10-05-2021

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη μειωμένη εργασία και τους νέους μισθούς – Τι προβλέπει (pdf)

Τι προβλέπει για επίδομα εργασίας και δώρο Χριστουγέννων

Από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου θα είναι ενεργός ο μηχανισμός «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και η μείωση του ωραρίου απασχόλησης θα γίνεται ανά εβδομάδα, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Ο μηχανισμός αφορά μόνο όσους εργάζονται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης κατά την χρονική στιγμή που η τροπολογία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν για έναν ή περισσότερους μήνες για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.

Η αναπλήρωση του 60% υπολογίζεται στον καθαρό μισθό. Επίσης καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Καταργείται η διάταξη για το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας – τη νέα εκ περιτροπής από 15 Ιουνίου.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική τροπολογία:

Παρέχεται, ακόμα, εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να ρυθμίζουν, με κοινή απόφασή τους, τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, καθώς και κάθε άλλη περαιτέρω αναγκαία λεπτομέρεια.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων και, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, λόγω αγροτικής δραστηριότητας, με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Τι είπε ο Γιάννης Βρούτσης

Ως «ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις χαρακτήρισε τον μηχανισμό «ΣΥΝεργασία» για την επιδοτούμενη εργασία ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο Υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή προχώρησε σε ειδική αναφορά για τους κλάδους τουρισμού, επισιτισμού και των μεταφορών στον τουρισμό, οι εργαζόμενοι στους οποίους πρέπει να επαναπροσληφθούν τονίζοντας ότι δίνεται η δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από 1 Ιουνίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, εφόσον οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν τους επαναπροσλάβουν. Προσέθεσε δε, ότι εργαζόμενοι που θα επαναπροληφθούν και θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ, ενώ η πολιτεία θα καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ξεκαθάρισε ότι για το διάστημα αυτό απαγορεύονται οι απολύσεις.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι ο μηχανισμός θα προσαρμόζεται με το ποσοστό λειτουργικής επάρκειας των ξενοδοχείων και των τουριστικών λεωφορείων. Με τον τρόπο αυτό:

–σε ξενοδοχείο με πληρότητα 20% ο εργοδότης θα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων εργασίας που τελούν σε αναστολή

–με πληρότητα 50%: θα πρέπει να ανακαλέσει τα 2/3 συμβάσεων εργασίας που έχουν ανασταλεί

-με πληρότητα 80%: πρέπει ανακαλέσει όλες τις αναστολές

Αναφορικά με τους εποχιακά εργαζόμενους, που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι προβλέπεται να λάβουν επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ίσο με το ύψος που είχε το τελευταίο επίδομα ανεργίας και με προϋπόθεση να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020. Για το ίδιο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, θα καλυφθούν όπως είπε από το κράτος και οι εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν ή θα προσληφθούν ως εποχικοί.

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ