30-03-2020

Τσακαλώτος: Η Ευρώπη να κόψει χρήμα, να δώσει λεφτά στον κόσμο – Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ (video)

Θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα σε δραστικά μέτρα όσον αφορά στην οικονομία, είπε ο πρώην υπουργός

Την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε να δεσμευτεί για μόνιμες θέσεις στο σύστημα υγείας, για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των ευάλωτων ομάδων, αλλά και για την απαραίτητη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας εξέφρασε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, μιλώντας παράλληλα για τον ρόλο που θα πρέπει να παίξει η Ευρώπη.

Τόνισε ότι αυτή δεν είναι η στιγμή να στηριχθεί κανείς στον εθελοντισμό γιατί τώρα «είναι η στιγμή να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στο σύστημα υγείας, να προχωρήσουμε σε μόνιμες προσλήψεις».

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε πιο δραστικά μέτρα

Σημείωσε ότι όλα αυτά χρειάζονται χρήματα, αλλά τώρα που η κρίση επηρεάζει όλη την Ευρώπη υπάρχει διαφορετική αντίδραση από το 2010. Και αυτό, όπως είπε, είναι μια σημαντική αλλαγή γιατί σήμερα η Ελλάδα δεν είναι η εξαίρεση. «Και έτσι έχουμε τη δυνατότητα όπως και οι άλλες χώρες να κάνουμε τις απαραίτητες δαπάνες. Θα πρέπει λοιπόν η Κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα σε δραστικά μέτρα. Αυτό εξάλλου θα έκανε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος αν ήταν στη θέση του Υπουργού Οικονομικών».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το πρόβλημα με το να κάνεις περιορισμένα μέτρα στην αρχή και στη συνέχεια ανάλογα με τις εξελίξεις να τα επεκτείνεις είναι ότι δεν δημιουργείς τις απαραίτητες συνθήκες για να αλλάξουν οι προσδοκίες στην οικονομία και να ξεπεραστεί η κρίση.

Για το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ

Συγκεκριμένα επεσήμανε πως τα 533 ευρώ τον μήνα για κάθε εργαζόμενο (σ.σ. τα 800 ευρώ για 1,5 μήνα) δεν είναι αρκετά και πως έπρεπε να καλυφθεί πλήρως ο μισθός των εργαζομένων. Γιατί αφενός πρέπει να βοηθηθεί ο κόσμος τώρα, αφετέρου όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να κάνει δαπάνες και να στηριχθεί η οικονομία. Δεν δίνει την ώθηση όταν τελειώσει αυτή η κρίση να μπορεί να ανακάμψει η οικονομία.

Να κόψει χρήμα η Ευρώπη

Σημείωσε όμως ότι και η Ευρώπη είναι «πίσω από την καμπύλη» καθώς δεν αρκεί η ρευστότητα και η δανειοδότηση. Γιατί η ρευστότητα και η δανειοδότηση δημιουργούν χρέη. Αυτό φάνηκε και όταν η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνιο όπου πολύς κόσμος είχε πολύ χρέος. Έτσι παρόλο που είχαμε ανάπτυξη δεν μπορούσε να ξοδέψει. Για αυτό είπε πως χρειάζεται η Ευρώπη «να κόψει χρήμα να δώσει λεφτά στον κόσμο και όχι μόνο δάνεια και καθυστερήσεις πληρωμών».

Ο τέως υπουργός Οικονομικών έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι χρειάζεται να περιοριστεί το αρνητικό οικονομικό σοκ και να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης.

Γιατί «αν μπορείς να κρατήσεις τους μισθούς, τις θέσεις απασχόλησης, να δώσεις χρήματα και όχι μόνο δάνεια θα φύγουμε πιο γρήγορα από την κρίση. Και αυτό είναι που θέλουμε όλοι» συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.