30-03-2020

Μια ανάσα από την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας – Νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Συνεχείς οι συσκέψεις του Πρωθυπουργού - Τα σενάρια που εξετάζονται

Παρά τις αυστηρές συστάσεις της κυβέρνησης και τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι οι άσκοπες μετακινήσεις θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους, οι πολίτες των αστικών κέντρων συνεχίζουν την έξοδο προς την επαρχία, τις βόλτες στις παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους και πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ακόμα πιο κοντά, η οποία όπως φαίνεται θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 18.00 της Κυριακής.

Η κυκλοφορία πολιτών έξω δεν ήταν στον βαθμό των προηγούμενων ημερών, αλλά και πάλι βρέθηκε έξω κόσμος χωρίς λόγο, οπότε στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν, πλέον, τα πιο αυστηρά μέτρα.

κορονοϊός παραλία Φλοίσβος κόσμος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας άφησε – ξανά – ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο στο «OPEN TV». Την ίδια ώρα που το «Έθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει το απόρρητο σχέδιο της κυβέρνησης για το lockdown. Συνεχείς οι συσκέψεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας είχε συζητηθεί στο Μαξίμου από την περασμένη Παρασκευή (20/03) με χρονικό ορίζοντα τη Δευτέρα (23/03) και οι όποιες ανακοινώσεις – εάν πράγματι ληφθεί η απόφαση – θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος. Προς το παρόν πάντως, το Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πρωί υπήρξε τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν λοιμωξιολόγοι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και επανεξετάστηκε το θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της ολικής απαγόρευσης πτήσεων, αλλά κάτι τέτοιο αποκλείστηκε καθώς εμπλέκονται και ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Αντιθέτως η απαγόρευση της κυκλοφορίας φαίνεται πως κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης κέρδισε κι άλλο έδαφος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται για συγκεκριμένους και μόνο λόγους, ήτοι: για εργασία, προμήθεια φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων, πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία κτλ.

Το χαλί έχει στρωθεί ήδη από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το Σάββατο (21/03), η οποία προβλέπει τους όρους σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε απόφαση για δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας προκειμένου ν’ αποφύγει την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό.

Εάν πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει το εν λόγω μέτρο, αναμένεται η εξειδίκευσή του να γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς – να διευκρινίσουν, δηλαδή, τις περιπτώσεις για τις οποίες θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, αλλά και τη διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί.

Τα τρία σενάρια στο τραπέζι του Πρωθυπουργού:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο τραπέζι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή τρία διαφορετικά σενάρια

  • Η αναστολή των πτήσεων, η οποία συζητιέται έντονα στα κυβερνητικά γραφεία
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους, καθολική
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας μόνο για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες

Τις επόμενες ώρες, λοιπόν, θα φανεί τελικά ποιες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από το Μαξίμου.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Η Κυριακή θεωρείται, μάλιστα, καθοριστική ημέρα. Δεν είναι βεβαίως μόνο στην Ελλάδα που οι συσκέψεις είναι συνεχείς για πιθανή αυστηροποίηση των μέτρων. Στη Γερμανία συμβαίνει κάτι ανάλογο, αφού όλη η Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα στις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ιταλία, αλλά και στην ραγδαία εξάπλωση του ιού στην Ισπανία. Σε τηλεδιάσκεψη η Άγκελα Μέρκελ θα αποφασίσει εάν θα επιβληθεί και στη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου γενική απαγόρευση εξόδου.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προειδοποιήσει στο τελευταίο διάγγελμά του πως η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσε το Σάββατο (21/03) πως όλα τα «όπλα» είναι στο τραπέζι. Το ενδεχόμενο απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό.

Τι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «αξιολογούμε κάθε μέρα τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί». Εξήγησε ότι τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι “πάμε καλά” αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός γιατί οι επόμενες δυο εβδομάδες «είναι πολύ κρίσιμες». «Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει», απάντησε χαρακτηριστικά στο ερώτημα για ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Για ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε άτομα άνω των 65 ετών, είπε ότι υπάρχουν πολλές αποφάσεις που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας μπούσουλας που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς».

Απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να πειθαρχήσουν στις οδηγίες και να μείνουν στα σπίτια τους. Ο κ. Πέτσας είπε ότι κάποιοι θεώρησαν αυτή την ανάπαυλα ως διακοπές, ενώ δεν είναι. «Είναι ένας πόλεμος που πρέπει να κερδίσουμε. Ακόμη και αυτοί που ταξίδεψαν να μείνουν σπίτι τους να μην έρθουν σε επαφή με τις κοινωνίες και διασπείρουν τον ιό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της έκτακτης στήριξης και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι θα στηριχθεί όποιος έχει ανάγκη αλλά αυτό δεν σημαίνει «ανοίξαμε και σας περιμένουμε και όποιος περνάει απ’ έξω θα πετάμε χρήματα φορολογουμένων».

Τι είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος

«Απαιτείται ενότητα, ισχυρή αλληλεγγύη και πειθαρχία», τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και συμπλήρωσε: «Θα ζήσουμε μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες που μπορεί να χαρακτηρισθούν πολεμικές και για το λόγο αυτό πρέπει όλοι να κινηθούμε με ενότητα, αλληλεγγύη και πειθαρχία».

Εκτίμησή του είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων συμπεριφέρεται θετικά και επέκρινε την συμπεριφορά εκείνων που έφυγαν για τα χωριά τους το σαββατοκύριακο με κίνδυνο να διασπείρουν τον ιο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε μέτρο που θα διασφαλίζει την υγεία των πολιτών. Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να καλύπτει και τις ανάγκες τροφοδοσίας σε εκείνους που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους και ευχαρίστησε για το έργο τους τόσο τους γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, όσο και τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, και κυρίως τους
εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση η οποία δεν πρόκειται να τελειώσει αύριο το πρωί. Θα ζήσουμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες οι οποίες μπορούν να χαρακτηρισθούν πολεμικές συνθήκες. Και θα πρέπει, αν θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα και ως κοινωνία να τα καταφέρουμε, να κινηθούμε με απόλυτη ενότητα και ισχυρή αλληλεγγύη. Ισχυρή και μακροχρόνια αλληλεγγύη, γιατί διαφορετικά δεν βγαίνει πέρα. Πιστεύω ότι οι Έλληνες, σε αυτό το πρώτο διάστημα, σε μεγάλο βαθμό έχουν συμπεριφερθεί θετικά. Έχουν ανταποκριθεί στα αντανακλαστικά που έδειξε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, γιατί πιστεύω ότι πήραμε έγκαιρα μια σειρά μέτρα για να μην επεκταθεί ο κορονοϊός – και σίγουρα πιο έγκαιρα από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης- αλλά πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση ότι αυτό δεν φτάνει και ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Μπορεί να έλθουν μέρες οι οποίες θα είναι ημέρες που θα δοκιμαστούν τα πάντα στη χώρα και επομένως πρέπει να πειθαρχήσουμε. Η μεγάλη πλειονότητα νομίζω ότι συμπεριφέρεται θετικά. Δυστυχώς όμως υπάρχει μια μια μερίδα συμπολιτών μας που το έχει πάρει στην πλάκα ή το βλέπει με ανευθυνότητα. Και ξέρετε, και λίγοι που είναι το πρόβλημα δημιουργείται. Αυτοί που έφυγαν και πήγαν το σαββατοκύριακο στα χωριά τους είναι βέβαιο ότι κάποιοι από αυτούς έχουν τον κορονοϊό και είναι βέβαιο ότι κάποιοι από αυτούς κάπου τον έχουν μεταδώσει».

Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόσθετων περιοριστικών μέτρων ο κ.
Θεοδωρικάκος απάντησε: «Επιβάλλεται η κυβέρνηση να εξετάζει κάθε μέτρο προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών. Την υγεία του συνόλου των Ελλήνων. Γιατί αυτή η κρίση μας μαθαίνει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή. Και νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να μετακινούμαστε μόνο για να πάμε στη δουλειά μας- εφ’ όσον πρέπει να πάμε και δεν εργαζόμαστε από μακριά- ή να πάμε στον γιατρό ή στο φαρμακείο και στο super market για να προμηθευτούμε τα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτή είναι η δυνατότητα και η ελευθερία που έχουμε. Δεν μπορεί να θέλουμε τίποτα παραπάνω γιατί οτιδήποτε παραπάνω αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και για μας και για την οικογένειά μας και για το σύνολο της κοινωνίας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση.

«Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι θα κληθούν στους επόμενους μήνες να προσφέρουν σε δύο τομείς κρίσιμες υπηρεσίες. Ο πρώτος είναι ο τομέας της κοινωνικής αλληλεγγύης. Υπάρχει το σπουδαίο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει με πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό που προέρχεται από τα ΚΑΠΗ, τα ΚΔΑΠ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές που έχουν κλείσει μεταφέρονται στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για να διασφαλίσουμε ότι οι συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας που πρέπει να μένουν στο σπίτι και είναι αβοήθητοι, έχουν τα φάρμακά τους, έχουν τα είδη πρώτης ανάγκης και θα έχουν και ψυχολογική υποστήριξη. Εξετάζουμε και τη δυνατότητα να επεκτείνουμε, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ακόμα και περισσότερο αυτό το πρόγραμμα, προκειμένου να διασφαλίσουμε και την τροφοδοσία των ανθρώπων οι οποίοι περιέρχονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, γιατί η κρίση αυτή αφήνει ήδη ανέργους, επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή κλείνουν γιατί δεν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο».

Ερωτηθείς πώς προσδιορίζεται ο όρος «τροφοδοσία» είπε: «Στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, να επιβιώσουν, να έχουν το φαγητό της ημέρας», Και συμπλήρωσε: «Εξετάζουμε τις δυνατότητες που έχουμε είτε μέσω αυτού του Προγράμματος είτε μέσω άλλου Προγράμματος που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Όταν λέω μακροχρόνια αλληλεγγύη το εννοώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε του ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους και αβοήθητους γιατί αρκετές χιλιάδες περιέρχονται πλέον σ’ αυτήν την κατάσταση».

Ο δεύτερος τομέας εργαζομένων από το χώρο της Αυτοδιοίκησης που που ο κ. Θεοδεωρικάκος ευχαρίστησε ήταν της καθαριότητας. «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο αν δίπλα στον κορονοϊό βρεθούμε να έχουμε προβλήματα στο χώρο τη ς καθαριότητας». Γι΄αυτό, όπως είπε: Πρώτον, καθιερώσαμε παντού τις δύο βάρδιες ώστε αν κάποιοι προσβληθούν κάποιοι εργαζόμενοι να μη σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεύτερον, έχουμε δώσει τη δυνατότητα στους δημάρχους να προσλάβουν, με τετράμηνα, κι άλλους εργαζόμενους, για να μη μείνουν οι πόλεις χωρίς καθαριότητα. Δόθηκαν 10,7 εκατ. ευρώ στους δημάρχους για να προμηθευτούν υλικά για την ασφάλεια των εργαζομένων. Τρίτον, λόγω της έκτακτης κατάστασης έχουμε δώσει τη δυνατότητα να κάνουν απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες».

Και πρόσθεσε: «Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στους εργαζόμενους στην καθαριότητα στους Δήμους. Γιατί κι εκείνοι κάνουν μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά . Δεν σώζουν ανθρώπινες ζωές, με την έννοια που το κάνουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι οι σύγχρονοι ήρωες της καθημερινότητας γιατί δοκιμάζονται σκληρά. Εκείνοι, εργάζονται εκεί που δεν υπάρχουν τα φώτα και εξασφαλίζουν την καθαριότητα και κανονική ζωή στις πόλεις».

Οι προειδοποιήσεις του Νίκου Χαρδαλιά το Σάββατο (21/03) ήταν άκρως δραματικές. Χρειάστηκε να θυμίσει ακόμη και την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία. «Στο χέρι όλων μας είναι η μέγιστη υπευθυνότητα, να μη χαθούν άλλοι άνθρωποι από δική μας απερισκεψία και εγωισμό», είπε και κάλεσε τους πάντες να τηρήσουν τρεις οδηγίες: Μένουμε σπίτι. Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρει πως ακόμη και το γενικό lockdown βρίσκεται στο τραπέζι. Αποκαλύπτει δε πως ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον στρατό.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.