02-06-2020

Πιερρακάκης: Συντονισμός των ψηφιακών δράσεων στην ΕΕ έναντι του κορονοϊού

Τι ειπώθηκε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ψηφιακές τεχνολογίες με στόχο την εξέταση των λύσεων που μπορεί να προσφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε ο Covid-19 ήταν το κεντρικό θέμα που συζήτησε την Τρίτη (05/05) – στην άτυπη τηλεδιάσκεψη – το Συμβούλιο των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύγκλιση του Συμβουλίου έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, με αίτημα που είχε υποβληθεί στον Κροάτη ομόλογό του Ολέγκ Μπούτκοβιτς.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε την ανάγκη του συντονισμού των ψηφιακών δράσεων για τα κράτη – μέλη, προκειμένου να υλοποιηθούν καλές πρακτικές για να διασφαλιστούν η υγεία των πολιτών, η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική συνοχή στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε στους ομολόγους του τις πλατφόρμες και τις εφαρμογές που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο τους τελευταίους δύο μήνες και όσες επισπεύστηκαν με σκοπό να μειώσουν την ανάγκη μετακίνησης των πολιτών αλλά και να βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρονται το gov.gr και η άυλη συνταγογράφηση που ήταν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης από την αρχή, καθώς και το «13033» που σχεδιάστηκε ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η τεχνολογία μπορεί να είναι κλειδί στη μάχη εναντίον του ιού και γνώμονάς μας είναι η χρήση της για την ενδυνάμωση των πολιτών. Οι λύσεις που αναζητούνται αυτήν τη στιγμή πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τις αρχές της αναλογικότητας, της ιδιωτικότητας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Από πλευράς μας, ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονισμένη δράση για τα επόμενα βήματα των κρατών – μελών όσον αφορά στην υλοποίηση σχετικών εφαρμογών. Επίσης, η προτεραιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών να αντανακλάται στον επόμενο πολυετή οικονομικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.