02-03-2021

ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση: Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών – Να μη δικαιωθούν οι επιδιώξεις Ερντογάν

Τι αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγο πριν από τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

Οι ώρες είναι κρίσιμες στο προσφυγικό και λίγο πριν από τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει άμεσα τις ιδεοληψίες της και να προχωρήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στην αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά ευπαθών ομάδων, σήμερα κιόλας, στην ενδοχώρα»..

«Οι εξελίξεις που έχουν προκύψει λόγω της ραγδαίας αύξησης των προσφυγικών ροών, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων που θα ανακουφίσουν τα νησιά μας», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ δύσκολη, την Κυριακή (01/03) είχαμε επεισόδια στη Μυτιλήνη, όταν κάποιοι εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων. Οι διακινητές από την πλευρά της Τουρκίας εδώ και ώρες… μεταφέρουν και στέλνουν ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, καθώς στον Έβρο τα σύνορα είναι κλειστά.

«Φτάνει πια με τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τις προχειρότητες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως «η πρώτιστη ευθύνη της κυβέρνησης τούτες τις ώρες είναι να μην επιτρέψει να αποσταθεροποιηθούν άλλο τα ακριτικά νησιά μας, γιατί τότε είναι που θα δικαιώσει πλήρως την επιλογή Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως εργαλείο για την επίτευξη των γεωπολιτικών του επιδιώξεων».

Με παρουσία και στον Έβρο

Στο συνοριακό σημείο στις Καστανιές και στο Φυλάκιο 1 βρέθηκε, το Σάββατο (29/02), κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου με τη συμμετοχή της βουλευτή Νατάσας Γκαρά, η οποία ζήτησε την άμεση εκπόνηση επιχειρησιακού εθνικού σχεδίου από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει την άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας πως το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. «Με την κατάθεση ενός σχεδίου που προφανώς θα διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης», όπως είπε.

Η κ. Γκαρά που συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξέφρασε τη συμπαράσταση της σε όλους όσοι επιχειρούν αυτή τη στιγμή με αποτελεσματικότητα στην πρώτη γραμμή, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τόνισε ότι η κυβέρνηση «οφείλει να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να απαιτήσει την άμεση παρέμβαση της ΕΕ ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον Έβρο και τα νησιά. Επιπλέον ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να πιέσει την ΕΕ ώστε η τελευταία να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης (ΕΕ- Τουρκίας) αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της».

«Δεν είναι η ώρα της επικοινωνιακής ρητορείας αλλά της ευθύνης και της εθνικής συνεννόησης», είπε, για να συμπληρώσει: «Ας ελπίσουμε ο κ. Μητσοτάκης να το κατανοήσει πριν να είναι εξαιρετικά αργά».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ