07-05-2021

Πέτσας: Τι είπε για κορονοϊό και ιδιωτικές ΜΕΘ – Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης (video)

Τι θα ισχύσει για τους ιδιώτες παρόχους υγείας

«Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια διπλή κρίση» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στο προσφυγικό και την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέλυσε τους τρεις άξονες στους οποίους κινείται η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ιού και χαρακτήρισε fake news τα δημοσιεύματα περί δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια» σχολίασε επίσης σχετικά με επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση και έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο στήριξης των εργαζομένων στις ΜΕΘ, για την αποζημίωση των νοσηλευομένων αλλά και την αποζημίωση για τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.

Όπως είπε, η αποζημίωση για τις ΜΕΘ αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές που πρέπει να πληρωθούν. Σημείωσε ότι για τις κλίνες αυτές η τιμή αποζημίωσης εξισώθηκε με την τιμή του ΕΟΠΥΥ για κλίνες εντός ΕΕ και πρόσθεσε ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης στα ιδιωτικά διαγνωστήρια θα μειώνεται όσο αυξάνονται τα τεστ, φτάνοντας πιο χαμηλά κι από την τιμή του Παστέρ.

«Συνεργαζόμαστε με τους ιδιώτες παρόχους υγείας. Θα προχωρήσουμε και ίσως στο μέλλον να φτάσουμε και στον βαθμό επίταξης, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των ελλήνων φορολογουμένων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ΜΕΘ. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;» πρόσθεσε.

 

Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, πριν από δύο μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά Covid-19. Σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813 εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό  είναι μέχρι σήμερα 2.158. Το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» το «ΝΙΜΤΣ», πτέρυγα στο «Αγία Βαρβάρα» και το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΑΤΤΙΚΑ» στην Ελευσίνα, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε προσλήψεις και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί, 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Στο μεταξύ, έχουν εγκριθεί – όπως υπογράμμισε- 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας δηλαδή κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων.

«Δεν υπάρχουν δεντρόλεφτα»

«Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να διευρυνθεί η περίμετρος των ατόμων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα τύχουν της στήριξης του Κράτους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθούν πολιτικές αξιοποίησης  ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

«Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Σε μια επιχείρηση για να πληρώσει εργαζόμενους και προμηθευτές, πρέπει να υπάρχουν έσοδα. Γι’ αυτό επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία, απαγορεύοντας τις απολύσεις και ταυτόχρονα αναστείλαμε υποχρεώσεις των επιχειρήσεων» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ