18-05-2021

Σύγκρουση στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Με αρκετά υψηλούς τόνους ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στην έναρξη της συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, ένσταση η οποία απορρίφθηκε, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηδάκης απέσυρε το άρθρο 99 του νομοσχεδίου που αφορά στη χρήση γης για τον Δήμο Αθηναίων, ανακοινώνοντας ότι θα δοθεί ολοκληρωμένη λύση στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε δύο μήνες. Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο επί της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου, όσο και επί των άρθρων, λέγοντας ότι δεν γίνεται καμία απολύτως παραβίαση του Συντάγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου και επί τεσσάρων άρθρων. Του άρθρου 44 για τη χρήση γης, του άρθρου 48 για τους δασικούς χάρτες, του άρθρου 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και του άρθρου 99 το οποίο αποσύρθηκε. Με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ επί της αντισυνταγματικότητας των άρθρων συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδο, να υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις δεν μπορεί να μετατραπούν σε συνταγματικό διάλογο.

«Όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι απολύτως σύμφωνα και με το Σύνταγμα αλλά και με τις αποφάσεις και τη νομολογία του ΣτΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «Θα λάβουμε σε μεγάλο βαθμό υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τους επιστημονικούς φορείς. Δεν είμαστε ούτε αλαζόνες, ούτε ερχόμαστε με δογματικές αντιλήψεις στη Βουλή, όταν έρχονται προτάσεις από τις επιστημονικές κοινότητες».

Αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις και απαντώντας στις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε: «Το νομοσχέδιο είναι επείγον να ψηφιστεί γιατί σειρά διατάξεων δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν μπορεί να περιμένουν το πρόβλημα με τη διαχείριση αποβλήτων στα νησιά, τα ζητήματα με τα μπάζα και τις πλαστικές σακούλες. Είναι επείγοντα τα ζητήματα και τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως με τους δασικούς χάρτες και τους αγρότες που είναι σε ομηρία, η επανεκκίνηση της οικονομίας γιατί έχουμε σοβαρά προβλήματα με τις καθυστερήσεις των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που φθάνουν και τα 8 χρόνια, όταν σε άλλες χώρες κάνουν μέχρι 100 μέρες».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «στο άρθρο για τη χρήση γης μπαίνει απλώς ένα γενικό πλαίσιο, στο άρθρο 48 επιταχύνουμε τη διαδικασία για το δασολόγιο που κληρονομήσαμε και δεν το στέλνουμε στις καλένδες, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, και θα χρειαζόμασταν 27 χρόνια για να ολοκληρωθεί και θα αφορούσε τη μισή Ελλάδα».

Από την πλευρά τους, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι η διαδικασία συζήτησης παραβιάζει και παρακάμπτει τον κανονισμό της Βουλής, «καθώς δεν μπορεί η Διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίζει κατά το δοκούν», όπως είπαν.

Όπως υποστήριξαν, με τις νέες διατάξεις παραβιάζονται τα δύο άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και το άρθρο 72 για τη διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια. Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο «για αντιθεσμική συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τη λογική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” και πέρα από κάθε επιταγή της δημοκρατίας». «Αυτή η αυτοκρατορική απόφαση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία», υπογράμμισε.

Ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης, παρέπεμψε για τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, στην ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Οικονόμου, αντέτεινε ότι η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου είναι ευθεία αμφισβήτηση της αρχής της δεδηλωμένης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος διαφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «σωστά προχωράμε στις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων για τη λειτουργική χρήση της Βουλής που δεν πρέπει να σταματά ούτε με πόλεμο».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, διαφώνησε με τη διαδικασία συζήτησης και αντέτεινε ότι η ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αφορούσε ζητήματα σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα, έκανε λόγο για σειρά άρθρων που παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα, με ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που ικανοποιεί το σύνολο των απαιτήσεων του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου καθώς, όπως είπε, η πλειοψηφία αποφασίζει σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ωστόσο συμφώνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας. «Εκτός από τα ζητήματα περί αντισυνταγματικότητας, το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο, εμπεριέχει πολλές φωτογραφικές διατάξεις που ασκούν βίαιη και ωμή επέμβαση στο περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Χήτας.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων. «Το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, ενώ παραβιάζει και την κοινοτική νομοθεσία», είπε και ζήτησε «την απόσυρσή του, ώστε να έρθει προς συζήτηση με ανοιχτή και όχι με κλειστή τη Βουλή».

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, αντέτεινε πως, σε ό,τι αφορά στο άρθρο 44 για τον χωροταξικό σχεδιασμό, «δεν γίνεται κανένας καθορισμός χρήσης γης, αλλά ορίζεται το πλαίσιο, το περιεχόμενο, οι όροι και οι προϋποθέσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αντινομία ή αντίφαση με τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του άρθρου 48, τονίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις προστατευόμενες περιοχές και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις του περιορίζουν, δεν επεκτείνουν τις δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών.

Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, τόσο επί της αρχής όσο και επί άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ