28-02-2021

Κυβερνητικές πηγές για τον Έβρο: 9.972 άτομα προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα σε 24 ώρες (video)

Δεύτερη νύχτα έντασης στον Έβρο: Χημικά, συλλήψεις και ενίσχυση των δυνάμεων

Για την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο λόγω του προσφυγικού πήραν θέση κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τη 2η νύχτα έντασης. Τόνισαν πως 9.972 άτομα προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα σε 24 ώρες. Η Ελλάδα ενίσχυσε τις δυνάμεις της (αστυνομία, στρατός) στην περιοχή, δίνοντας μάχη με χημικά και δακρυγόνα (τα πέταγαν και από άλλη πλευρά με τη συνδρομή των τούρκων συνοριοφυλάκων), ενώ έγιναν και 73 συλλήψεις.

Στον Έβρο βρίσκονται από το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Αλκ. Στεφανής. Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί, λέγοντας πως ανοίγει τα σύνορα, να πλήξει και να εκβιάσει την Ευρώπη, μετά και τις απώλειες που είχε στο Ιντλίμπ της Συρίας…

Σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου (29/02) οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων. «Από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9.972 άτομα. Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. Έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία. Ο στρατός καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες», αναφέρουν.

«Γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως. Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί από το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον συμπληρώνουν: «Χθες, κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν».

Στον Έβρο βρίσκονται από το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος. Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Στη Λέσβο, στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου (29/02), έφτασαν τουλάχιστον 220 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τούρκος διακινητής δηλώνει προκλητικά ότι για κάθε βάρκα που περνά το Αιγαίο αποκομίζουν 2.000 ευρώ.

Στεφανής: Αντιμετωπίσαμε 9.600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας

Για περίπου 9.600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας έγιναν κατά την διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου (29/02), αποκάλυψε ο Υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο κ. Στεφανής μιλώντας στον ΣΚΑΙ λίγο πριν αποχωρήσει για τα σύνορα, τόνισε πως όλες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και εξήρε το έργο των ενόπλων δυνάμεων και έκανε λόγο για δεύτερη μέρα έντασης. Παράλληλα ζήτησε από όλες τους Έλληνες ομοψυχία ενώ παρατήρησε πως οι ροές προσφύγων και μεταναστών είναι αδύνατον να έρχονται στο σύνολο τους από την Ιντλίμπ.

Ο κ. Στεφανής εκτίμησε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπαίνουν στη διαδικασία να περιορίσουν την πορεία των προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα. Τόνισε, ακόμα, πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των συνόρων μας σε στεριά και θάλασσα και κατέληξε λέγοντας ότι «φυλάμε τα σύνορα μας, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι στον Έβρο βρίσκονται από το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Αλκ. Στεφανής. Στην περιοχή έχουν σταλεί τεθωρακισμένα και 1.000 αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό, ακόμη τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ μετέβησαν στον Έβρο ως ενίσχυση στην προσπάθεια να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με την Τουρκία. Ανάμεσά τους βρίσκονται και αστυνομικοί που τις προηγούμενες μέρες είχαν βρεθεί σε Λέσβο και Χίο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να αναχαιτίσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Δέχτηκαν, πάντως, δακρυγόνα και από την… απέναντ πλευρά.

Τουρκικά λεωφορεία και ταξί συνοδεύουν τους πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, βίντεο – ντοκουμέντο δείχνει τουρκικά λεωφορεία να συνοδεύουν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα. Παράλληλα, ο δήμαρχος Ορεστιάδας σε δηλώσεις του είπε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να ξεπερνά τις 6.000.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα και συμπλήρωσε: «Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά».

Επιχείρηση «Σφραγίστε τον Έβρο»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να δείξει ότι ο ποταμός Έβρος είναι «σφραγισμένος». Τα συγκεκριμένα μέσα είναι θερμικές κάμερες, πολλά μπλόκα και πυκνές περιπολίες. Παράλληλα την Παρασκευή (28/02) δόθηκε εντολή να τρέξει η επιχείρηση «Σφραγίστε τον Εβρο».

Γι’ αυτό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποφασίσει μία σειρά μέτρων όπως: ενισχυμένες περιπολίες, περισσότερες ενέδρες από την Αλεξανδρούπολη έως την Ορεστιάδα. Κύριο μέλημα είναι να μην υπάρξει κάποιο μελανό σημείο και το μήνυμα είναι: «Δεν περνάει κανείς». Αναμένεται, μάλιστα, να μεταφερθούν στρατιωτικοί από άλλες περιοχές στον Έβρο το επόμενο διάστημα.

Παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, ωστόσο, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να «απαντήσουν» με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.

Εντολή Μητσοτάκη σε υπουργούς για ενίσχυση των δυνάμεων

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο (29/02), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε άμεσα εντολή στους αρμόδιους Yπουργούς για ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται και επιχειρούν στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό, τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τις αστυνομικές δυνάμεις, όσο και ο Γιάννης Πλακιωτάκης για το Λιμενικό Σώμα έχουν προβεί ήδη στις κατάλληλες κινήσεις για αύξηση των δυνάμεων που βρίσκονται στον Έβρο και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Στην κυβέρνηση εκτιμούσαν, άλλωστε, ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες, καθώς θα συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Ενισχύονται οι δυνάμεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το «hellasjournal.com», στον Έβρο μεταβαίνει κλιμάκιο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, γνωστή ως ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να ενισχυθεί και με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛΑΣ από την Αθήνα.

Παράλληλα, οι Ειδικές αμφίβιες δυνάμεις των νησιών βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού ήδη έχει πάρει θέση στη νησιωτική Ελλάδα και με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει, θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση φρούρησης των θαλασσίων συνόρων. Ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για τις επόμενες ώρες, από τη στιγμή που οι άνεμοι θα επιτρέπουν στους διακινητές, αλλά και όπως έχει αποδειχτεί και στο επίσημο τουρκικό κράτος, να διευκολύνει τους παράνομους μετανάστες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, OPEN TV, ethnos.gr, hellasjournal.com)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ