23-09-2020

Βολές ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Νομοσχέδιο… πισωγύρισμα στο μεταναστευτικό

 

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το μεταναστευτικό στη Βουλή

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνεί τόσο με τη διαδικασία, όσο και με τις διατάξεις που περιλαμβάνει. Την ίδια ώρα, σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το μεταναστευτικό στη Βουλή για το ίδιο θέμα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου», καθώς η Βουλή δεν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, λόγω των μέτρων του κορονοϊού, ενώ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής».

«Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά επιλέγει να προσβάλει τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή, η οποία δεν βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο παρά τον τίτλο του, δεν συνιστά βελτίωση αλλά πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Έντονες επικρίσεις για το νομοσχέδιο

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «έρχεται να ολοκληρώσει το έργο που άφησε ημιτελές το Νοέμβριο, πριν ακόμα επανιδρυθεί το Υπουργείο, ο κος Χρυσοχοΐδης».

Θεωρεί, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση «αδιαφορώντας για τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας από το Δικαστήριο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιλέγει να νομοθετήσει όχι απλά εκτός, αλλά αντίθετα με το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών, της Σύμβασης της Γενεύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Περικόπτει την πρόσβαση στο δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος ασύλου»

Το νομοσχέδιο, προσθέτει η ανακοίνωση «στερεί από τους αιτούντες το δικαίωμα να επιλέγουν τη γλώσσα στην οποία θα γίνει η συνέντευξή τους» και «περικόπτει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στο δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου».

Επιπλέον, «διευρύνει την κράτηση για όλους όσους απορρίπτεται το αίτημα ασύλου τους, χωρίς τους όρους προστασίας του διεθνούς δικαίου» και «μεθοδεύει την απαξίωση του ΕΚΚΑ, του αρμόδιου φορέα για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα και συγκεντρώνει όλη τη διαχείριση στη νέα ειδική γραμματεία του Υπουργείου Μετανάστευσης».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση «συνεχίζει την συγκέντρωση στρατού μετακλητών οι οποίοι μπορούν να αναλαμβάνουν ακόμα και χρέη προϊσταμένου και να παρακάμπτουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Κριτική ασκεί και στα απόρρητα κονδύλια κατά των κυκλωμάτων δουλεμπόρων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «δημιουργεί ειδικό λογαριασμό πιστώσεων στο Υπουργείο κάτι το οποίο μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο στους φορείς της κυβέρνησης που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, θυμίζοντας σε όλους μας τις επικίνδυνες φαιδρότητες -που ευτυχώς απέσυραν- με τα πλωτά φράγματα του κυρίου Στεφανή».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος μπορεί γίνει μόνο με την εφαρμογή ενός αξιόπιστου εθνικού σχεδίου, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο, επιβεβαιώνοντας καθημερινά την διαχειριστική ανικανότητα και την ανευθυνότητά της και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των τοπικών κοινωνιών, των προσφύγων και των μεταναστών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί με πολύ γρήγορες διαδικασίες

«Βέλη» στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προκάλεσε την Παρασκευή (08/05) στη Βουλή το λεγόμενο μεταναστευτικό νομοσχέδιο που επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμαναν πως στόχος είναι η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και άσκησαν κριτική στην πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μαζικές προσλήψεις μετακλητών στο υπουργείο Μετανάστευσης απάντησε ο Νότης Μηταράκης, υποστηρίζοντας πως μόλις το 1,3% των υπαλλήλων είναι μετακλητοί

«Ε, δεν το λες και υπουργείο μετακλητών, αν δεν θέλεις να λαϊκίσεις», είπε μάλιστα, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Πρόσθεσε ακόμη, πως καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, όπως στη νομική υπηρεσία στην οποία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετούσε μόνο ένας δικηγόρος. «Κι αυτό συνέβη», όπως είπε, «γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει το 90% των δομών στη διαχείριση των ΜΚΟ».

Προς τούτο, την επόμενη εβδομάδα θα υλοποιηθούν, μάλιστα, οι αποφάσεις για την τοποθέτηση 32 διοικητών στις δομές τις οποίες ήλεγχαν οι ΜΚΟ. Ο υπουργός Μετανάστευσης επεσήμανε ακόμη, την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε πως η Ελλάδα διεκδικεί τη θέσπιση ενός μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσεων. Σε ότι αφορά στον διάλογο με την Τουρκία για το θέμα αυτό, βρίσκεται στον πάγο με ευθύνη της γείτονος.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Αδιαφάνεια, αδιαφορία και στρατιές μετακλητών κατήγγειλε η αντιπολίτευση
«Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, με fast track διαδικασίες, αλλάζει μέσα σε έξι μήνες το νόμο 4636 που ψήφισε το Νοέμβριο του 2019. Τον αλλάζει, όχι λόγω κορονοϊού, αλλά λόγω ανικανότητας να διαχειριστεί το εκρηκτικό μεταναστευτικό ζήτημα», είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Θεανώ Φωτίου.

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υποθάλπτει την αδιαφάνεια και στο προσφυγικό», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ίδια στιγμή που «πετάει στον Καιάδα τους ξεριζωμένους, δίνει άδειες διαμονής και χρυσή βίζα σε όσους έρχονται να κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα».

Τέλος, από πλευράς «Ελληνικής Λύσης», ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε κανονικές δομές σε ακατοίκητα νησιά.

«Τετραπλάσιες αποφάσεις για αιτήσεις ασύλου τον Απρίλιο», υπογράμμισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης την Πέμπτη (07/05). Έχοντας να αντιμετωπίσει το σωματείο συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, μαζί με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και άλλα σωματεία, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το άσυλο.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.