια. Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκο-λυβικού Συμφώνου της κυβέρνησης Σάρατζ και της κυβέρνησης της Άγκυρας. Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο Σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, και το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού», τόνισε την Τρίτη (02/06) ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον «Real fm», σημείωσε πως σε πολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα κινείται πάντα σε ένα τρίπτυχο. «Το τρίπτυχο ότι έχουμε το διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε», ξεκαθάρισε.

«Παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε μια άλλη βεντάλια ενεργειών, όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις, είναι πάντα ενωμένη.

Ερώτηση Κεφαλογιάννη προς Κομισιόν για τη νέα τουρκική πρόκληση

Την ίδια ώρα, ερώτηση προς την Κομισιόν απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφερόμενος στα αιτήματα που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορούν ξεκάθαρα ελληνική υφαλοκρηπίδα που διεκδικείται από την Τουρκία.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρει ότι η Τουρκία προέβη σε μία νέα προκλητική ενέργεια έναντι της Ελλάδος, προσπαθώντας για μία ακόμη φορά να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Με βάση τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν, παράλληλα με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) έκανε επτά αιτήματα προς την τουρκική γενική διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίων για έρευνες υδρογονανθράκων σε μία θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από την Ρόδο, περνά από την Κάρπαθο και την Κάσο και φθάνει μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης.

Ενώ με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και προτίθεται να ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή αυτή που βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», συνέχισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και τόνισε: «Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια της τουρκικής πλευράς όχι μόνο δεν μπορεί να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας αλλά δεν παράγει και έννομο αποτέλεσμα».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά την Κομισιόν αν είναι σε γνώση της η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί καθώς θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.