12-05-2021

Πέθανε ο Ευγένιος Ρωσσίδης – Ήταν ο πρώτος Ελληνο-αμερικανός που έλαβε κυβερνητικό αξίωμα

Το «αντίο» του Πρωθυπουργού της ΠτΔ και του ΥΠΕΞ

Θλίψη και βαθιά συγκίνηση για την απώλεια του Ευγένιου Ρωσσίδη, μιας εκ των πλέον εμβληματικών μορφών της ελληνικής ομογένειας, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ο Ευγένιος Ρωσσίδης (Gene Rossides) υπήρξε εξέχον μέλος της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας, αφήνοντας πίσω του ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική και πολιτική παρακαταθήκη, και υπενθυμίζει πως ήταν ο πρώτος Ελληνο-αμερικανός που έλαβε κυβερνητικό αξίωμα, διατελέσας βοηθός υπουργός Οικονομικών από το 1969 έως το 1973, ενώ υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Αμερικανικού-Ελληνικού Ινστιτούτου.

Εξίσου εξαίρει την ανιδιοτελή και πολύτιμη προσφορά του στον Ελληνισμό και τη σημαντική συμβολή του στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία καθώς και στις προσπάθειες για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας πως η απώλειά του συνιστά πλήγμα για την παγκόσμια ελληνική κοινότητα. «Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, προσέφερε ανιδιοτελώς πολύτιμες υπηρεσίες στον Ελληνισμό, για τις οποίες τιμήθηκε με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή του στον αγώνα του Κυπριακού λαού για ελευθερία, καθώς και στην υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου στις προσπάθειες για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, μετά την τουρκική εισβολή, το 1974» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών.

Η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Ευγένιου Ρωσσίδη και στο Αμερικανικό-Ελληνικό Ινστιτούτο για την απώλεια του ιδρυτή του.

Δήλωση Μητσοτάκη

«Η είδηση του θανάτου του Ευγένιου Ρωσσίδη γεμίζει θλίψη τον Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και όλους όσοι συνεχίζουμε στα βήματα της εθνικής προσπάθειας που και εκείνος χάραξε.

Ο Ευγένιος Ρωσσίδης υπήρξε ο πρώτος ομογενής μας που, με έγκριση της Γερουσίας, ανέλαβε θέση στην εκτελεστική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ένας από τους πρώτους που συνέλαβαν τη σημασία της πολιτικής οργάνωσης των Ελλήνων της Αμερικής, ιδρύοντας το “American Hellenic Institute”. Μια ισχυρή φωνή υπέρ του Δικαίου και των συμφερόντων του Ελληνισμού. Αλλά και μία διαχρονική γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη πατρίδα του.

Η κληρονομιά του μένει φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, καθώς εδράζεται σε ισχυρά θεμέλια και διαπνέεται από οικουμενικές αρχές: Την φιλοπατρία και τον σεβασμό στο Δίκαιο και τη Δημοκρατία. Για αυτό και το εθνικό του αποτύπωμα θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη όλων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Συλλυπητήρια της ΠτΔ 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του Ευγένιου Ρωσσίδη, πρωτοπόρου στην προάσπιση των δικαίων του ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «ο Ευγένιος Ρωσσίδης, με το όραμά του και τις άοκνες προσπάθειές του, μέσα από το Αμερικανο – Ελληνικό Ινστιτούτο το οποίο ίδρυσε, συνέβαλε στη διεθνή ευαισθητοποίηση για τα εθνικά μας θέματα και αφήνει παρακαταθήκη μεγάλο έργο, το οποίο συνεχίζεται από τους διαδόχους του».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του και στη διοίκηση του Αμερικανο – Ελληνικού Ινστιτούτου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ