01-06-2020

Πέτσας για το σχέδιο στον τουρισμό: Εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη ότι οι μετακινήσεις θα είναι ασφαλείς

«Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό» - Τι αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση για το πακέτο συστάσεων της Κομισιόν

Το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε την Τετάρτη (13/05) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει η ελληνική κυβέρνηση, με τον Στέλιο Πέτσα να δηλώνει: «Εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη ότι οι μετακινήσεις θα είναι ασφαλείς. Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό» 

Σε σχετική δήλωσή του, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε πως η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου «δεν ήταν αυτονόητη». Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο: «Και σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήξαμε στο σημερινό πλαίσιο, που σέβεται μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε.: Την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στόχος είναι η σταδιακή, με κοινούς κανόνες και προϋποθέσεις, αποκατάσταση των μεταφορών και του τουρισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η αποκατάσταση θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας. Ο κ. Πέτσας επισήμανε πως στο πλαίσιο που παρουσιάστηκε σήμερα ενσωματώνονται πολλές από τις ελληνικές προτάσεις, περιλαμβάνει προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.

«Συνεκτικός κρίκος του όλου πλαισίου είναι η “αρχή της μη-διάκρισης”», υπογράμμισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, εξηγώντας πως με βάση αυτή την αρχή, διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση ή το μέσο μεταφοράς.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να ενημερώνονται «με διαφάνεια και εγκυρότητα» για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας. «Όπως φαίνεται, η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού ανά 100.000 κατοίκους. Και αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως με το σημερινό πλαίσιο εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη ότι οι μετακινήσεις θα είναι ασφαλείς, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης. «Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό» ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.