07-05-2021

ΣΥΡΙΖΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας

Τι συζητήθηκε και για την αναγκαία ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση

Η εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης που αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, όπως και της κατάστασης της οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη (26/03). Η Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, συζήτησε, επίσης, και εκτίμησε την κατάσταση στην Ευρώπη υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει αρχικά, στο πεδίο της δημόσιας Υγείας ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να σταματήσει να ολιγωρεί και να πάρει τώρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να προχωρήσει δηλαδή, όπως αναγράφεται σε σχετική ανακοίνωση «την άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας της χώρας».

Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη να ενσωματώσει στον συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας όλες τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας: τα κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα περιφερειακά ιατρεία και τους ΤΟΜΥ, καθώς και να εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα υλικά για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού τις μονάδες υγείας.

Καλεί σε επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης καλεί στη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ήδη υλοποιούν πολλές χώρες, αλλά και σε παροχή εξοπλισμού προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο μπορεί να κάνει ως 1.000 τεστ την ημέρα.

Στο πεδίο της οικονομίας, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως είναι απαραίτητη μια γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση. Όπως αναφέρει, δεν αρκούν μόνο τα εγγυοδοτικά εργαλεία ή η αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων, καθώς οι επιχειρήσεις χρειάζονται απευθείας ενισχύσεις σε χρήμα τώρα και όχι εκ των υστερών, γιατί τότε θα είναι πλέον πολύ αργά. Υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, υπάρχει και το «μαξιλάρι» ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον χρειαστεί, τονίζει, προσθέτοντας ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, η Πολιτική Γραμματεία καταγγέλλει πως τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. «Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών, που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «πρόκειται για μέτρα που αφενός μετακυλίουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους και, αφετέρου, θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση της ανεργίας». «Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας», υπογραμμίζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνεται πως η Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη (26/03) έχει ξεχωριστή σημασία για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο. «Η ηγεσία της ΕΕ οφείλει να πάρει μέτρα εδώ και τώρα εκτός του συνήθους πλαισίου που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι αναγκαία μια γενναία δέσμη μέτρων επεκτατικής πολιτικής, ώστε η ΕΕ να μην οδηγηθεί ξανά σε κρίση, η οποία, εκτός των άλλων, θα δοκιμάσει ακόμα και τη συνοχή της», σημειώνει. Χαρακτηρίζει δε «επιτακτική υπό τις παρούσες συνθήκες» την ανάγκη «έκδοσης ευρωομόλογου, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να αμοιβαιοποιηθεί το χρέος μεταξύ των χωρών της ΕΕ», κάτι που αποτελεί «την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει τις οργανώσεις του, όλα τα στελέχη και τα μέλη του, στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς την αλληλεγγύη. Το κόμμα μας, σε συνεργασία με τους φορείς της Πολιτείας και την αυτοδιοίκηση, αλλά και μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό δηλώνει “παρών” σε αυτή τη μάχη. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να βγούμε νικητές», καταλήγει η ανακοίνωση της Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ