20-04-2021

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο «χαλάρωσης» των μέτρων που προτείνει η επιτροπή (video)

Τι προβλέπει για ευπαθείς ομάδες, παιδιά και εργαζόμενους

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθεί αύριο, Παρασκευή η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Το ζήτημα θα συζητηθεί στις 10:00 σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού και των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού προηγηθεί η οριστικοποίηση κρίσιμων λεπτομερειών, ενόψει και του σχετικού διαγγέλματος που αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα, 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με τη Huffpost Greece, οι ειδικοί σταθμίζουν πρωτίστως τα επιστημονικά – ιατρικά δεδομένα, ενώ στη συνέχεια συνεκτιμώνται οι επιχειρησιακές δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού, οι δυνατότητες αλλά και οι ανάγκες του ιδιωτικού τομέα και της εθνικής οικονομίας, οι πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο πεδίο της εργασίας ή της καθημερινότητας στο σπίτι, αλλά και η χρονική περίοδος που διανύουμε – προ του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου.

Το βάθος χρόνου των δύο μηνών αποτελεί κεντρικό στοιχείο, καθώς θα επιτρέπει στους επιστήμονες και στην κυβέρνηση να μετρούν, να επανεκτιμούν και να αναδιαμορφώνουν, σύμφωνα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όλες τις προβλέψεις και τις ημερομηνίες.

Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά, ενώ και εκτός του χρονοδιαγράμματος προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες, σε σχέση με την επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι του Μαξίμου

– O ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας θα πρέπει να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο, βάζοντας δεδομένα και τεχνολογία στην καρδιά των αποφάσεων.

– Σε δεύτερο στάδιο θα χρειαστεί να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για την νοσηλεία όσο και την διάγνωση για το σύνολο του πληθυσμού, καθώς και της ανάπτυξης των δυνατοτήτων μας για τηλεϊατρική.

– Αναγκαία είναι η άμεση επικοινωνία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τον συντονισμό των δράσεων και την κατάρτιση ολοκληρωμένης μελέτης Ανάλυσης και Εκτίμησης Επιπτώσεων σχετικά με την προστασία δεδομένων.

– Για τη μετανάστευση και τον Τουρισμό, προβλέπεται ότι θα συγκεκριμενοποιηθεί και θα επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο μετακίνησης εντός και εκτός χώρας.

– Για τις ευπαθείς ομάδες προτείνεται η συνέχιση της διαμονής και εργασίας από το σπίτι έως την μείωση του ρίσκου μετάδοσης σε αποδεκτά επίπεδα.

– Η σταδιακή επιστροφή στα σχολεία θα πρέπει να γίνει με την προϋπόθεση ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να παραμείνουν κατ’ οίκον και να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

– Θα υπάρξει έμφαση στην επαναλειτουργία κλάδων που σχετίζονται με εξαγωγές και με την επάρκεια της προσφοράς αγαθών στην εσωτερική αγορά, καθώς και στην ενθάρρυνση για τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου ακόμα και από μικρές επιχειρήσεις. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα τηλε-εργασίας θα πρέπει την εφαρμόζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των ωρών εργασίας του προσωπικού τους.

– Εξετάζεται ήδη και για το ορατό μέλλον η ιδέα της εφαρμογής διαβατηρίου αντισωμάτων για ασθενείς με αντισώματα ή εμβόλιο (σε δεύτερο στάδιο) βασισμένη πάνω στην τεχνολογία blockchain.

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ