29-09-2020

Τσίπρας για εστίαση: Χιλιάδες επιχειρηματίες ξεκρέμαστοι και χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία, αν δεν δοθούν λύσεις (video)

 

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή 8 Μαΐου κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της εστίασης σχετικά με την απουσία σχεδίου στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το κρίσιμο είναι η οικονομική ενίσχυση, η στήριξη της εργασίας, η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και ένα γενναίο πρόγραμμα εγγυοδοτήσεων, μικροπιστώσεων για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάσταση «θεσμοθέτησης μισής εργασίας» που «θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις αν συνεχιστεί, με ραγδαία αύξηση της ανεργίας και λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις». Τόνισε ότι αν δεν δοθούν σύντομα απαντήσεις, «πολύ γρήγορα θα βρισκόμαστε με χιλιάδες επιχειρηματίες ξεκρέμαστους και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία».

Ειδικότερα, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι με τη σταδιακή επανεκκίνηση, σε αυτή τη δεύτερη φάση, δημιουργούνται σειρά ερωτημάτων, προβλημάτων και δυσκολιών, για τις οποίες πρέπει να δοθεί ο λόγος στους ανθρώπους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή «με πολύ μεγάλες πληγές, τις οικονομικές πληγές που προκάλεσε η πανδημίακυρίως στον χώρο της εστίασης».

«Ένας χώρος που παρά την κρίση κατάφερε να σταθεί όρθιος, τα τελευταία χρόνια με κάποιες προσπάθειες σημαντικής φοροελάφρυνσης -και ιδίως πέρυσι τέτοιο καιρό-, κατάφερε να έχει μια ελπίδα και προοπτική και ήρθε τώρα η υγειονομική κρίση και δημιουργεί ένα πλήγμα ανεπανόρθωτο και θα πρέπει να ψάξουμε γρήγορα να βρούμε τις λύσεις».

Ιδίως τώρα, είπε, «που ξεκινά η επανεκκίνηση της δραστηριότητας, χωρίς όμως να υπάρχει ένας σχεδιασμός, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τα σταθερά υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς να υπάρχει μια απάντηση για το πού ο κόσμος θα εξυπηρετείται εφόσον τα πρωτόκολλα αυτά απαγορεύουν την ύπαρξη των τραπεζοκαθισμάτωνόπως ήταν πριν».

Πρόσθεσε ότι επιπλέον δεν υπάρχει σχέδιο για την οικονομική στήριξη για τις απώλειες αυτών των μικρών και μεσαίων ως επί το πλείστον επιχειρήσεων που η δίμηνη παύση των εργασιών «τους στερεί τη δυνατότητα ακόμα και από το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης, πολλές έχουν χρέη και προς τις τράπεζες και προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Συνεπώς θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε σχέδιο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ξαναπάρουν μπρος με την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής», τόνισε, προσθέτοντας πως η αίσθησή του είναι ότι «αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει». Σημείωσε πως στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο μήνες έχει καταθέσει τις προτάσεις του «για την αξιοποίηση της μεγάλης οικονομικής παρακαταθήκης των 37 δισ. από το «μαξιλάρι» ώστε τώρα σε μια ώρα ανάγκης να δοθεί προκειμένου να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της, και ταυτόχρονα να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης μέσα από ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης καθώς και ένα ευρύτατο εγγυοδοτικό πρόγραμμα αξιοποιώντας τα 12 δισ. της ρευστότητας της ΕΚΤ».

«Δυστυχώς δεν βλέπουμε τίποτα από αυτά να έχει προχωρήσει», είπε, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε μια κατάσταση θεσμοθέτησης μισής εργασίας μέσω της εκ περιτροπής εργασίας και χρηματοδότηση της αναστολής της εργασίας και όχι της συνέχισης της απασχόλησης» , κάτι που «θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις αν συνεχιστεί, με ραγδαία αύξηση της ανεργίας και λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις». Επισήμανε ότι «οι προβλέψεις όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών μάς δείχνουν ότι η εικόνα θα είναι χειρότερη από την ύφεση της χειρότερης στιγμής που περάσαμε, δηλαδή του 2011», υπογραμμίζοντας ότι «άρα, πρέπει να δοθούν σύντομα απαντήσεις γι’ αυτόν τον κόσμο, γιατί φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα θα βρισκόμαστε με χιλιάδες επιχειρηματίες ξεκρέμαστους και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αποκάλυψη Παναγιωτόπουλου για δημιουργία νέου ναυστάθμου στην Κρήτη - «Ειλημμένη απόφαση»

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ακούσει τις προτάσεις των εκπροσώπων των φορέων από τον χώρο της εστίασης σε σχέση με την ευελιξία που προτείνεται για τα τραπεζοκαθίσματα στον δημόσιο χώρο.
«Ωστόσο, θέλω να πω ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια για να μη στηριχθούν με ρευστότητα και φοροελαφρύνσεις οι επιχειρήσεις» και πρόσθεσε ότι είναι λύσεις που πρέπει να δοθούν, στο μέτρο που δεν θα δημιουργείται μια λογική καταπάτησης δημόσιων χώρων σε βάρος των πολιτών, «αλλά με σχέδιο οφείλουμε να διευρύνουμε τον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων» . «Ωστόσο, επιμένω, το κρίσιμο είναι η οικονομική ενίσχυση, η στήριξη της εργασίας, η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και ένα γενναίο πρόγραμμα εγγυοδοτήσεων, μικροπιστώσεων για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Πέτσας για τα δύο εκατ. ευρώ στα κανάλια: Δεν θέλουμε να χειραγωγήσουμε κανέναν, αλλά να σώσουμε ζωές (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίλτος Πασχαλίδης: Έξοδος με τη σύντροφό του, Ανθή δύο μήνες μετά τη γέννηση της κόρης τους

Ο Μίλτος Πασχαλίδης με τη σύντροφό του, Ανθή δύο μήνες μετά τη γέννηση της κόρης τους έκαναν δημόσια εμφάνιση. Το ζευγάρι έδωσε το «παρών» στην...

Ο Γιάννης Μπέζος για τη σειρά «Παρουσιάστε»: Δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο η πλοκή της

Ο Γιάννης Μπέζος σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στη νέα σειρά του ΑΝΤ1 «Παρουσιάστε». Πώς προέκυψε η σειρά; Έχει αναφορές στην επιτυχία σας, «Της Ελλάδος τα...

Κυβέρνηση με… γούστα: Ο Παπαθανάσης παρήγγειλε μπανιέρα και διπλό κρεβάτι για το υπουργείο

Ένα αρκετά «προχωρημένο αναπτυξιακό έργο» φαίνεται πως προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, καθώς εν μέσω πανδημίας αποφάσισε να προχωρήσει σε... ανακαίνιση...

Θρήνος στην Αχαΐα: Πέθανε τρεις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της – Είχε διαγνωστεί με καρκίνο ενώ ήταν έγκυος

Έγινε μητέρα έπειτα από τρεις αποτυχημένες εγκυμοσύνες ωστόσο δεν θα δει το παιδί της να μεγαλώνει. Ο θάνατός της βύθισε στο πένθος την Αχαΐα με...

Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορονοϊού – Επιστρέφει Πειραιά (video)

Το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6 είχε την τιμητική του όταν έγινε το πλοίο με το οποίο επανεκκίνησε η κρουαζιέρα στη χώρα μας, όμως τώρα...

Επίσημη «κωλοτούμπα» και από το ΥΠΕΞ – Χαρακτηρίζει ως ιστορική τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

Προεκλογικά η «Συμφωνία των Πρεσπών» χαρακτηρίστηκε από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ως «προδοτική», «διχαστική», «καταστροφική», «μειοδοτική» και πολλά άλλα, συμμετέχοντας μάλιστα σε σχετικά...