17-05-2021

Δημοσκόπηση MRB: Αντίθετοι οι πολίτες με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων – Πού βρίσκεται η «ψαλίδα» ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Τι λέει ο κόσμος για τις εκλογές και την οικονομία...

Αντίθετοι στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων παρουσιάζονται οι πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του «Star». Πού βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τι πιστεύει ο κόσμος για τις εκλογές και την οικονομία.

Δεν επιθυμούν άνοιγμα των δημοτικών σχολείων οι πολίτες, με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα. Πιο συγκεκριμένα το 66,8% δηλώνει αντίθετο με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία. Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι ότι το 57,2 % συμφωνεί με την επαναλειτουργία των λυκείων και των γυμνασίων ενώ το ίδιο ποσοστό πέφτει στο 27,7% όταν τίθεται το ερώτημα για τα δημοτικά σχολεία.

«Σύνθετο δίλημμα η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, το όφελος είναι, όμως, μεγαλύτερο», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοίό, Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση την Τρίτη (19/05). Με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά να αναφέρει ότι οι τελικές αποφάσεις για τα Δημοτικά θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα (25/08).

Από εκεί και πέρα με διπλάσια διαφορά προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα των πολιτικών αρχηγών και την αξιολόγησή τους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 5% και ακολουθούν ΚΚΕ με 4,3%, Ελληνική Λύση με 3,9% και ΜέΡα25 με 3%.

Ο Πρωθυπουργός υπερέχει σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη αξιολογεί θετικά το 70,6% ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 34,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 19,8% και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 14,8% θετικές γνώμες.

Δημοφιλέστερος υπουργός είναι ο Βασίλης Κικίλιας και ακολουθούν οι Θεοδωρικάκος, Πιερρακάκης, Χρυσοχοΐδης και Νίκος Δένδιας.

Στο ερώτημα για το πότε θέλουν εκλογές οι πολίτες είναι σαφείς και με ποσοστό που ακουμπά το 60% ζητούν εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Σε ερώτηση πάντως για το πότε εκτιμούν εκλογές αυτό το ποσοστό πέφτει στο 32%, ενώ ένα 26% εκτιμά πως θα γίνουν άμεσα ή τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, το 82,2% των πολιτών ανησυχεί πολύ ή αρκετά για τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Οι πολίτες συμφωνούν επίσης σε συντριπτικό ποσοστό (75,4%) με την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων από τις επιχειρήσεις εστίασης σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι συνέπειες του κλεισίματος λόγω κορονοϊού.

«Ελπίδα», «φόβος», «οργή», «περηφάνια», «ντροπή», «σιγουριά», είναι όσα… νιώθουν οι πολίτες, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα. Διστακτικοί είναι οι περισσότεροι για εξόδους σε καφετέριες και εστιατόρια. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ