29-10-2020

Μητσοτάκης: Διακινητής μεταναστών η Τουρκία – Στήριξη 700 εκ. ευρώ από την ΕΕ (video)

Αιχμές και μηνύματα και προς την Τουρκία και προς την ΕΕ

Συνέντευξη τύπου με την ηγεσία της ΕΕ παραχώρησε ο πρωθυπουργός από τον Έβρο όπου πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να βρίσκονται στα σύνορα της χώρας.

Στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε και επίσημο διακινητή μεταναστών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, με χαρακτηριστικά επιβολής εθνικού εδάφους.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι από την άλλη πλευρά έγινε χρήση βίας προκειμένου να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, ρίχνοντας -όπως είπε ο πρωθυπουργός- δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.

Τόνισε δε, ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν την είσοδο 24.000 ατόμων, προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις αλλά και διασώσεις στα θαλάσσια σύνορα. «Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας συνάμα τους άνδρες και τις γυναίκες των ελληνικών Αρχών για τη δουλειά και το έργο τους.

«Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού ο οποίος επανέλαβε ότι «τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά της ΕΕ για την έλλειψη κοινής πολιτικής ασύλου, τονίζοντας ότι περιμένει να δει και έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ποιοι συμμετέχουν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στην Αλεξανδρούπολη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».

Σαρλ Μισέλ: «Είμαστε μαζί σας»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε:  «Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Πρόσθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».

Επίσης σημείωσε ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον».

«Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.

Με ελικόπτερο πάνω από τον Έβρο

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί.

Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Εκεί είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων.

Επισκέφτηκαν το σημείο που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Επίσης, προβλήθηκε βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας μεθοδεύεται από την Τουρκία.