21-09-2020

Στο «τραπέζι» η πρόταση των λοιμωξιολόγων για την άρση των μέτρων – Συνάντηση στο Μαξίμου

 

Τι εξετάζεται για την εκπαίδευση

Ξεκινά το Σάββατο 25 Απριλίου η κρίσιμη σύσκεψη για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, με βάση την πρόταση της επιτροπής λοιμωξιολόγων που θα «πέσει» στο τραπέζι. Την εν λόγω πρόταση παρέδωσε στον πρωθυπουργό στις 10 το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στις δώδεκα το μεσημέρι υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ξεκινήσει η γενική σύσκεψη της ομάδας άρσης των μέτρων. Σε αυτή θα μετέχουν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρόκειται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα στάδια της άρσης των μέτρων.

Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ύστερα από όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι. Μάλιστα υπάρχουν πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, όσο και με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Πάντως από τα μέχρις στιγμής δεδομένα δεν ανατρέπεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, καθώς όλα όσα συνέβησαν στο Περιστέρι συμπίπτουν με την ημερομηνία εξόδου από τα μέτρα. Παράλληλα, εδώ και αρκετή ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, καθώς συζητούν για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι από τις 11 Μαΐου μέχρι και τον Ιούνιο να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης. Θεωρείται, όμως, δεδομένο ότι στον εκπαιδευτικό τομέα αλλά και στους υπόλοιπους που θα ανοίξουν αν χρειαστεί θα διακοπούν εκ νέου, αν ο κορονοϊός παρουσιάσει επιδημιολογική έξαρση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Η κατηγορία της «πολιτικής απάτης» στοιχειοθετείται (video)

Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι του Μαξίμου

– O ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας θα πρέπει να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο, βάζοντας δεδομένα και τεχνολογία στην καρδιά των αποφάσεων.

– Σε δεύτερο στάδιο θα χρειαστεί να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για την νοσηλεία όσο και την διάγνωση για το σύνολο του πληθυσμού, καθώς και της ανάπτυξης των δυνατοτήτων μας για τηλεϊατρική.

– Αναγκαία είναι η άμεση επικοινωνία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τον συντονισμό των δράσεων και την κατάρτιση ολοκληρωμένης μελέτης Ανάλυσης και Εκτίμησης Επιπτώσεων σχετικά με την προστασία δεδομένων.

– Για τη μετανάστευση και τον Τουρισμό, προβλέπεται ότι θα συγκεκριμενοποιηθεί και θα επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο μετακίνησης εντός και εκτός χώρας.

– Για τις ευπαθείς ομάδες προτείνεται η συνέχιση της διαμονής και εργασίας από το σπίτι έως την μείωση του ρίσκου μετάδοσης σε αποδεκτά επίπεδα.

– Η σταδιακή επιστροφή στα σχολεία θα πρέπει να γίνει με την προϋπόθεση ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να παραμείνουν κατ’ οίκον και να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

– Θα υπάρξει έμφαση στην επαναλειτουργία κλάδων που σχετίζονται με εξαγωγές και με την επάρκεια της προσφοράς αγαθών στην εσωτερική αγορά, καθώς και στην ενθάρρυνση για τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου ακόμα και από μικρές επιχειρήσεις. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα τηλε-εργασίας θα πρέπει την εφαρμόζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των ωρών εργασίας του προσωπικού τους.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.